Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagan je najsilnejší. Do cieľa s ním nik nepôjde, tvrdí Tybor

Prvá časť slovenskej cyklistickej výpravy dorazila do Bergenu v stredu a v rovnaký deň absolvovali niektorí jej členovia prvý tréning v dejisku šampionátu. Medzi nimi bol aj Patrik Tybor, ktorý uplynulú sobotu oslavoval tridsiatku. Je jediným jazdcom, ktorý bude v nedeľu v najsledovanejších pretekoch elity zastupovať slovenský klubový výber - banskobystrickú Duklu.

21.09.2017 05:00
debata
Patrik Tybor bude na MS v Bergene pomáhať... Foto: SITA, Martin Mednansky
Patrik Tybor Patrik Tybor bude na MS v Bergene pomáhať Petrovi Saganovi v snahe získať zlatý hetrik.

Už ste si pozreli okruh, na ktorom sa bude súperiť o medaily?

Čaká ma len prvý tréning, detaily nepoznám. Základnú predstavu však mám, sledoval som časovky a tie sa išli čiastočne aj po okruhu, na ktorom budeme jazdiť.

Z toho, čo už viete – mohol by vám okruh sedieť?

Myslím si, že áno. Mám rád kratšie kopce, ktoré sú na trati. A cítim aj formu. Dúfam, že ju v pretekoch potvrdím.

Obavy vládnu trochu z počasia a z dĺžky pretekov. Z čoho máte najväčší rešpekt?

Práve z celkovej dĺžky pretekov, takú dlhú trať som ešte nikdy v kariére neabsolvoval. Som zvedavý, ako ju zvládnem. Počasie nevnímam ako problém. Chladnejšie počasie mi sedí a neprekáža mi ani dážď.

Už ste hovorili s trénerom Valachom alebo so spolujazdcami o taktike?

To zatiaľ nie, na to je ešte čas. Chlapci z Bory prídu až v piatok, potom sa o tom určite budeme zhovárať.

Desať favoritov na titul z Bergenu Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
6. Triumf na majstrovstvách sveta v Dauhe 2016.

Čo Peter Sagan? Viete, čo od vás bude čakať?

S Peťom sa na pretekoch nestretávam. V tejto sezóne sme sa videli vlastne len raz – na majstrovstvách Slovenska. Tie boli pred takmer troma mesiacmi, v tom čase ešte neboli majstrovstvá sveta aktuálnou témou.

Na MS ste už štartovali, aj v tíme s Petrom Saganom. Bolo to vo Florencii 2013. Preteky ste však nedokončili…

Mal som tam smolu, dva defekty, problémy s bicyklom, menil som koleso. Spomínam si, že to boli dosť chaotické preteky.

Naopak, vlani na olympiáde v Riu ste v hlavných pretekoch elity štartovali sám. A došli ste až do cieľa na 45. mieste…

V Riu som bol s výkonom spokojný, bol som najlepší kontinentálny jazdec v pelotóne. Ale to boli úplne iné preteky, ako nás čakajú teraz. Boli asi o tridsať kilometrov kratšie, na okruhu nechýbali dlhšie kopce, vládlo iné počasie. V tomto prípade bolo hlavným cieľom preteky dokončiť. A ešte som to vytiahol na 45. miesto.

Boli by ste spokojný, keby ste dosiahli podobný výsledok aj v nedeľu?

Určite áno, ale teraz je to naozaj iná situácia. V Riu som išiel na seba, teraz som súčasťou tímu, ktorý chce pomôcť Petrovi.

Vy jazdíte v sezóne len v kontinentálnom tíme. Je to veľká nevýhoda?

Z našej šestice pôsobí v kontinentálnom tíme ešte Čanecký. Podmienky máme podstatne horšie, ale na to sa nebudeme vyhovárať. Nemáme najazdených toľko kilometrov, naše preteky sú výrazne kratšie, jazdí sa úplne inak. Kontinentálna cyklistika sa nedá v ničom porovnávať s pretekmi World Tour.

Aké máte ambície v Bergene?

Urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby som pomohol Petrovi. Nemám na to, aby som sám dosiahol nejaký výraznejší výsledok. Uvidím, aká bude taktika, na čom sa dohodneme. Či bude požiadavka, aby niekto z nás išiel aj do úniku, alebo sa budeme držať čo najdlhšie v Petrovej blízkosti.

Bude vám stačiť, ak dôjdete do cieľa?

Potešilo by ma to, ale všetko závisí od toho, ako sa budú preteky vyvíjať, koľko energie budem musieť v nich vynaložiť. Môže sa stať, že odíde nejaká skupinka a budeme musieť ťahať. Nie vždy je podstatné, či prídete do cieľa. Ak pomôžem Petrovi, budem mu užitočný, všetci budú s mojím výkonom spokojní. To je viac ako skutočnosť, že ma budú v cieli klasifikovať. Ak skončím niekde na 120. mieste, ale nebude ma v celých pretekoch vidieť, to by nemalo význam a s tým by som nebol spokojný ani ja.

Myslíte si, že je v silách lídra tímu získať titul aj tretí raz?

Bola by to fantázia. Sledoval som jeho výkony na pretekoch v Kanade a bolo jasné, že má formu. Najlepšiu zo všetkých jazdcov. V Quebecu vyhral ťažké preteky a v Montreale mohol tiež, ale mal smolu, lebo ušla skupina a nik s ním nechcel ťahať. Samozrejme, to isté sa môže stať aj v Bergene, preto okrem formy cyklista potrebuje aj šťastie. Musí mu sadnúť deň, rozhoduje veľa faktorov – ako sa vyspí, ako sa preteky vyvinú, ako budú reagovať súperi. Peter je vo finiši najsilnejší, nik s ním nebude chcieť prísť do cieľa.

Ako hodnotíte svoj cyklistický rok, ktorý sa pomaly končí?

Myslím si, že bol pekný. Dosiahol som zopár zaujímavých výsledkov, dokončil som všetky preteky.

Na pretekoch Okolo Slovenska ste celkovo skončili siedmy. To si ceníte v sezóne najvyššie?

Určite to bol dobrý výsledok, pred pretekmi by som ho bral. Po nich som však prežíval zmiešané pocity, pretože v poslednej etape som bol v úniku, zbieral som bonifikácie. Dostihol nás pelotón, keby som vyhral ešte jednu rýchlostnú prémiu, posunul by som sa na celkové tretie miesto…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike #Patrik Tybor #Bergen 2017