Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Unikla smrti. A rok po hororovej havárii sa stala majsterkou sveta

Olympijská trať sa jej stala takmer osudnou. Cyklistka Annemiek Van Vleutenová mala vlani na OH v Riu de Janeiro hrôzostrašný pád, po ktorom bola takmer dve minúty v bezvedomí a mnohí sa obávali toho najhoršieho. Prešlo dvanásť mesiacov a sympatická Holanďanka v utorok na MS v Bergene oslavovala titul svetovej šampiónky v časovke.

20.09.2017 14:12
debata
Holanďanka Annemiek van Vleutenová (v strede)... Foto: Reuters, Marit Hommedal
Cyklistika časovka ženy Holanďanka Annemiek van Vleutenová (v strede) oslavuje titul majsterky sveta v časovke.

Už na olympiáde bola blízko k zlatej medaile. V pretekoch s hromadným štartom v pozícii líderky 10 km pred cieľom však utrpela ťažký pád, keď na mokrej a klzkej ceste preletela cez riadidlá svojho bicykla. A pri pristávaní čelom narazila o asfaltovú cestu a udrela sa o obrubník.

Okrem počiatočného šoku jej neskôr diagnostikovali poškodenie chrbtice na viacerých miestach, našťastie, len ľahšieho charakteru.

Všetko si vynahradila v utorok v Bergene. Na 21,1 km dlhom okruhu dosiahla výsledný čas 28:50 min a triumfovala s náskokom dvanástich sekúnd pred viac favorizovanou krajankou Annou van der Breggenovou.

Hrôzostrašný pád van Vleutenovej na OH 2016.

Bronzovú medailu si vybojovala Austrálčanka Katrin Garfootová (+19). Na technickom okruhu so štartom aj cieľom v Bergene pretekárky absolvovali približne v jeho polovici 1,5 km dlhé stúpanie Birkelundsbakken, ktorého najviac strmé časti mali sklon až 16%. Preteky dokončilo 53 cyklistiek.

Van Vleutenová ako 34-ročná dosiahla najväčší úspech kariéry. Doteraz jej z vrcholných podujatí patril iba bronz z časovky na Európskych hrách 2015 v Baku.

„Stále tomu nemôžem uveriť, je to úžasný pocit. V tejto sezóne som prekvapila sama seba tým, čo ho som schopná. A byť majsterkou sveta v časovke je niečo, o čom som si nemyslela, že môžem niečo také zvládnuť. Až tento rok som tomu začala veriť,“ vravela šťastná víťazka.

„Ako športovec prežívate vzostupy a pády, ale myslím si, že práve tie pády potom robia vzostupy ešte oveľa krajšími. Tento titul by bol krásny aj bez tej kolízie na olympiáde, ale s tým všetkým je celý príbeh skutočne jedinečný,“ dodala Van Vleutenová.

Mužská časovka je na MS v Bergene na programe v stredu popoludní. Slovensko v nej nebude mať zastúpenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v cyklistike #Annemiek van Vleutenová #Bergen 2017