Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nóri Sagana uznávajú a majú z neho aj rešpekt, vraví Slovenka z Bergenu

Opisuje svoj zaujímavý príbeh a nezaprie trochu dobrodružnú povahu. Vždy rada cestovala a poznávala nové miesta v cudzom svete. A vždy ju to ťahalo na sever.

20.09.2017 06:00
debata (2)
Simona Svetlošáková. Foto: Archív Simony Svetlošákovej
Simona Svetlošáková Simona Svetlošáková.

Oravčanka Simona Svetlošáková vyrazila do nórskeho Bergenu a v tomto príťažlivom meste, ktoré stráži De syv fjell (Sedem vrchov), žije už šesť rokov.

Boľavé koleno stoplo futbalovú kariéru

„Do Nórska som sa vybrala, ako sa vraví, na blind. Akurát otec, keď zistil, že mám namierené do Bergenu, si spomenul, že tam má známeho a požiadal ho, aby mi pomohol nájsť si ubytovanie. Štyri roky som potom robila upratovačku a intenzívne sa učila nórštinu,“ spomína Simona, ktorá pred odchodom ukončila bakalárske štúdium verejnej správy na Akadémii Policajného zboru.

Jej sľubnú športovú kariéru zastavilo rozbité pravé koleno. Rodáčka z Námestova začínala ako talentovaná biatlonistka. Od dvanástich rokov sa venovala futbalu a dotiahla to do slovenskej reprezentácie. V devätnástich rokoch však bolo jasné, že na vrcholový šport môže zabudnúť. Absolvovala zopár ťažkých operácií. Prvú ešte doma a potom tri v Nórsku. Dali jej do poriadku roztrhaný meniskus a urobili plastiku kolena.

„Na vrcholové výkony to už nebude, ale rada sa teraz venujem najmä turistike, ktorá je v Nórsku veľmi populárna. Aj v Bergene sú na ňu výborné podmienky. Bývam pod jedným zo siedmich kopcov, ktoré mesto obklopujú a často naň vybehnem. Na vrchol mi to trvá štyridsať minút. V týždni idem aspoň tri razy na nejaký kopec,“ vraví 29-ročná Slovenka.

Naučila sa po nórsky a pracovala na polícii

Najvyšší má 843 metrov. Na jeden vedie aj strmá zubačka, na druhý lanovka. Ale nie je to extrémne náročná turistika. V máji sa v Bergene koná príťažlivá akcia, keď domáci absolvujú od skorého ráno do večera výstup na všetkých sedem kopcov. „Niektorí ich zvládnu všetky. Ja som tento rok vyšla na štyri,“ dodáva.

Po čase si v novom domove našla dobré zamestnanie. Uznali jej dosiahnuté vzdelanie na Slovensku a zamestnala sa na polícii. „Pracovala som tam rok a pol ako civilná zamestnankyňa, keďže som cudzinka a nemám nórske občianstvo, nemohla som robiť policajtku. Pracovala som v tíme a venovala sa najmä problémom cudzincov. Od augusta už pôsobím na okresnom súde, kam som často pracovne chodila už predtým.“

Rýchlo si zvykla a naučila sa aj náročný jazyk, hoci pripomína, že ten sa učí človek celý život.

„Spočiatku som hovorila po anglicky, ale skoro som zistila, že Nóri ocenia, keď cudzinec s nimi hovorí ich jazykom. Potom som aj všetko jednoduchšie vybavila. Problém je, že ľudia tu hovoria viacerými dialektami, na to som si musela zvyknúť. Bergen je druhé najväčšie mesto v Nórsku, veľkosťou podobné Košiciam a chodia sem domorodci zo všetkých kútov krajiny za štúdiom i prácou. Zavše mám pocit, že nórštinu ovládam výborne, inokedy zasa, že z nej nič neviem.“

Vychutnala si postup Ružomberčanov

Nóri sú športový národ, čo jej imponuje. V Bergene je populárna hádzaná a najmä futbal, Brann patrí medzi najlepšie domáce kluby. Aj preto si vychutnávala, keď ho v júli vyradili Ružomberčania v Európskej lige.

Simona Svetlošáková. Foto: Archív Simony Svetlošákovej
Simona Svetlošáková Simona Svetlošáková.

„Teraz sa Brannu darí, v lige sa pohybuje na popredných priečkach a na zápasy chodí viac ako 15-tisíc ľudí. Nóri majú blízko k anglickému futbalu, pozorne ho sledujú. Aj preto z našich futbalistov poznajú najmä Martina Škrtela, akurát majú problém s vyslovovaním jeho mena. Dlho pôsobil v Liverpoole a ten patrí medzi najpopulárnejšie kluby v Nórsku. Z našich športovcov je však najznámejší Peter Sagan, toho poznajú asi všetci. Ty si zo Slovenska? Veď odtiaľ je Sagan, počula som neraz,“ pokračuje.

Slovenský cyklista je obhajcom titulu i tvárou šampionátu, ktorý sa už v meste naplno rozbehol. Objavil sa na oficiálnom plagáte podujatia. „Nóri majú svojich silných jazdcov a dúfajú, že Sagana zdolajú. Ale sú zároveň aj žičliví a vedia uznať kvality súpera. Sagana majú radi, cenia si, že dokáže divákov zabaviť. Uznávajú ho, ale zároveň majú z neho aj rešpekt,“ približuje.

Hlavnou témou v meste je počasie

Teší sa, že od začiatku majstrovstiev sveta vládne v meste výborná atmosféra, domáci podujatím žijú. Najmä v závere týždňa očakávajú aj množstvo fanúšikov z celej Európy.

„Odkedy som v Bergene, nijaká väčšia udalosť sa tu nekonala. Ľudia sú nadšení. Pre mňa bola zážitkom už prvá disciplína, ktorá sa uskutočnila v nedeľu – časovka tímov. Atmosféru umocnil aj fakt, že vyšlo príjemné, slnečné počasie. To bolo veľmi dôležité.“

Keď sa usadila v meste, často sa čudovala, že všetci takmer stále hovorili o počasí. „Až ma to znervózňovalo, vravela som si, títo ľudia sú nejakí divní. Ale dnes som už rovnaká – stále sledujem, ako bude. Počasie tu ovplyvňuje život ľudí ešte viac ako inde. Často sa mení a nedá sa predpovedať na dlhší čas. Je len málo dní, keď neprší. Keď ma navštívili rodičia, lialo od rána do večera…“

Podľa Simony býva najkrajšie a najstabilnejšie počasie v máji, aj tento rok sa v ňom teploty vyšplhali na 25 – 26 stupňov. „Ale aj babie leto v septembri býva príjemné. Ani tento týždeň sa síce cyklisti nevyhnú dažďu, ale na víkend, keď šampionát vyvrcholí, predpovedajú meteorológovia dobré počasie. Ak to vyjde, príde aj na nedeľňajšie preteky, v ktorých nastúpi Peter Sagan, množstvo divákov a utvoria výbornú kulisu,“ zdôrazňuje.

Ružomberčania tu pred dvoma mesiacmi oslavovali postup. Verí, že Slováci sa budú tešiť v Bergene opäť. „Príde ma navštíviť kamarátka a pôjdeme spolu aj s ďalšími Slovákmi Petra povzbudiť,“ teší sa na nedeľu Simona Svetlošáková.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v cyklistike #Simona Svetlošáková