Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tvrdý kopec v závere aj výmena bicykla. Na MS nemám šancu, tvrdí obhajca

Nemec Tony Martin (32) je absolútna veličina medzi cyklistami - časovkármi, napriek tomu sa neteší na stredajšiu obhajobu titulu majstra sveta v nórskom Bergene.

19.09.2017 09:25
Tony Martin Foto: ,
Tony Martin.
debata (2)

Organizátori v závere 31 km trate pripravili pre účastníkov stúpanie Mount Floyen s dĺžkou 3,4 km a priemerným sklonom 9,1% a maximom 10,2. Štvornásobný a úradujúci majster sveta usudzuje, že tento drastický finiš bude nad jeho sily, minimálne v súvislosti s bojom o zlatú medailu.

„Záver bude príliš náročný. Budem bojovať zo všetkých síl, veď obhajujem zlato. Myslím si však, že nemám šancu na úspech,“ uviedol Tony Martin aj na webe CyclingNews.

Martin je sedemnásobný majster sveta v časovke, štyri tituly má v individuálnej jazde proti chronometru a ďalšie tri ako člen víťazného družstva Omega Pharma Quick-Step, resp. Etixx Quick-Step, okrem toho má v zbierke aj olympijské striebro z Londýna 2012.

Väčšinu svojich úspechov získal vďaka výbušnosti a sile v časovkách s plochým a pravidelným profilom a nie tam, kde musia pretekári prekonávať menšie či väčšie stúpania. Aj preto považuje aktuálne v Bergene za favoritov skôr vrchárske typy časovkárov, z ktorých vyčnievajú víťazi všetkých troch Grand Tour v tejto sezóne Brit Christopher Froome (Tour de France a Vuelta) a Tom Dumoulin (Giro d'Italia).

V 65-člennom štartovnom poli nebude chýbať ani majster sveta z roku 2015 Bielorus Vasil Kirijenka, skvelý Austrálčan Rohan Dennis či prví dvaja muži v časovke na tohtoročných majstrovstvách Európy v dánskom Herningu Belgičan Victor Campenaerts a Poliak Maciej Bodnar. Čiernym koňom pretekov by mohol byť skvelý ruský vrchár Ilnur Zakarin.

Tonymu Martinovi prekáža aj fakt, že Medzinárodná cyklistická únia povolila pretekárom pred nájazdom do cieľového kopca výmenu bicyklov. Časovkársky špeciál budú môcť nahradiť ľahším cestárskym modelom, čo nahráva vrchárom. Podľa trénerov elitných časovkárov takáto výmena bicykla vezme z celkového času 7–10 sekúnd, ale zároveň umožní absolvovať 3,4 km dlhé stúpanie až o 20 sekúnd rýchlejšie.

Najlepšie momenty z minuloročnej individuálnej časovky na MS

„Z tohto som najviac sklamaný. Nechápem, ako niekomu napadlo umožniť výmenu bicykla. Vrchári sú jasne zvýhodnení, lebo na normálnom bicykli sa vyšplhajú do kopca oveľa rýchlejšie a výmenou nestratia veľa času. Ak sa odsúhlasí taký profil časovky ako na týchto majstrovstvách sveta, potom by ju všetci mali absolvovať na špeciálnych bicykloch,“ myslí si Tony Martin.

Nemec s prezývkou „Panzerwagen“ (tank, resp.pancierové vozidlo) už jedno sklamanie na MS v Bergene zažil. V tímovej časovke chcel s tímom Kaťuša-Alpecin útočiť na jednu z medailí, ale napokon z toho bolo deviate miesto s odstupom 1:46 min za víťazným Sunwebom.

„Túžili sme po bronzovej medaile, ale nebolo to reálne. Myslím si však, že sme sa na tejto časovke v tíme veľa naučili a na cenné kovy budeme môcť zaútočiť v budúcnosti,“ dodal rýchly Nemec.

Individuálna časovka mužskej kategórie elite na MS v Bergene má štart v stredu o 13.05 h a vyvrcholí pred 18.00 h. Cyklisti absolvujú 27,6 km v rámci dvoch okruhov v Bergene a na záver spomenuté stúpanie 3,4 km do cieľa. Slovensko nemá zastúpenie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Christopher Froome #MS v cyklistike #Tony Martin