Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozhodca Dvorščík priviedol do cieľa zlatý tím

Netušil, že má pred sebou budúcich šampiónov. Jedinému slovenskému rozhodcovi UCI Milanovi Dvorščíkovi pripadla úloha jazdiť v časovke družstiev, úvodnej disciplíne majstrovstiev sveta v cyklistike v nórskom Bergene, za šesticou tímu Sunweb. Nepatrila k favoritom. Napokon si však mohol zblízka vychutnať jej skvelú zlatú jazdu.

18.09.2017 21:40
debata
Milan Dvorščík pôsobí na MS v Bergene ako...
Milan Dvorščík Milan Dvorščík pôsobí na MS v Bergene ako rozhodca UCI.

Sunweb jazdil vyrovnane a kompaktne

„Už v priebehu pretekov bolo jasné, že môže bojovať o medailové umiestnenie, ale priznám sa, nemyslel som, že vyhrá. Na všetkých medzičasoch nám hlásili, že lepšie na tom sú tímy Sky a BMC. Aj na poslednom medzičase, na vrchu stúpania, ktoré bolo na trati, malo BMC ešte tri sekundy náskok,“ komentoval Dvorščík a dodal:

„Nakoniec rozhodlo, že Sunweb jazdil so šiestimi mužmi prakticky až do cieľa, len na posledných 500 metroch dvaja jazdci trochu vypustili. Podali najvyrovnanejší a najkompaktnejší výkon, nemali slabé miesta, pravidelne striedali. Bol som prekvapený, že to platilo aj v kopci, išli v ňom skoro bezchybne. To sa ukázalo v záverečnom úseku ako rozhodujúci moment.“

Sunweb sa prvý raz tešil zo zlata, vyhral o osem sekúnd pred BMC. Obhajcovia z tímu Quick-Step Floors, ktorí vlastnia tri tituly zo šiestich v tejto disciplíne, skončili až štvrtí.

Lídrom víťazov bol Holanďan Tom Dumoulin, v tomto roku vyhral Giro a vlani na OH v Riu vybojoval striebro v časovke. Výborný výkon podal aj Austrálčan Michael Matthews, ktorý má manželku Slovenku.

„Potešilo ma, že som mal na starosti víťazný tím. V ženskej časovke som jazdil za družstvom FDJ Futuroscope, skončilo šieste, takže som mal dobrú bilanciu,“ usmieval sa Dvorščík.

Domáci si vymodlili krásne počasie

V dejisku šampionátu je od minulého piatku. Zatiaľ všetko beží hladko. „Vyskytli sa len drobnosti, ktoré sme riešili. Organizátori úlohy zatiaľ zvládajú, pripravili podujatie dobre.“ Mierne obavy vládli z počasia, ale tie sa zatiaľ nenapĺňajú.

„Hovorí sa, že Bergen je najdaždivejšie mesto v Nórsku a viem si predstaviť, že ak by pršalo, nedeľňajšie preteky by sa jazdili v dosť extrémnych podmienkach, ale organizátori si vymodlili nádherné počasie. Vyšlo im. Nebolo príliš teplo, možno osemnásť stupňov, ale slnečno. Preteky boli veľmi pekné a príťažlivé, prišlo na ne množstvo ľudí. Všetci si želajú, aby si takúto skvelú atmosféru podujatie udržalo až do konca,“ pokračoval Dvorščík.

Pozeral si predpoveď počasia aj na ďalšie dni, najbližšiu nedeľu bude Sagan obhajovať na okruhu v Bergene titul majstra sveta. „Domáci tvrdia, že predpovede treba brať s rezervou, počasie je tu premenlivé. Možno sa dá podľa nich orientovať na deň – dva dopredu. V strede týždňa by malo aj pršať, ale najbližší víkend má byť opäť pekný, tak uvidíme.“

Bývalý cyklista, ktorý v roku 1994 získal na MS v amatérskych pretekoch striebornú medailu, sa pätnásty rok venuje rozhodcovskej práci. Pôsobil už na MS na dráhe i v cyklokrose, ale na šampionáte na ceste má premiéru.

Dohovorí sa v siedmich jazykoch

Dvorščík je súčasťou sedemčlenného rozhodcovského zboru Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI), ktorý bude dohliadať na dodržiavanie pravidiel a fair play vo všetkých dvanástich disciplínach. „Okrem toho máme k dispozícii jedenástich domácich rozhodcov, ktorí nám pomáhajú,“ vysvetľuje.

Účasť na MS na ceste považuje za jeden zo svojich najväčších rozhodcovských úspechov. "Rozhodcovská práca sa nemeria na výsledky, ťažko sa porovnáva. Vážim si, že môžem byť v rozhodcovskom zbore v Bergene, ale asi rovnako si cením aj to, že som pôsobil ako hlavný rozhodca na veľkých podujatiach World Tour – na etapových pretekoch Tirreno Adriatico a na jednodňovej klasike San Sebastian.

Rozhodcovia komunikujú medzi sebou najmä po francúzsky a tiež po anglicky. Dvorščíkovi to nerobí nijaký problém, pretože patrí medzi najlepšie jazykovo pripravených arbitrov. Ovláda sedem jazykov. „Hlavný rozhodca je Španiel, preto s ním občas niečo prehodím aj po španielsky, jeden z kolegov je zasa Talian, tak s ním sa bavím zasa po taliansky,“ upresnil Milan Dvoršík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v cyklistike #UCI #Milan Dvořščík #Sunweb