Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Začal sa šampionát v Bergene. Vrcholom bude Saganova obhajoba

Cyklistický svet sa nasťahoval na sever Európy. Na svetovom šampionáte, ktorý sa včera začal časovkami profitímov, sa predstaví aj trinásť slovenských cyklistov. Zasiahnu do bojov až v závere týždňa, pretože časovkárskym disciplínam, ktoré sú v programe v prvej polovici šampionátu, sa vyhnú. Vrcholom nielen slovenskej účasti, ale aj celých majstrovstiev sveta bude nedeľňajšia Saganova obhajoba dvoch titulov majstra sveta z Richmondu 2015 a Dauhy 2016.

18.09.2017 05:00
debata (3)
Dosiahne Peter Sagan v Bergene na zlatý hetrik? Foto: SITA/AP, Jacques Boissinot
Peter Sagan Dosiahne Peter Sagan v Bergene na zlatý hetrik?

Žilinský rodák bol síce pôvodne aj na súpiske svojho tímu Bora-Hansgrohe na včerajšiu časovku, ale napokon sa v Bergene ešte neobjavil, zostal v úlohe náhradníka a pripravoval sa doma v Monacu. Tím oznámil, že Sagan sa bude sústreďovať len na preteky jednotlivcov, v ktorých má šancu získať titul do tretice. To sa doteraz nepodarilo nijakému cyklistovi na svete.

Po štyroch rokoch, od Florencie 2013, bude v pelotóne v záverečných a zároveň najsledovanejších pretekoch šampionátu opäť šesť slovenských cyklistov. Sagan bude mať teda väčšiu podporu, po svojom boku aj troch cyklistov z tímu Bora-Hansgrohe.

Predtým sa cyklistický šampionát v tomto kúte starého kontinentu uskutočnil pred šiestimi rokmi v Kodani a v Nórsku sa svetová špička stretla pred 30 rokmi v Oslo. Okruh bude síce Saganovi sedieť, ale cyklisti sa musia pripraviť na náročné podmienky – v Bergene by malo byť tento týždeň pomerne chladno a meteorológovia avizujú aj dážď.

Slováci postavia na preteky s hromadným štartom jednu juniorku, jednu ženu a aj jedného muža do 23 rokov. Vo väčšej početnej sile sa predstavia len juniori v sobotu a elitní muži v nedeľu.

"Okrem elitých cyklistov posielame do Bergenu aj silnú a celkom zohratú partiu juniorov. Aj títo chalani majú šancu na dobrý výsledok. Matúš Štoček sa už viackrát ukázal na svetovom podujatí, podarilo sa to už aj Matejovi Blaškovi. V ostatných kategóriách máme len po jednom pretekárovi. Tí sa síce nemôžu spoľahnúť na spoluprácu tímu, ale na druhej strane môžu prekvapiť,“ vyjadril sa pred odchodom výpravy na šampionát jej vedúci Martin Riška.

Program Slovákov na MS v cyklistike

Piatok – preteky junioriek (76 km): Petra Machálková (CyS – Akadémia Petra Sagana), preteky mužov do 23 rokov (191 km): Ján Andrej Cully (Dukla Banská Bystrica). Sobota – preteky juniorov (135 km): Adam Foltán (MŠK Žiar nad Hronom), Matej Blaško, Tomáš Meriač, Matúš Štoček (všetci CyS – Akadémia Petra Sagana) a preteky žien (153 km): Alžbeta Pavlendová (Dukla Bratislava). Nedeľa – preteky elity (276 km): Erik Baška, Michael Kolář, Juraj Sagan, Peter Sagan (všetci Bora-Hansgrohe), Marek Čanecký (Amplatz-BMC), Patrik Tybor (Dukla Banská Bystrica).

Obhajoba titulu Petra Sagana na vlaňajších MS v Katare.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike #UCI #Bora-Hansgrohe