Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Finišuje s prípravou na MS. Obháji Sagan v Québecu vlaňajší triumf?

Patrí medzi jeho obľúbené preteky, vlani tam po skvelom finiši triumfoval. Petra Sagana čaká v piatok prvá z dvojice prestížnych kanadských klasík Grand Prix Cycliste de Québec. Spolu s pretekmi o dva dni neskôr v Montreale to pre 27-ročného Slováka budú posledné dve podujatia pred MS v nórskom Bergene, kde zaútočí na tretí titul svetového šampióna v sérii.

07.09.2017 09:24
Peter Sagan Foto: ,
Bude sa Peter Sagan tešiť aj z výhry na Grand Prix Cycliste de Quebec 2017?
debata

Na mestskom členitom profile v Québec City cyklisti absolvujú 16 okruhov po 12,6 km, čiže dovedna 201,6 km. Celkovo nastúpajú 2976 výškových metrov. Sagan trať dôkladne pozná, v piatok ho v centre frankofónnej Kanady čaká piata účasť.

Vlani zvolil správnu vyčkávaciu taktiku a oplatilo sa. V cieľovej rovinke dohnal Kolumbijčana Rigoberta Urána, ktorý bol dovtedy v úniku, a nechal za sebou zvyšok pelotónu vrátane olympijského víťaza a svojho veľkého rivala z jarných klasík Belgičana Grega van Avermaeta.

„Jazdil som s rozumom a v hlave som mal, že nejdem vyhrať. Ale podarilo sa a o to lepšie. V závere som cítil, že mám dostatok síl. Posledný kilometer bol veľmi rýchly na to, že sme mali za sebou 200 km,“ vravel Sagan po vlaňajšom triumfe a dodal:

„Videl som Rigoberta vpredu a pomyslel som si, že si to rozdáme už len o druhé miesto. Náročnosť sťažoval aj protivietor, Rigoberto sa pokúšal o to isté, čo vlani, ale teraz boli iné podmienky. Keď som si všimol, že Roux vyšprintoval, vydal som sa za ním a vyšlo to. Bolo to neuveriteľné.“

Van Avermaet bude opäť patriť medzi hlavných rivalov dvojnásobného majstra. Okrem nich sa predstavia víťaz tohtoročného Giro d'Italia Holanďan Tom Dumoulin (Sunweb), druhý muž Tour de France a šampión z Québecu 2015 Rigoberto Urán (Cannondale Drapac), víťaz bodovacej súťaže na tohtoročnej Tour de France Austrálčan Michael Matthews (Sunweb), dánsky vrchár tímu Astana Jakob Fuglsang či dvojnásobný víťaz z Québecu Austrálčan Simon Gerrans (2012 a 2014, Orica-Scott).

Saganovi bude robiť spoločnosť aj jeho starší brat Juraj, Bora-Hansgrohe do Kanady spolu s nimi vyslala aj šesticu Maciej Bodnar, Marcus Burghardt, Jay McCarthy, Pascal Ackermann, Lukas Pöstlberger, Aleksejs Saramotins. Na všetkým bude vo funkcii športového riaditeľa dozerať ďalší Slovák Ján Valach.

Na preteky v Québec City nadviažu o dva dni neskôr podobné v Montréale. Rovnako pôjde o mestskú klasiku, 8. ročník Grand Prix Cycliste de Montréal. Vlani tam triumfoval van Avermaet pred Petrom Saganom a Talianom Diegom Ulissim.

Dvojnásobný majster sveta Sagan stále čaká na svoje jubilejné sté víťazstvo v profikariére. Naposledy sa predstavil v auguste na podujatí BinckBank Tour v Beneluxe. Z víťazstva v etape sa tešil dvakrát a na konte tak má 99 kariérnych triumfov.

Profil pretekov Grand Prix Cycliste de Quebec... Foto: gpcqm.ca
Grand Prix Cycliste de Quebec 2017 Profil pretekov Grand Prix Cycliste de Quebec 2017.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #UCI WorldTour