Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Metelka ešte nevie, aký dres si oblečie: Mám viac ponúk

Úspešný slovenský reprezentant v cyklistike Jozef Metelka (31), ktorý pred vyše siedmimi rokmi prišiel o ľavú nohu pod kolenom, sa prvý raz v závere minulého roka v rozhovore pre Pravdu vyjadril, že uvažuje o ponuke reprezentovať Anglicko.

06.09.2017 18:10
Jozef Metelka paracyklista Foto: ,
Jozef Metelka.
debata (10)

Už desiaty rok v tejto krajine pôsobí a väčšinu sezóny sa tu aj pripravuje. Teraz po MS v paracyklistike v juhoafrickom Pietermaritzburgu, kde získal ďalšie zlato v časovke jednotlivcov, zopakoval možnosť reprezentovať inú krajinu. Dôvodom je nespokojnosť s organizačným zabepečením jeho štartu v pretekoch jednotlivcov na šampionáte.

„Dá sa povedať, že to bola posledná kvapka,“ uviedol pre Pravdu piešťanský rodák, ktorý bol v stredu v Anglicku a chystal sa práve na cestu na Slovensko.

Je vaše rozhodnutie reprezentovať inú krajinu definitívne?

V tomto okamihu si neviem predstaviť, ako pokračovať ďalej. Profesionalita nášho manažéra je pre mňa neakceptovateľná. Usiloval som sa problém riešiť aj predtým, ale nikam sme sa nedostali. Problémov bolo viac. Vždy sme sa cez to preniesli, povedali sme si, ok, ideme ďalej. Slovenský paralympijský výbor i Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov považujú tímového trénera za perfektného. V tom sa naše pohľady absolútne odlišujú.

Týkajú sa vaše výhrady práce trénera Branislava Režňáka?

Áno, musím však zdôrazniť, že s ním nemám žiadny osobný konflikt. Problém spočíva len v profesionálnej rovine. Od trénera očakávam podstatne viac, iný prístup. Mrzí ma, že som sa nezúčastnil na pondelkovej tlačovke zástupcov výpravy, kde sa hovorilo aj o mne. Nik ma na ňu nepozval. Akiste sa dal nájsť vhodný termín vyhovujúci všetkým.

Z Afriky ste sa vracali priamo do Anglicka?

Áno, cestoval som v pondelok, nestihol som už ani zápas na Wembley Anglicko – Slovensko, kde sa chystali aj nejakí moji známi zo Slovenska. Zhováral som sa s jedným mojím anglickým sponzorom a ten vravel, že boli aj s kamarátmi veľmi prekvapení, ako dobre slovenskí futbalisti hrali.

V súvislosti s vami sa otvárajú aj problémy s financovaním prípravy a štartov na podujatiach. Funkcionári informovali, že ste v tomto roku dostali vyše 80-tisíc eur. Je to málo? Aká je vaša predstava?

Pokiaľ by sme išli podľa tabuliek, ktoré platia na Slovensku, zlatý medailista z paralympiády dostáva 50-tisíc eur. To je na jeden šport na rok dosť. Ja sa však venujem dvom separátnym športom, cestnej i dráhovej cyklistike, dovedna štyrom disciplínam, preto mi na komplexné pokrytie táto suma nestačí. Môj ročný rozpočet na prípravu sa vyšplhá do výšky 100-tisíc eur.

To znamená, že ho musíte dopĺňať z vlastných zdrojov?

To znamená, že rozdiel musím nejakým spôsobom vykrývať, hľadať ďalšie možnosti financovania. Problém spočíva v tom, že hoci som získal v dvoch separátne uznaných športoch na olympiáde zlatú medailu, podľa platných pravidiel a tabuliek mi nemohli dať dotáciu aj na dve športové odvetvia.

Problém je teda podľa vás v legislatíve?

Ja sa touto problematikou nezaoberám, nie som ani politik, ťažko sa mi to posudzuje. Neviem posúdiť, čo sa dalo a čo nie, pripúšťam, že to bol problém. Pre mňa to však znamená, že neviem zabezpečiť moju prípravu.

Posťažovali ste sa, že na nedávnych MS ste nemali potrebné informácie o cestných pretekoch jednotlivcov. Funkcionári sa bránia, že ste dostali podrobný mail…

Rád by som ho videl… Nijaký mail mi neprišiel a nikdy doteraz s mailovou komunikáciou problém nebol. Ako som sa dozvedel neskôr, všetci tréneri zmenu označovania počtu okruhov zverencom ešte tesne pred štartom špeciálne zdôrazňovali. Neviem, prečo sa ku mne táto informácia nedostala.

O zmenách nevedel ani váš osobný tréner Kyleigh Manners?

Môj anglický tréner dostal pred šampionátom zo Slovenského paralympijského výboru informáciu, že nie je súčasťou tímu, nemá s SPV zmluvu a so mnou má iba osobný kontrakt. Tým pádom ho nepozvali na nijakú oficiálnu poradu a nemal žiadne informácie. Je pripravený všetko sám potvrdiť.

Funkcionári argumentovali aj tým, že pravidelne bývate na podujatiach inde ako slovenská výprava, čím sa sťažuje komunikácia s vami. Prečo sa neubytujete tam, kde ostatní členovia výpravy?

V záverečných dňoch pred pretekmi robím maximum, aby som sa dobre skoncentroval na môj výkon a dosiahol čo najlepší výsledok. Každý špičkový športovec má svoj zaužívaný režim a mal by mať zabezpečené aj svoje štandardné podmienky vrátane ubytovania. Slovenský manažér z môjho pohľadu často vybavil neadekvátne bývanie, preto sme sa dohodli, že si ho môžem vybrať sám. Nájdem si ho v predstihu – lepšie a za rovnakú cenu.

Aký bude váš najbližší program?

Chcem čo najskôr oficiálne reagovať na vyjadrenia SPV. Po návrate na Slovensko pokračujem v príprave, nie je čas na oddych. Budem tráviť čas najmä v Tatrách, kde ma čaká tréning na ceste. Špeciálnu prípravu na dráhe absolvujem tradične v Anglicku.

Chystáte sa zmeniť farby krajiny, ktorú budete reprezentovať. Bude to Anglicko, ku ktorému máte najbližšie?

Nijaké finálne rozhodnutie ešte nepadlo. Mám nielen jednu ponuku, všetko včas oznámim.

Neprezradíte, z ktorých krajín sú ponuky?

Zatiaľ nie. Musím si všetko dobre zvážiť, aby som bol spokojný, lebo to bude už rozhodnutie do konca kariéry.

Stanovili ste si termín, kedy bude v tejto otázke definitívne jasno?

Moja príprava bude teraz bežať nezávisle na tomto rozhodnutí, takže ma čas netlačí. Nechám si to ešte prejsť hlavou. Nechcem však, aby to trvalo dlho.

Funkcionári hovoria, že predtým by ste si mali ešte vyrovnať záväzky, ktoré máte na Slovensku. Viete, o čo ide?

Nemám so zväzom podpísaný nijaký kontrakt, takže neviem, o akých záväzkoch hovoria. Očakávam, že mi predložia nejaký návrh, budú ma o tom informovať.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Metelka #UCI #paracyklistika