Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvú horskú skúšku Vuelty zvládol najlepšie Nibali, novým lídrom Froome

Talian Vincenzo Nibali sa stal víťazom pondelkovej tretej etapy na cyklistických pretekoch Grand Tour Vuelta a Espaňa zaradených do kalendára World Tour.

21.08.2017 17:49
Vincenzo Nibali Foto: ,
Vincenzo Nibali.
debata (3)

Jazdec tímu Bahrain-Merida sa tešil na trase medzi Prades Conflent Canigó a Andorrou la Vella s dĺžkou 158 km. Víťaz vzišiel zo záverečného špurtu deväťčlennej skupiny, ktorá sa sformovala v poslednom kilometri. Na druhom mieste skončil David de la Cruz (Quick-Step Floors) a na tretej pozícii klasifikovali Chrisa Frooma z tímu Sky. Útok tesne pred vrcholom posledného stúpania Alto de la Comella vyprovokoval najväčší favorit Froome.

Novým lídrom Vuelty je po pondelku práve Froome s dvojsekundovým náskokom pred trojicou De la Cruz, Nicolas Roche a Tejay van Garderen (obaja BMC Racing). Preteky pokračujú už bez slovenských jazdcov, v nedeľu musel pre žalúdočné problémy odstúpiť Michael Kolář z Bory-Hansgrohe.

Posledný kilometer 3. etapy Vuelty

„Máme za sebou len tretiu etapu, do konca je stále ešte veľmi ďaleko. V zostávajúcom priebehu pretekov to bude veľký boj,“ povedal Nibali, citoval ho portál Cyclingnews. „Naším hlavným cieľom bolo vytvoriť medzery jazdcami pre celkové poradie. Podarilo sa nám to s Contadorom, sme za to radi. Je pekné, že máme červený dres lídra, pokúsime sa ho ubrániť,“ dodal Gianni Moscon z tímu Sky.

Tretia etapa pripravila pre jazdcov prvé kopce a na rozdiel od nedele sa únik vytvoril veľmi jednoducho, dopredu sa dostala osmička jazdcov. Najvýraznejšou postavou v čelnej skupine bol Thomas de Gendt z tímu Lotto Soudal. Náskok cyklistov v úniku sa dostal na úroveň štyri a pol minúty, ale pred prvým stúpaním dňa na Col de la Perche (dĺžka 19,5 km, sklon 4,8 %) mierne klesol.

Na vrchole kopca bol ako prvý De Gendt. Potom nasledovalo neustále klesanie až do La Seu d'Urgell 59 km pred cieľom. Výstup na Col de la Rabassa (13,3 km, 6,8 %) do nadmorskej výšky 1820 metrov sa už odohrával na území Andorry, na úpätí nastúpil Axel Dormont (Ag2r), ale jeho sólo netrvalo dlho.

V pelotóne prebral iniciatívu tím Sky a náskok úniku šiel rapídne nadol, 40 km pred koncom to nebolo ani dve minúty. V stúpaní sa únik potrhal, na čele sa ocitla trojica Alexandre Geniez (Ag2r), Davide Villella (Cannondale), Fabricio Ferrari (Caja Rural), tretí menovaný neskôr nestačil.

Tempo Sky bolo zničujúce, na vrchole stúpania 30,6 km pred cieľom mala vedúca dvojica náskok len 15 sekúnd. V zjazde zredukovaný pelotón dostihol jazdcov úniku a čakalo sa na posledné stúpanie dňa Alto de la Comella (4,3 km, 8,6 %). Ešte predtým Chris Froome vyhral šprintérsku prémiu a pripísal si tri bonusové sekundy.

V stúpaní tím Sky poriadne natiahol hlavnú skupinu a striasol sa Alberta Contadora. Tesne pred vrcholom atakoval Froome, zareagoval na neho len Esteban Chaves. V zjazde sa k nim pridali aj Fabio Aru a Romain Bardet. V poslednom kilometri ich dobehlo ďalších päť jazdcov a víťazom sa napokon stal Nibali.

Utorková 4. etapa povedie z Escaldes-Engordany do Tarragony (198,2 km) a bude mať zvlnený charakter. Na trase sa bude nachádzať len jedno stúpanie tretej kategórie Alto de Belltall (13 km, 2,8 %).

Výsledky – Vuelta a Espaňa 2017:

3. etapa (Prades Conflent Canigó – Andora la Vella, 158,5 km): 1. Vincenzo Nibali (Tal.) Bahrain-Merida 4:01:22 h, 2. David de la Cruz (Šp.) Quick-Step Floors, 3. Christopher Froome (V. Brit.) Sky, 4. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale, 5. Esteban Chaves (Kol.) Orica-Scott, 6. Fabio Aru (Tal.) Astana – všetci rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 3. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 8:53:44 h, 2. David de la Cruz (Šp.) Quick-Step Floors, 3. Nicolas Roche (Ír.) BMC Racing, 4. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing – všetci +2 s, 5. Vincenzo Nibali (Tal.) Bahrain-Merida +10, 6. Esteban Chaves (Kol.) Orica-Scott +11

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Vincenzo Nibali #Vuelta a Espaňa 2017