Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Belgičania zbožňujú Sagana. V Essene pomenovali ulicu po jeho rodnom meste

V belgickom Essene pomenovali jednu z ulíc po rodnom meste slovenského cyklistu Petra Sagana. Žilinskú ulicu - Zilinastraat - vytvorili v novej obytnej štvrti a tabuľu s jej názvom slávnostne odhalili v nedeľu 13. augusta, keď v Essene finišovala záverečná 7. etapa BincBank Tour 2017 aj s Petrom Saganom.

17.08.2017 11:17
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (2)

Osemnásťtisícové belgické mesto je zároveň partnerským mestom Žiliny. Obaja primátori pri tejto príležitosti spoločne zasadili na novej „Zilinastraat“ strom priateľstva.

„V celom Belgicku, nevynímajúc naše partnerské mesto, sa Peter Sagan teší obrovskej popularite a predstavitelia Essenu sú veľmi hrdí na to, že ich partnerským mestom je Žilina – rodisko tohto úspešného cyklistu. Primátori oboch miest spolu s veľvyslancom SR v Belgicku Stanislavom Vallom sa s dvojnásobným majstrom sveta v cestnej cyklistike stretli pred štartom na pódiu a spoločne sa podpísali do kroniky mesta Essen. BinckBank Tour 2017 napokon vyhral Holanďan Tom Dumoulin a Peter Sagan skončil na siedmom mieste,“ informoval hovorca žilinskej radnice Pavol Čorba.

Mesto Essen je partnerským mestom Žiliny oficiálne od roku 2002, no spolupráca siaha až do roku 1985, kedy Detský spevácky zbor Odborárik pod vedením Zlatoňa Bábika vystupoval prvýkrát v Belgicku.

Essen sa nachádza v severnej flámskej časti Belgicka v provincii Antverpy a často sa zamieňa s veľkým mestom Essen v Nemecku. Mesto má 18-tisíc obyvateľov a od Žiliny je vzdialené 1 350 kilometrov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan