Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nikto s ním nechcel spolupracovať. Už sa teším do Kanady, priznal Sagan

Belgičan Jasper Stuyven z tímu Trek-Segaredo sa stal víťazom záverečnej 7. etapy na cyklistických pretekoch BinckBank Tour v Beneluxe, ktoré boli súčasťou prestížnej série World Tour. Dvadsaťpäťročný Stuyven sa v záverečných dvoch kilometroch odpútal od hlavnej skupiny favoritov a sólojazdou v náročnom stúpaní do cieľa dovŕšil svoju snahu do víťazného konca.

13.08.2017 11:05 , aktualizované: 16:52
debata (66)

Slovák Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) po 600 m dlhom stúpaní s priemerným sklonom 8,7% v Geraardsbergene došiel na štvrtom mieste s odstupom jedinej sekundy za Stuyvenom. Celkovým víťazom podujatia, ktoré bolo vlani ešte známe pod názvom Eneco Tour, sa stal Holanďan Tom Dumoulin z tímu Sunweb.

Na potvrdenie celkového triumfu šampiónovi tohtoročného Giro d'Italia stačilo tretie miesto z nedele. Dumoulin zvíťazil s náskokom 17 s pred Belgičanom Timom Wellensom (Lotto Soudal), Peter Sagan sa posunul z ôsmeho na konečné siedme miesto. Za víťazom zaostal o 1:53 min, stal sa však suverénnym víťazom bodovacej súťaže.

Dvojnásobný majster sveta Sagan stále nezaokrúhlil počet profesionálnych víťazstiev na ceste na sto. Na práve skončenom podujatí BinckBank Tour sa tešil z víťazstva v etape dvakrát. Dominoval hneď v 1. etape vo Venray a aj v tretej v Ardooie.

Záverečná etapa viedla z Essenu do Geraardsbergenu, merala 191,3 km a najmä jej druhá polovica mala charakter klasiky. V jej závere museli pretekári absolvovať deväť stúpaní typických pre preteky Okolo Flámska a na jednom z nich – legendárnom Muure s kockovým podkladom 25 km pred cieľom zaútočil Peter Sagan.

„Oproti včerajšku bolo dnes pekné počasie, takže to bolo dobre. Záver etapy bol opäť náročný, ostatní jazdci nechceli spolupracovať, iba sa dívali ako zareagujem. S tým však nič nenarobím, je to skrátka tak. Každopádne, keď sa pozriem spätne na tento týždeň, tak som s mojimi výsledkami spokojný, hlavne som rád, že som zajazdil bez nehody. Mám za sebou dva hektické týždne, najskôr Poľsko, teraz BinckBank Tour a musím povedať, že sa už teším na Québec a Montreal,“ povedal Sagan pre tímový web Bora-Hansgrohe.

Slovenskému lídrovi tímu Bora-Hansgrohe sa podarilo natiahnuť pelotón a po nasledujúcom zjazde sa vpredu vytvorila silná skupina so Saganom, Jasperom Stuyvenom (Trek-Segafredo), Timom Wellensom (Lotto-Soudal) aj lídrom celkovej klasifikácie Tomom Dumoulinom (Sunweb).

Tento únik nemal dlhé trvanie, čoskoro jazdcov vpredu dotiahli ďalší silní pretekári na čele s Belgičanmi Gregom van Avermaetom (BMC Racing) a Philippom Gilbertom (Quick-Step Floors). Potom nastúpil Rakúšan Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe) a došiel si po bonusové sekundy na tzv. Zlatom kilometri 20 km pred cieľom.

Trinásť kilometrov pred hlavnou métou kamery zachytili Petra Sagana ako mení bicykel a potom nasledovala stíhacia jazda muža v modrom drese na čelo pretekov. Vzhľadom na nižšie časové manko bola úspešná, o ďalší kilometer a pol bol späť v skupine hlavných favoritov. Na dláždenom 700 m dlhom „kopčeku“ Denderoordstraat 6 km pred cieľom zaútočilo silné duo Sagan a Van Avermaet, nebolo to zďaleka rozhodujúce.

Tri kilometre pred cieľom sa ocitol vpredu Stuyven a utvoril si náskok 12 sekúnd. Ten už bol rozhodujúci. V záverečnom ostrom stúpaní sa síce jeho náskok „scvrkol“ na jedinú sekundy, ale na víťazstvo mu to stačilo.

Výsledky – BinckBank Tour 2017:

7. etapa (Essen – Geraardsbergen, 186 km): 1. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo 4:06:48 h, 2. Philippe Gilbert (Belg.) Quick-Step Floors, 3. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb, 4. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 5. Tiesj Benoot (Belg.) Lotto Soudal, 6. Oliver Naesen (Belg.) Ag2r La Mondiale – všetci +1 s

Konečné poradie: 1. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb 24:34:33 h, 2. Tim Wellens (Belg.) Lotto-Soudal +17 s, 3. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo +46, 4. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing +51, 5 Oliver Naesen (Belg.) AG2R La Mondiale +1:14 min, 6. Michael Valgren (Dán.) Astana +1:15, 7. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +1:53.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 104 bodov, 2. Edward Theuns (Belg.) Trek-Segafredo 55, 3. Dylan Groenewegen (Hol.) LotttoNL-Jumbo 55

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #BinckBank Tour 2017