Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Froome, Nibali, Bardet, Contador... Vuelta tento rok nebude len do počtu

Náročná a dramatická zároveň. A možno aj zábavnejšia. Napriek tomu je dlhodobo v tieni slávnej Tour de France. Presne takéto sú trojtýždňové cyklistické preteky okolo Španielska - Vuelta.

08.08.2017 18:44
Vuelta Foto: ,
Náročná trať Vuelty.
debata

Tohtoročná sa začne na budúcu sobotu a už teraz je jasné, že bude nabitá. Hviezdami z pelotónu, náročnými stúpaniami i emóciami v dave cyklistických fajnšmekrov.

Froome, Nibali, Aru, Bardet, Contador – až na Petra Sagana azda to najlepšie, čo v súčasnosti svet dvoch kolies ponúka. Aj keď sa tretie a súčasne aj posledné preteky Grand Tour začínajú iba necelý mesiac po dojazde do Paríža, zoznam pretekárov hovorí jasnou rečou. Vuelta nebude popri Tour de France a Giro d'Italia iba do počtu.

"V uplynulých rokoch bola pre mňa Vuelta niečo ako spontánny nápad, tentoraz som však o nej rozmýšľal veľmi dlho. Pôjdem tam s pocitom poslania, verím, že mi to pôjde,“ priznáva štvornásobný víťaz Tour Chris Froome.

Práve tento Brit by mal ukončiť 22-ročné čakanie. V roku 1995 totiž naposledy vyhral Tour de France a vzápätí aj Vueltu Španiel Miguel Indurain. Froome sa už trikrát na pretekoch okolo Španielska dostal na pódium. Zakaždým skončil druhý (2012, 2014, 2016).

"Vueltu milujem. Sú to brutálne preteky, na druhej strane si tie tri týždne náramne užívam. Trikrát som už skončil na pódiu, vyhrať dvoje preteky Grand Tour v jednom roku by bolo niečo úžasné,“ dodal.

Lenže pozor. Francúzskymi cestami vyšťavený Froome nebude jediným favoritom. O slovo sa hlási aj Romain Bardet, tretí na Tour. "Cyklisticky som dospel, nadišiel čas vyskúšať si túto náročnú dvojkombináciu,“ vyhlásil.

Strmé španielske hory by mu mohli sedieť, špeciálne 17. etapa s výstupom na Alto de los Machucos. Stenu s pasážou, ktorej sklon takmer je 30 percent. Alebo Alto de l'Angliru, podľa mnohých najnáročnejšie stúpanie v cyklistickom kolotoči World Tour. A ešte jedna dobrá správa pre ľahkonohého Francúza. Organizátori zaradili do programu iba jednu individuálnu časovku.

A čo tak Alberto Contador? Pre Španiela to budú posledné preteky v živote. Vo Francúzsku striedal lepšie momenty so slabšími, zdalo sa, akoby už na to nemal. "Vravím to s úsmevom, bez akéhokoľvek smútku v duši. Na Vuelte sa budem lúčiť so svojou kariérou. Dlho som nad tým uvažoval, ale lepší záver ako na domácich pretekoch som si vybrať nemohol. Teším sa, dám do toho všetko,“ sľubuje nevyspytateľný El Pistolero.

Na dres dostane prestížnu jednotku. Z úcty. V rozpore s dlhou tradíciou, podľa ktorej mal toto číslo dostať obhajca triumfu. Španieli si však svoju star vážia viac ako akékoľvek historické zvyky. „To, že sa Alberto rozhodol ukončiť kariéru v Španielsku a na Vuelte, je ohromná česť pre celú našu organizáciu,“ povedal generálny riaditeľ pretekov Javier Guillen.

Toho zaiste nepotešila zatiaľ nie definitívna nominácia tímu Bora-Hansgrohe. Podľa očakávania v nej chýba najväčšia hviezda svetového pelotónu Peter Sagan. Jeho líderskú pozíciu v tíme nahradí na španielskych cestách Poliak Rafal Majka. V súťaži o červený, najcennejší, dres mu v nemeckom zoskupení bude sekundovať Čech Leopold König i Slovák Micahel Kolář.

Vuelta sa začne 19. augusta vo francúzskom Nimes, víťaz bude známy po tradičnom dojazde do Madridu 10. septembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Alberto Contador #Vuelta a Espaňa 2017