Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kristoff nástupcom Sagana. Nór je majstrom Európy, Slováci sa nestratili

Nór Alexander Kristoff sa stal v dánskom Herningu historicky druhým majstrom Európy v pretekoch s hromadným štartom v mužskej kategórie elite.

06.08.2017 17:17 , aktualizované: 21:24
Alexander Kristoff Foto: ,
Alexander Kristoff.
debata (1)

V tesnom šprintérskom súboji po absolvovaní 241,2 km Kristoff zdolal Taliana Eliu Vivianiho a Holanďana Morena Hoflanda. O solídny výsledok pre Slovensko sa postaral Michael Kolář (Bora-Hansgrohe), ktorý finišoval na desiatom mieste.

Aj ďalší dvaja Slováci sa dostali vo výsledkovej listine pomerne vysoko: Erik Baška (Bora-Hansgrohe) skončil ešte stále v rovnakom čase ako víťaz dvanásty a Patrik Tybor (Dukla Banská Bystrica) s mankom 8 sekúnd dvadsiaty siedmy. Juraj Sagan dokončil na 101. pozícii (+2:12 min), zostávajúci dvaja z poltucta Slovákov na štarte – Filip Taragel (Team Firefly) a Marek Čanecký (Amplatz-BMC) – preteky nedokončili.

Obhajca titulu Peter Sagan tento rok kontinentálny šampionát vynechal a po absolvovaní pretekov Okolo Poľska sa presunul na ďalšie etapové podujatie BinckBank Tour do Holandska a Belgicka.

„Mal som na trati aj problémy. Raz som sa ocitol aj s Vivianim vzadu, potom to Taliani museli sťahovať. Bolo to nepríjemné. V posledných dvoch okruhoch som mal pád, ale, našťastie, nič sa mi nestalo. Plán do záveru bol taký, že ja som mal ako posledný rozbehnúť špurt pre Erika Bašku. O Erikovi som nakoniec ani nevedel, kde je. Myslel som si, že je niekde ‚zavretý‘. V závere bol tam aj pád, ale ja som mal dobré koleso, bolo to otvorené, tak som šiel do toho. Ak by mi Erik zakričal, že je tam, inak by som sa správal. Je to pekný výsledok pre Slovensko skončiť do desiateho miesta, ale ja z toho nie som nadšený,“ uviedol Michael Kolář v audiorozhovore na špecializovanom webe cycling-info.sk.

Víťazný Kristoff má 30 rokov a v minulosti dokázal ovládnuť jarné monumenty Miláno – San Remo (2014) a Okolo Flámska (2015). Okrem aktuálneho titulu z majstrovstiev Európy má v zbierke aj bronz z pretekov s hromadným štartom z OH 2012 v Londýne. Kristoff bol ostatných päť rokov lídrom Kaťuše v klasikách či šprintoch, od novej sezóny prestupuje na dva roky do tímu UAE Emirates.

„Som šťastný. Taliani to veľmi dobre rozbehli v závere, ale nemyslím si, že som Vivianiho zavrel, neurobil som nič zlé. Mali sme v nórskom tíme viacero možností ako rozhodnúť vo svoj prospech, aj Edvald Boasson Hagen mal dobrý pokus. Čo ďalej? Samozrejme, pokúsim sa o dobrý výsledok na svetovom šampionáte doma v Nórsku,“ uviedol Alexander Kristoff v prvej reakcii v priamom prenose Eurosportu.

Preteky mužov s hromadným štartom na 241,2 km sa jazdili na 12 okruhov po 20 km v Herningu a jeho okolí. Plochý a rýchly profil nahrával šprintérom a napokon sa tak aj stalo. Na začiatku záverečného okruhu bol celý balík pokope. Vpredu boli aktívni Belgičania, neskôr Holanďania ale nedokázali rozbiť celistvosť pelotónu. Trinásť kilometrov pred cieľom už na ceste späť do Herningu predviedol nástup Španiel Luis León Sánchez a postupne sa za ním vyviezlo ďalších 7 cyklistov.

Aktívny bol aj Albámec Eugert Župa či Slovinec Matej Mugerli, ale na vyšší ako 10-sekundový náskok im to nevydalo. Osem kilometrov pred cieľom bolo po úniku, ale po ďalšom kilometri sa v tehnickejšej časti vpredu objavila silná belgicko-nórska dvojica Jens Keukeleire – Edvald Boasson Hagen. V protivetre ich dostihol ešte skúsený Rus Nikolaj Trusov, niekdajší spolujazdec Petra Sagana v Tinkoffe.

Trio malo náskok niekoľko desiatok metrov. Na čele pelotónu sa 3,5 km pred cieľom objavil aj slovenský dres, chvíľu potiahol Juraj Sagan, potom ho vystriedali Poliaci, Taliani či Rusi. Napokon to pelotón stihol, ale 1,5 km pred cieľom ešte raz nastúpil Boasson Hagen. V dlhej cieľovej rovinke nórsky klasikár robil, čo mohol, ale ani jemu to nevyšlo. Približne 150 m pred cieľom došlo k pádu približne piatich pretekárov, zatiaľ čo vpredu sa rozhodlo v klasickom šprinte.

Nór Alexander Kristoff iba o centimetre zdolal Taliana Eliu Vivianiho. V cieli si ešte čosi vysvetľovali, ale Nór bol napokon šťastnejší.

ME v cestnej cyklistike v Herningu:

Muži-elite (241,2 km): 1. Alexander Kristoff (Nór.) 5:41:10 h, 2. Elia Viviani (Tal.), 3. Moreno Hofland (Hol.), 4. Pascal Ackermann (Nem.), 5. Luka Mezgec (Slovin.), 6. Edward Theuns (Belg.), 7. Aksel Nömmela (Est.), 8. Iván Garcia (Šp.), 9. Pawel Franczak (Poľ.), 10. Michael Kolář,…12. Erik Baška – všetci v rovnakom čase ako víťaz,… 27. Patrik Tybor +8 s,…101. Juraj Sagan +2:12 min,… Marek Čanecký a Filip Taragel (všetci SR) – nedokončili.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Kristoff #ME v cyklistike 2017