Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan v 2. etape na Okolo Poľska nevyhral špurt. Zavreli ma, vysvetľuje

Taliansky cyklista Sacha Modolo z tímu UAE Emirates zvíťazil v 2. etape na 74. ročníku pretekov Okolo Poľska zaradených do kalendára World Tour.

30.07.2017 17:03 , aktualizované: 19:34
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (17)

Modolo sa presadil v hromadnom špurte pelotónu v etape, ktorá mala štart v meste Tarnowskie Góry a cieľ po 142 km v Katoviciach. Druhý skončil Holanďan Danny van Poppel (Sky) a tretí Nemec Max Walscheid (Sunweb).

Slovenský cyklista Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) po sobotňajšom triumfe v úvodnej etape v Krakove sa v koncovke druhej etapy nedostal zo zovretia súperov, nenašiel si priestor na dokončenie záverečnú špurtu a napokon obsadil ôsme miesto. Saganov krajan a tímový kolega Erik Baška bol sedemnásty. V celkovom poradí Peter Sagan tesne prišiel o žltý dres lídra, ktorý odovzdal Holanďanovi Van Poppelovi, hoci obaja majú rovnaký priebežný čas.

„Druhá etapa bola podľa predpokladov veľmi rýchla a končila sa hromadným šprintom. Náš tím odviedol výbornú prácu pre mňa, na čele pelotónu naši jazdci tvrdo pracovali, aby zabraňovali únikom. Žiaľbohu, bol som ‚zavretý‘ v závere a nemohol som šprintovať podľa svojich predstáv. Cítim však, že mám formu a silné nohy. Preto som optimista, čo sa týka ďalších etáp,“ uviedol Peter Sagan podľa webu svojho tímu bora-hansgrohe.com.

Van Poppel je aj lídrom bodovacej súťaže o 4 body pred Saganom. Preteky Okolo Poľska sú pre dvojnásobného majstra sveta P. Sagana prvými od kontroverzného vylúčenia z Tour de France. Na poľských cestách bol Sagan v roku 2011 celkovým víťazom.

Druhá etapa pretekov Okolo Poľska profilom opäť priala šprintérom, končila sa tromi 17 km dlhými okruhmi v Katoviciach. Ich súčasťou boli aj dve horské prémie IV. kategórie. Už po štyroch kilometroch sa vpredu sformovala štvorica Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo), Joonas Henttala (Novo Nordisk), Adrian Kurek (CCC Sprandi Polkowice) a Kamil Gradek (Poľská reprezentácia). Sto kilometrov pred cieľom mali náskok 2:40 min pred pelotónom, kde sa o tempo staral tím Bora-Hansgrohe pre svojho lídra Petra Sagana.

Neskôr sa poľský šampión Kurek dostal do sóloúniku a 80 km pred cieľom mal k dobru 50 sekúnd na svojich bývalých partnerov z úniku a 3:30 mim pred pelotónom. Kurekov náskok sa potom už len znižoval a 40 km pred métou bol jeho pokus minulosťou. Prakticky vzápätí ho v úniku vystriedal iný domáci cyklista Pawel Bernas (Poľská reprezentácia), triumfoval na prvej z dvoch horských prémií. Dvadsať kilometrov pred cieľom bol aj on dostihnutý a v druhom z troch okruhov po Katoviciach pelotón už krúžil pokope.

Šestnásť kilometrov pred páskou bola druhá a posledná vrchárska prémia a na nej opäť uspel Poliak Bernas, za ním sa vyviezol Talian Daniel Oss (BMC Racing), ktorý sa dostal do úniku. Trval 5 km. Dva a pol kilometra pres cieľom sa k sólu odhodlal Čech v drese Quick-Step Floors Petr Vakoč, ale ani tento pokus nevyšiel. Záver bol podľa predpokladov šprintérsky a v ňom sa napokon tešil taliansky špurtér tímu UAE Emirates Sacha Modolo. Peter Sagan skončil ôsmy, keď sa nedostal do záverečného špurtu o víťazstvo.

2. etapa (Tarnowskie Góry – Katovice, 142 km): 1. Sacha Modolo (Tal.) UAE Emirates 3:15:21 h, 2. Danny van Poppel (Hol.) Sky, 3. Maximilian Walscheid (Nem.) Sunweb, 4. Boy van Poppel (Hol.) Trek-Segafredo, 5. Youcef Reguigui (Alž.) Dimension Data, 6. Tom van Asbroeck (Belg.) Cannondale-Drapac,… 8. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe,…17. Erik Baška (SR) Bora-Hansgrohe – všetci rovnaký čas ako víťaz.

Poradie po 2. etape: 1. Danny van Poppel (Hol.) Sky 6:11:27 h, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 3. Sacha Modolo (Tal.) UAE Emirates – obaja rovnaký čas, 4. Caleb Ewan (Aus.) Orica-Scott +4 s, 5. Maximilian Walscheid (Nem.) Sunweb +6, 6. Nathan Haas (Aus.) Dimension Data +9,…72. Erik Baška (SR) Bora-Hansgrohe +10 s.

Bodovacia súťaž: 1. Danny van Poppel (Hol.) Sky 37 bodov, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 33, 3. Niccolo Bonifazio (Tal.) Bahrain-Merida 30

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Poľska