Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľký návrat Sagana do pelotónu! Vyhral 1. etapu na Okolo Poľska

Slovenský dvojnásobný majster sveta Peter Sagan sa stal víťazom sobotňajšej úvodnej etapy na cyklistických pretekoch Okolo Poľska zaradených do kalendára World Tour.

29.07.2017 16:56
debata (14)

Q

Dvadsaťsedemročný líder tímu Bora-Hansgrohe s prehľadom triumfoval v hromadnom špurte pelotónu v Krakove. Etapa štartovala v rovnakej lokalite a celkovo merala 130 km. Žilinský rodák si pripísal ôsme víťazstvo v tejto sezóne, sobotňajší krakovský štart bol pre neho prvým od vylúčenia z Tour de France v úvode júla.

Na druhom mieste skončil Austrálčan Caleb Ewan zo zoskupenia Orica-Scott, tretiu priečku obsadil Holanďan Danny van Poppel vo farbách Sky. Druhý slovenský jazdec Bory Erik Baška finišoval na 135. priečke s mankom 2:13 min.

„Je veľmi pekné, že tu môžem byť so všetkými tými skvelými fanúšikmi. Slovenskí a poľskí priaznivci sú famózni. V pretekoch som cítil mnoho pozitívnej energie,“ povedal po sobotňajšej prvej etape Peter Sagan.

Neskôr na facebooku napísal: „Som veľmi šťastný, že som späť v súťažnom tempe a hneď s víťazstvom. Chcem sa poďakovať tímovým kolegom, ktorí dnes odviedli skvelú prácu. Myslím si, že dnes to bolo naozaj ukážkové, bolo to pre mňa dôležité vyhrať. Špeciálne sa chcem poďakovať celému tímu, nášmu manažérovi Ralphovi Denkovi a ďalším, ktorí za mnou stáli a celý čas ma podporovali po udalostiach na Tour de France. Už je to minulosť a my sa chceme sústrediť na naše výkony na Okolo Poľska. Najskôr však treba osláviť dnešné víťazstvo.“

Peter Sagan je lídrom celkového poradia o štyri sekundy pred Ewanom, tretí je s mankom šiestich sekúnd Van Poppel, Baškovi patrí 131. miesto s odstupom 10 sekúnd. Päťnásobný držiteľ zeleného dresu z Tour de France Peter Sagan vedie aj bodovaciu súťaž s 20 bodmi.

Hneď v úvode etapy sa dostala dopredu štvorica Pawel Bernas (Poľsko), Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo), Charles Planet (Novo Nordisk) a Maciej Paterski (CCC). Ich náskok spočiatku rýchlo stúpal, ale nepresiahol hranicu troch minút. O tempo v pelotóne sa starali najmä tímy Ag2r La Mondiale a Orica-Scott.

Jazdci v prostrednej časti etapy prešli aj cez mesto Wadowice, odkiaľ pochádzal pápež Ján Pavol II. – občianskym menom Karol Wojtila. Obidve vrchárske prémie na trase sobotňajšej úvodnej etapy vyhral Keizer a pripísal si dva body do vrchárskej súťaže. Po prémii sa Keizer vpredu osamostatnil spolu s Paterským. Potom sa na čele balíka začali striedať aj jazdci tímu Bora-Hansgrohe pracujúci pre Petra Sagana.

Dvadsať kilometrov pred cieľom mala vedúca dvojica náskok 1:10 min pred hlavnou skupinou, Keizer následne vyhral aj šprintérsku prémiu. Zakrátko bol však únik minulosťou a 12 km pred koncom cyklistov čakali tri štvorkilometrové okruhy v Krakove. Ako sa predpokladalo, etapa finišovala hromadným špurtom pelotónu a z víťazstva sa tešil Peter Sagan. Nedeľňajšia druhá etapa povedie z mesta Tarnowskie Góry do Katovíc a bude merať 142 km.

Výsledky – Okolo Poľska 2017:

1. etapa (Krakov – Krakov, 130 km): 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 2:56:16 h, 2. Caleb Ewan (Aus.) Orica-Scott, 3. Danny van Poppel (Hol.) Sky, 4. Riccardo Minali (Tal.) Astana, 5. Nicollo Bonifazio (Tal.) Bahrain-Merida, 6. Nathan Haas (Aus.) Dimension Data – všetci rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 1. etape: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 2:56:06 h, 2. Caleb Ewan (Aus.) Orica-Scott +4 s, 3. Danny van Poppel (Hol.) Sky +6, 4. Nathan Haas (Aus.) Dimension Data 9, 5. Riccardo Minali (Tal.) Astana, 6. Nicollo Bonifazio (Tal.) Bahrain-Merida, … 131. Erik Baška (SR) Bora-Hansgrohe – všetci +10

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 20 bodov, 2. Caleb Ewan (Aus.) Orica-Scott 19, 3. Danny van Poppel (Hol.) Sky 18

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Poľska