Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tour de France už nechce nudiť. O rok bude drsnejšia

Zvláštna, dramatická i nudná zároveň. Tour de France 2017 je už minulosťou, ďalší ročník odštartuje o 345 dní. A hoci organizátori najprestížnejších cyklistických pretekov na svete zatiaľ veľa neprezradili, isté je, že bude iný. Výrazne.

28.07.2017 11:00
Christopher Froome, Michal Kwiatkowski Foto: ,
Christopher Froome sa mohol opäť spoľahnúť na dokonalú podporu od kolegov z tímu Sky. Fľašu s vodou mu podáva Michal Kwiatkowski.
debata (25)

Menej pretekárov na štarte i sterilných, rovinatých etáp, viac driny v horách i slabší Sky. Zatiaľ čo na itinerári tohtoročnej Tour si kritici zgustli, do budúcnosti hľadia s veľkým očakávaním. Oprávnene – iba ak sa aspoň väčšina z oficiálnych, ale aj zákulisných informácií stane skutočnosťou.

Väčšia bezpečnosť, menej sprievodných vozidiel a predovšetkým náročnejšia kontrola tímu Sky nad priebehom pretekov. Aj to sú dôvody, prečo sa organizátori rozhodli zúžiť pole cyklistov. Namiesto 198 sa ich na štart prvej etapy v západofrancúzskom Vendée postaví 176. To znamená, že každý tím príde o jedného jazdca, z deviatich zostane iba osem.

Tohtoročný experiment, v ktorom sa väčšina horských etáp končila zjazdom, nevyšiel. Bez debaty. Skupina favoritov sa v kopcoch držala pohromade, od rozhodujúcich útokov ich odrádzalo nielen brutálne tempo tímu Sky, ale aj profil trate. Atakovať dva kilometre pod vrcholom, ale 20 kilometrov pred cieľom, totiž nedávalo zmysel. Ani šancu uspieť.

Štyri dni v Pyrenejách?

A tak najzásadnejšou zmenou v porovnaní s uplynulou Tour by mala byť trasa, ktorou pôjdu cyklisti o rok. Známe sú prvé tri etapy, aj to, že prvé slovo tentoraz nedostanú Pyreneje, ale Alpy. Cyklisti sa zahryznú do tiahlych a dlhých stúpaní už na konci prvého týždňa. A na časovkárskych špeciáloch v deň Dobytia Bastily možno aj do ikonického Alpe d'Huez.

„Počul som, že športoví riaditelia AG2R s lídrom Romainom Bardetom vyhlásili, že na to, aby tento Francúz vyhral celú Tour, by trať mala byť postavená ešte trošičku inak. Netuším, ako si to predstavujú," povedal s neprehliadnu­teľnou dávkou irónie v rozhovore pre Mladú frontu Dnes český cyklista a vynikajúci vrchár Roman Kreuziger.

Odpoveďou je možno záver trojtýždňových pretekov, ktorý by nemal byť o nič jednoduchší ako tento rok. Práve naopak. Pyreneje síce nie sú také vysoké ako Alpy, ale o to strmšie a nepravidelnejšie. Toto trápenie nepotrvá dva, ale tri, podľa nektorých odhadov možno aj štyri dni. A neminie zrejme ani legendárny Tourmalet.

"Ak budeme v horách tri dni po sebe, ukáže sa, kto na to naozaj má. Po dvoch etapách sa regeneruje oveľa lepšie,“ priznal Kreuziger.

Peter Sagan v cieli 3. etapy Tour de France... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Peter Sagan Peter Sagan v cieli 3. etapy Tour de France 2017. Profily etáp budúceho ročníka pretekov by mu mohli sedieť.

A teraz dobrá správa pre Petra Sagana. A zlá pre Marcela Kittela, ktorý predtým, ako odstúpil pre zranenie zavinené pádom, bezkonkurenčne ovládol päť špurtérskych dní. V roku 2018 už možno taký úspešný nebude. Do programu pretekov sa vraj dostane menej dlhých a rovinatých etáp, ktoré v boji o zelený dres práve tomuto Nemcovi vyhovujú.

Vie, že nemladne. Stále sa učí

Kým organizátori definitívne odhalia program budúcoročnej Tour, v cyklistických tímoch dôjde k viacerým zásadným zmenám. Aj tie môžu prispieť k tomu, že suverénna pozícia štvornásobného víťaza Chrisa Frooma sa bude postupne otriasať. Mimochodom, tento rok nevyhral ani jednu etapu, nedominoval, neútočil, neriskoval. „Jeho štvrtému titulu preto chýba prestíž tých minulých,“ podotkol nezabudnuteľný Eddy Merckx.

Nie, neznamená to, že britský velikán už patrí do starého železa. Stále platí, že je to najlepší cyklista svojej generácie na trojtýždňových pretekoch Grand Tour. Má však už 32, na piaty titul bude útočiť ako 33-ročný. Jeho slávni predchodcovia to stihli skôr, Merckx mal 29, Jacques Anquetil a Bernard Hinault po 30 a Miguel Indurain 31.

A ešte jeden pohľad do štatistík, ktorý pre Frooma neveští nič dobré. Jediným jazdcom v povojnovej ére, ktorý mal pri triumfe viac, bol 34-ročný Cadel Evans.

„Cítim, že moje telo nemladne,“ uznáva Froome. „Avšak zároveň sa stále učím a vyvíjam, stávam sa komplexnejším jazdcom. V posledných rokoch som sa zlepšil v zjazdoch aj v pozičnej práci v pelotóne. Takticky sa môžem aj naďalej zlepšovať,“ verí si.

Jednoduché to však mať nebude. Aj preto, že jeho tím Sky už nebude taký silný, ako tento rok. Dvaja španielski Mikelovia, elitní pomocníci v horách, Nieve a Landa, sú na odchode. Prvý do Orica-Scott, druhý podľa jeho slov "do tímu, ktorý ma bude chcieť za lídra“. Práve Landa bude pre Frooma najväčšou stratou. Brit totiž neprichádza o najsilnejšieho domestika, ale predovšetkým získava vynikajúceho súpera.

Christopher Froome v žltom drese počas 18.... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Chris Froome Christopher Froome v žltom drese počas 18. etapy Tour de France 2017.

"Chcem vyhrať Tour, alebo sa o to aspoň pokúsiť. Ak sa mi to nemá podariť, nech to je moja vlastná vina a nie rozhodnutie zhora,“ naznačil Landa, že už viac nebude nosičom vody.

Kandidátov je niekoľko. Aj Francúzi

Tohtoročná Tour de France bola vôbec druhá najrýchlejšia a podľa rozdielu medzi víťazom a druhým v poradí aj siedma najvyrovnanejšia. Na začiatku posledného týždňa mohlo na žltý dres reálne pomýšľať až šesť cyklistov. Aj preto je rok 2018 prísľubom veľkej drámy.

Svoje posledné slovo totiž stále nepovedali Richie Porte, Nairo Quintana či Fabio Aru. Skvelý výkon môže zopakovať Rigoberto Urán, ale aj víťaz Giro d'Italia Tom Dumoulin. Po dlhých rokoch majú v hre o celkové víťazstvo želiezka aj Francúzi – Romaina Bardeta a tohtoročné prekvapenie podujatia Warrena Barguila.

„Každé z mojich štyroch víťazstiev na Tour je unikátne a výnimočné. Toto zatiaľ posledné si zapamätám ako najtesnejšie a najťažšie vybojované. Bude pre mňa cťou prísť znova o rok a zaútočiť na rekord,“ povedal Froome po dojazde do Paríža.

V hlavnom meste Francúzska sa preteky skončia aj o rok. Podľa stávkových kancelárií tam príde v žltom práve skúsený Brit. Kurz na jeho celkový triumf je povážlivo nízky – iba 1,2. Pochopiteľne. Predstava, že ho už o rok na tróne niekto vystrieda, je v tejto chvíli príliš hmlistá.

Uvidíme. Ale až o 366 dní, keď sa uskutoční záverečná etapa na Tour de France 2018.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France