Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Parazit ho nezlomil. Froome je rovnako hladný, túži aj po triumfe na Vuelte

Jeho bilancia na slávnej Tour de France hovorí za všetko. Z ostatných piatich edícií vyhral štyri, raz po sérii pádov z pretekov odstúpil.

24.07.2017 18:16
Chris Froome Foto: ,
Víťaz Tour de France, Chris Froome, so synom Kellanom a manželkou Michelle.
debata (1)

Christopher Froome potvrdil aj tento rok pozíciu najlepšieho cyklistu na svete. Pri štvrtom triumfe mal najmenší náskok pred svojimi prenasledovateľmi a nevyhral ani jednu etapu, aj tak sa však nájde málokto, kto by počas pretekov pochyboval o jeho celkovom víťazstve.

S podporou najlepšieho tímu

„Táto Tour bola pre mňa najväčšia výzva doposiaľ. Výkony súperov na mňa vytvárali tlak viac ako kedy predtým. Chcem vzdať hold všetkým jazdcom za ich výkony a športové srdce počas uplynulých troch týždňov. Tvrdo proti sebe bojujeme, spoločne na trati trpíme, ale najdôležitejšie je aj tak kamarátstvo v rámci pelotónu," vravel 32-ročný Brit v rozhovoroch v Paríži.

Rodák z hlavného mesta Kene Nairobi sa opäť mohol spoľahnúť na dokonalú podporu perfektne poskladaného tímu Sky. Britské zoskupenie na Tour absolútne dominuje – s výnimkou roku 2014 (zvíťazil Vincenzo Nibali) ovládli jeho jazdci ostatných šesť ročníkov. Pred Froomom sa radoval Bradley Wiggins. Sky vždy podriadi výber jazdcov jedinému, aby líder tímu zvíťazil v absolútnom poradí. Má na to ideálne predpoklady – rozpočet vo výške viac ako 35 miliónov eur.

„Tento rok sa Chris i celý náš tím najlepšie vyrovnali s prekážkami a jazdil presne tak, ako mal. Od začiatku sme si šli priamočiaro po triumf, keďže bolo vopred zrejmé, že to bude najťažšie vybojované víťazstvo," cituje Reuters manažéra a hlavného stratéga Sky Dava Brailsforda.

Blíži sa k rekordérom

Froome sa vďaka štvrtému triumfu priblížil na dosah hviezdnej štvorice Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault a Miguel Indurain. Toto kvarteto ovládlo Tour zhodne päťkrát.

„Je pre mňa obrovskou cťou, už keď sa moje meno skloňuje v spoločnosti týchto legiend Tour de France. Nikdy nezabudnem, aký je to pocit obliecť si žltý dres. Možnosť stáť tu ako víťaz Tour považujem za obrovské privilégium," priznal Froome pre cyclingnews.com. „Viem, aké náročné je vyhrať Tour. Preto mám obrovský rešpekt voči mojim predchodcom. O rok som späť," sľúbil v rozhovore pre France Télévision.

Ak sa nič nepredvídané nestane, favoritom na prvenstvo by mal byť aj o rok. Ešte predtým sa však pokúsi dosiahnuť cenné double – po Tour by rád triumfoval aj na blížiacej sa Vuelte.

„Chris je skvelý ambasádor cyklistiky a nášho tímu. Už teraz patrí medzi najlepších v histórii, niet o tom pochýb. Fyzicky má všetky predpoklady na to, aby sa na budúci rok vyrovnal legendám. Pokiaľ ide o hlad po víťazstvách a správnu mentalitu, u Chrisa sa nič nemení. Akurát sa zlepšuje takticky a je stále o čosi lepší cyklista," naznačuje Brailsford.

Froome vstúpil do veľkej cyklistiky ako kométa. Okrem skvelých výsledkov však často jazdil aj priemerne či podpriemerne. Vedenie Sky hľadalo dôvody nevyrovnaných výkonov svojej veľkej nádeje a lekárske testy objavili schistosomiázu, ktorú spôsobuje nepríjemný parazit. Froome pravdepodobne trpel týmto ochorením niekoľko rokov.

Po vyliečení doviedol v roku 2012 Wigginsa k triumfu na Tour, pričom podľa mnohých mohol – ak by dostal voľné ruky – pokojne zvíťaziť. Na olympiáde v Londýne získal v časovke bronz a o štyri roky v Riu si tento výsledok zopakoval.

Froome na Tour

  • 2008 83.
  • 2012 2.
  • 2013 1.
  • 2014 nedokončil
  • 2015 1.
  • 2016 1.
  • 2017 1.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Christopher Froome #Tour de France 2017