Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Froome takmer istým víťazom, Sagan chváli Poliaka Bodnara

Britský cyklista tímu Sky Christopher Froome je už takmer istým víťazom Tour de France 2017.

22.07.2017 13:50 , aktualizované: 19:47
Chris Froome Foto: ,
Chris Froome počas sobotňajšej časovky.
debata (2)

Froome došiel do cieľa sobotňajšej 20. etapy, individuálnej časovky v Marseille, na treťom mieste a získal rozhodujúci náskok pred hlavnými rivalmi Kolumbijčanom Rigobertom Uránom (Cannondale Drapac) a Francúzom Romainom Bardetom (AG2R La Mondiale). Urán skončil v jazde proti chronometru ôsmy a Bardet ďaleko v poli porazených na 52. priečke s odstupom 2:03 min za víťazom. Celkovo Froome vedie s náskokom 53 sekúnd pred Uránom a 2:20 min pred Bardetom, ktorý ubránil aspoň pódium o 1 sekundu pred dobiedzajúcim Španielom Mikelom Landom (Sky).

Ak v nedeľu Froome dôjde do parížskeho cieľa, stane sa po štvrtý raz v kariére šampiónom slávnej Tour de France. Predtým sa mu to podarilo v rokoch 2013, 2015 a 2016. Nedeľňajších 103 km z Montgeronu do Paríža bude mať už len formálny charakter so záverečným tradičným súbojom šprintérov o svoj podiel slávy na Elyzejských poliach.

„Prežívam úžasné pocity, absolútne úžasné! Pred časovkou to všetko bolo veľmi tesné. Toto je určite najťažšie vybojovaná Tour de France spomedzi tých, na ktorých som zvíťazil. Moji súperi tvrdo bojovali až do konca. Nečakal som, že sa bude rozhodovať až na cieľovej čiare časovky v Marseille. A či som prežíval stres? Áno, ale ten je potrebný pre mňa ako motivácia na zlepšenie výkonu,“ uviedol Christopher Froome aj na webe cyclingnews.com.

Po diskvalifikácii Slováka Petra Sagana a odstúpení doráňaného Poliaka Rafala Majku ťažko skúšaný tím Bora-Hansgrohe sa dočkal satisfakcie v podobe triumfu Macieja Bodnara. Skvelý poľský časovkár zvládol 22,5 km za 28:15 min. Iba o jednu sekundu za ním zaostal jeho krajan Michal Kwiatkowski z tímu Sky. Tretí bol už spomenutý Froome s mankom 6 sekúnd. Na úradujúceho a celkovo štvornásobného svetového šampióna Nemca Tonyho Martina (Kaťuša-Alpecin) zostalo štvrté miesto rovnako ako v úvodnej časovke na TdF 2017 v Düsseldorfe.

Víťaz časovky Maciej Bodnar. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Maciej Bodnar Víťaz časovky Maciej Bodnar.

„Neverím stále, že sa mi to podarilo. Toľkokrát v minulosti som už bol blízko a až teraz sa mi tá víťazná časovka konečne podarila. Atmosféra so všetkými tými ľuďmi na štadióne, to bolo čosi fantastické. Naozaj tomu nemôžem uveriť. Ako dieťa som túžil po tom, aby som mohol súťažiť na Tour de France, teraz si môžem povedať, že som už aj vyhral etapu,“ uviedol Maciej Bodnar aj na weboch Cyclingnews a bora-hansgrohe.com. „Veľká gratulácia Bodimu! Predviedol úžasný výkon! Tušil som, že dnes môže zaútočiť na víťazstvo. Zaslúži si ho aj za to, ako tvrdo pracoval pre tím počas celých pretekov,“ skonštatoval športový riaditeľ Bora-Hansgrohe Patxi Vila. Gratulácia prostredníctvom twitteru prišla aj od tímového kolegu a dobrého kamaráta Petra Sagana. „Bravó Bodi! Fantastický výsledok!“

Devätnásť súťažných dní a vyše 3400 km v sedle bicykla neurčilo šampióna Tour de France 2017. O čom nerozhodli kopce piatich najväčších horských masívov Francúzska, musela rozlúsknuť záverečná časovka. Sobotňajšia jazda proti chronometru na 22,5 km v Marseille, najmä jej prvá polovica, bola takmer iba po rovine, druhá časť bola technickejšia s jedným kratším stúpaním. Špecifikom časovky bol štart aj cieľ na rovnakom mieste – Orange Vélodrome, resp. Stade Vélodrome, futbalovom štadióne, kde sa očakávala návšteva 67 000 divákov. Predtým naposledy sa etapa TdF končila na tomto mieste presne pred 50 rokmi, z triumfu v nej sa tešil Raymond Riotte.

Trať viedla historickým centrom Marseille, cyklistov zavedla aj do Vieux-Port (Starý prístav) či k bazilike Notre-Dame-de-la-Garde, odkiaľ sa im naskytol pekný výhľad na druhé najväčšie mesto Francúzska. Práve 1,2 km dlhý výjazd ku katedrále Notre-Dame-de-la-Garde s priemerným sklonom 9,5% bol jediným náročnejším miestom časovky s celkovo jednoduchším profilom. Práve tam po absolvovaní 15,6 km prišiel na rad druhý medzičas, kde už bolo jasné, že Froomovi neujde žltý dres ani po tejto etape a nedeľa v jeho podaní bude už len oslavou štvrtého triumfu na TdF.

Výsledky – Tour de France 2017:

20. etapa – individuálna časovka (Marseille – Marseille, 22,5 km:): 1. Maciej Bodnar (Poľ.) Bora-Hansgrohe 28:15 min, 2. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Sky +1 s, 3. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +6, 4. Tony Martin (Nem.) Kaťuša-Alpecin +14, 5. Daryl Impey (JAR) ORICA-Scott +20, 6. Alberto Contador (Šp.) Trek-Segafredo +21, 7. Nikias Arndt (Nem.) Sunweb +28, 8. Rigoberto Urán (Kol.) +31, 9. Stefan Küng (Švaj.) BMC Racing +34, 10. Sylvain Chavanel (Fr.) Direct Energie +37,…52. Romain Bardet (Fr.) AG2R La Mondiale +2:03.

Celkové poradie po 20. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 83:55:16 h, 2. Rigoberto Urán (Kol.) Cannondale-Drapac +54 s, 3. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +2:20 min, 4. Mikel Landa (Šp.) Sky +2:21, 5. Fabio Aru (Tal.) Astana +3:05, 6. Daniel Martin (Ír.) Quick-Step Floors +4:42, 7. Simon Yates (V Brit.) Orica-Scott +6:14, 8. Louis Meintjes (JAR) UAE Emirates +8:20, 9. Alberto Contador (Šp.) Trek-Segafredo +8:49, 10. Warren Barguil (Fr.) Sunweb +9:25.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Tour de France 2017 #Maciej Bodnar