Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Izoard je hora prekvapení. A tento rok aj posledná šanca na Tour de France

"Je to taká náročná úloha, že cyklisti, ktorí dorazia až na vrchol, už viac na súboje nepomyslia,“ vyhlásil pred 95 rokmi s veľkou dávkou irónie Henri Desgrange, zakladateľ Tour de France. Športový novinár, ktorý rád provokoval, no ešte radšej mal však výzvy. Alpská hora Col d'Izoard (2360 m. n. m.) bola jednou z nich.

20.07.2017 05:00
Izoard Foto: ,
Diváci na hore Izoard čakajú na prejazd cyklistov.
debata

Prvýkrát sa ňou pelotón preženie v roku 1922. Ako prvý Belgičan Philippe Thys. Čas, ktorý enormným úsilím v strmom stúpaní získa, v ďalšej etape stratí. Nepojazdný bicykel totiž opravuje 3,5 hodiny.

Trápenie cyklistov organizátorom Tour zachutí natoľko, že Izoard zaradia do iteneráru pretekov aj na ďalší rok. Oplatí sa im to. Priebežný líder Ottavio Bottecchia si pokojne šliape do pedálov, keď zrazu vyrazí Henri Péllisier. Jeho tímový kolega. Útok je to nielen zdrvujúci, ale aj rozhodujúci. V cieli sa prezlieka a Francúz si žltý dres doviezie až do Paríža.

Izoard je hora prekvapení. Potvrdí sa to aj v roku 1949, keď legendárni Taliani Gino Bartali a Fausto Coppi bok po boku bojujú s nástrahami kamenistej cesty. V polovici stúpania si však ten starší, Bartali, uvedomí, že nestíha. Šokuje svojou požiadavkou. Nie však športovou, ale skôr diplomatickou. "Nechaj ma dnes vyhrať, mám narodeniny,“ započuje Coppi. Dohodnuté! Bartali nakoniec triumfuje v etape, Coppi v celkovom hodnotení.

O štyri roky sa na Izoarde dejú veci. Lousion Bobet, tretí v poradí, vie, že to je jeho posledná šanca na útok. Nešpekuluje, dvíha sa zo sedla a trieli vpred. O pár sekúnd sa stráca v kúdoloch prachu, súperi ho uvidia až v cieli. Neuveriteľné, muž, ktorý pred etapou strácal na lídra tri minúty, teraz vedie o takmer deväť!

Aj Eddyho Merckxa, legendárneho Belgičana, ktorý si s horami tykal, viaže s ťažkým stúpaním silná spomienka. Bolo to v roku 1972, keď zadýchaný v cieli reaguje na otázku reportéra: "Izoard? Viem, že tam niekde je pamätník venovaný Coppimu. Ale prepáčte, vôbec som si ho nevšimol. Asi som mal príliš veľa práce,“ odpovedá s veľkou dávkou humoru.

Seriál: Z histórie Tour de France

Logo Tour de France.

Aj počas 104. ročníka Tour de France vám redakcia Pravdy prináša zaujímavé príbehy z histórie najpopulárnejších cyklistických pretekov na svete. Víťazstvá i prehry, pády a intrigy, doping či smrť. Aj takéto bývali preteky Okolo Francúzska.

Čítajte seriál História Tour de France

A ešte jeden návrat do histórie. Píše sa rok 1989 a celý svet sleduje od začiatku Tour mimoriadne napínavý súboj medzi Gregom LeMondom a Laurentom Fignonom. Bitka o čas pokračuje aj na Izoarde. Američan vyzerá sviežo, Francúza unavuje neustálymi nástupmi, ten sa však nevzdáva. Na vrchole je LeMond rýchlejší iba o 13 sekúnd. Ale mimoriadne cenných. V Paríži totiž veľkých rivalov delí iba osem sekúnd.

Tour de France sa vracia na magickú horu po troch rokoch. Celkovo 34. raz. Etapa sa však na jej vrchole nikdy predtým nekončila. Až dnes. "Verím, že práve tu sa nám vykryštalizuje neskorší víťaz Tour. Izoard je k tomu priam predurčený. Naviac je to aj posledné tohtoročné stúpanie a šanca pre vrchárov niečo zmeniť. Som presvedčený, že celý pelotón sa dnes sústredí iba na tento jeden kopec. Ak niekto z favoritov nebude mať svoj deň, má smolu, Tour takmer isto nevyhrá,“ tvrdí bývalý slovenský cyklista Peter Velits, ktorý si stúpanie na Izoard vyskúšal v rokoch 2011 a 2014.

"Vráťme Izoard medzi najslávnejšie hory Tour de France,“ vyhlásil pred začiatkom pretekov ich riaditeľ Christian Prudhomme. Okrem iného rozhodol aj o tom, že víťaz si tento rok pripíše do boja o bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára dvojnásobný počet bodov.

Etapa č. 18. Foto: letour.com
Tour de France, etapy Etapa č. 18.

Favoritov na víťazstvo v dnešnej etape je niekoľko. Na štart nastúpia s vedomím, že do konca Tour zostávajú už iba dve rovinaté etapy a krátka časovka. Tohtoročné posledné horské stúpanie tak vzhľadom na malé rozdiely v celkovom hodnotení naberá na vážnosti. Dobre pre Izoard. Dobre pre Tour de France.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France 2017 #história Tour de France #Col d'Izoard