Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Galibier. Hora, ktorá siaha na dno ľudských síl

Dlhé, strmé stúpania vo veľkej nadmorskej výške. Zaťaté zuby a pohľady upreté do prašnej kamenistej cesty. Je 10. júl 1911 a pelotón začína vôbec prvýkrát ukrajovať metre z Col du Galibier. Etapa zo Chamonix do Grenoblu meria 366 kilometrov a na vrchol dnes už legendárnej hory sa najrýchlejšie vydriape Emile Georget.

19.07.2017 06:00
debata
Archívna snímka stúpania na Col du Galibier. Foto: SITA/AP, CHRISTOPHE ENA
Col du Galibier Archívna snímka stúpania na Col du Galibier.

Je nielenže prvý, ale zároveň aj jeden z mála, ktorý zdolal toto náročné stúpanie bez toho, aby čo i len raz zosadol z bicykla.

Georget vyhráva pred priebežným lídrom Gustavom Garriguom. Ten však pochopenie pre výber náročnej trasy veru nemá, v cieli pozbiera zvyšky síl a z plných pľúc kričí: „Vy banditi…“ Svoj veľký hnev smeruje na Henriho Desrangea, zakladateľa Tour de France. Nezmôže vôbec nič, práve naopak, Galibier sa v tej chvíli stáva neodmysliteľnou súčasťou pretekov. Jedným zo symbolov Tour, akousi čerešničkou na torte.

Ťažké kovové bicykle nahradili ľahké materiály, vreckovky naplnené éterom na prekonanie bolesti zasa gélové tyčinky na rýchly prísun energie. Vysielačky, wattmetre, či mechanické vozy, nič z toho Eugene Christophe v roku 1922 k dispozícii nemal. Pri zjazde z Col du Galibier si rozbil bicykel, požičať si tak musel cudzí. Od farára z Valloire.

Aj dva nezabudnuteľné triumfy Gina Bartaliho na tomto legendárnom kopci pred a po 2. svetovej vojne sú už dávnou minulosťou. Či víťazné brodenie snehom Fausta Coppiho v roku 1952. Svet pod Galibierom sa za ten čas výrazne zmenil, úsilie potrebné na prekonanie tejto horskej prekážky však zostalo rovnaké.

Seriál: Z histórie Tour de France

Logo Tour de France.

Aj počas 104. ročníka Tour de France vám redakcia Pravdy prináša zaujímavé príbehy z histórie najpopulárnejších cyklistických pretekov na svete. Víťazstvá i prehry, pády a intrigy, doping či smrť. Aj takéto bývali preteky Okolo Francúzska.

Čítajte seriál História Tour de France

Tour de France sa aj tento rok vracia do Álp. Na miesta, kde sa spravidla preteky rozhodujú. Môže sa tak stať aj v stredu, na programe je totiž 17. etapa práve so stúpaním na Galibier. „Nezabúdajme, že sa začína už tretí týždeň pretekov. Cyklisti sú unavení a nejeden z nich si v tejto etape siahne na svoje absolútne dno. A nevylučujem, že medzi nimi bude aj niekto z favoritov,“ tvrdí Austrálčan Cadel Evans, víťaz Tour z roku 2011.

Col du Galibier nie je obyčajný kopec. Jeho náročnosti pridáva aj Col du Télégraphe, niečo ako rýchly predkrm. „Je to azda najnáročnejšia kombinácia v Európe, nie však kvôli dĺžke stúpania, ale krátkosti odpočinku. Pri zjazde z Télégraphe sa pretekár hádam ani nestihne nadýchnuť a už opäť tvrdo šliape do pedálov,“ vysvetľuje Evans.

Aj podľa bývalého slovenského cyklistu Petra Velitsa bude stredajšia etapa kľúčová. „Rozhodne je jedna z najťažších na celej Tour. Na jej záver čaká na pretekárov dlhý zjazd. Niektorí z nich v ňom budú riskovať, na jednej strane to môže byť príliš nebezpečné, na druhej tam môžu vzniknúť zaujímavé rozdiely,“ naznačuje.

Col du Galibier však nebude jediným stúpaním najvyššej horskej kategórie. Už v prvej polovici etapy čaká na pelotón Col de la Croix de Fer. Práve s týmto kopcom spája Velitsa jedna z najkrajších spomienok na Tour. V roku 2008 tu celý cyklistický svet sledoval, ako sa vtedy ešte neznámy Slovák ženie za víťazstvom na horskej prémii.

Profil 17. etapy Tour de France. Foto: Graphic News
Tour de France, 17. etapa Profil 17. etapy Tour de France.

„Bola to vôbec moja prvá Tour a ja som sa dostal do úniku. Šiel som rýchlo, nohy ma poslúchali a postupne som sa zbavil všetkých svojich súperov. Bol to úžasný zážitok, na Col de la Croix de Fer budem vždy rád spomínať,“ zamyslí sa.

Froome, Aru, Bardet i Urán. Pre toho, kto v stredu zlyhá, sa Tour skončila. Etapa z Le Mure do Serre – Chevalier, ktorá meria 183 kilometrov, naznačí veľa. Kto bude tohtoročným kráľom Col du Galibier?

debata chyba
Viac na túto tému: #Col du Galibier #Tour de France 2017 #história Tour de France