Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V 15. etape víťazné sólo Mollemu, Froome mal technické problémy

Holanďan Bauke Mollema triumfoval v nedeľňajšej 15. etape na cyklistických pretekoch Tour de France 2017. Tridsaťročný jazdec tímu Trek-Segafredo doviedol do víťazného konca v Le Puy-en-Velay víťazný sóloúnik, do ktorého sa dostal asi 27 km pred cieľom v zjazde z Col de Peyra Taillade. Etapa štartovala v Laissac a mala dĺžku 189 km.

16.07.2017 18:04
Bauke Mollema Foto: ,
Bauke Mollema.
debata (1)

Na druhom mieste skončil s odstupom 19 sekúnd Talian Diego Ulissi zo zoskupenia UAE Team Emirates, tretí finišoval v rovnakom čase Francúz Tony Gallopin v drese Lotto Soudal. Pre rodáka z Groningenu Mollemu je nedeľňajší triumf prvým na Tour de France, na podujatí Grand Tour mal doteraz na konte len jedno etapové prvenstvo z Vuelty a Espaňa v roku 2013.

„Je to úžasné. Posledné roky som sa tvrdo pripravoval práve pre túto chvíľu. Do samostatného úniku som šiel približne 30 kilometrov pred cieľom, ešte nikdy som nešiel sám tak dlho, ale cítil som sa veľmi dobre. Krátko pred koncom to vyzeralo tak, že ma súperi dostihnú, ale dokázal som to. Je to najväčšie víťazstvo mojej kariéry. O triumfe na Tour de France som vždy sníval,“ uviedol Mollema po premiérovom triumfe na TdF.

Brit Christopher Froome (Sky) si udržal žltý dres lídra pretekov, pred Fabiom Aruom z Astany má stále 18-sekundový náskok. S mankom 23 sekúnd je domáci pretekár Romain Bardet z tímu Ag2r La Mondiale. V pondelok si cyklisti na TdF vychutnajú druhý deň voľna.

Nedeľňajšia etapa sľubovala úspech úniku a v tomto duchu sa to aj nieslo. Na začiatku sa dostalo dopredu desať jazdcov, medzi nimi figuroval aj majiteľ bodkovaného dresu Warren Barguil z tímu Sunweb, ktorý vyhral úvodné dve horské prémie a do vrchárskej súťaže si pripísal ďalších 12 bodov.

Po prvých dvoch stúpaniach sa spojili na čele dve veľké skupiny, v úniku tak figurovalo 28 cyklistov. Na čele nechýbal Michael Matthews bojujúci o zelený dres a podľa predpokladov bral plných 20 bodov na rýchlostnej prémii v Saint-Albin-sur-Limagnole na 96. kilometri. V tej chvíli pelotón zaostával o šesť minút.

Šesťdesiatšesť kilometrov pred páskou vyrazil dopredu osamotený Tony Martin z Kaťuše a dokázal si vytvoriť solídny náskok. Jeho hodnota 40 km pred koncom bola 1:30 min. Na začiatku stúpania prvej kategórie na Col de Peyra Taillade (8,3 km, 7,4 %) na 148. km začal zaostávať Matthews a jeho šance na etapové prvenstvo boli vylúčené.

V problémoch, ale nie výkonnostných, sa ocitol aj držiteľ žltého trička Froome. Naspäť do hlavnej skupiny ho prišli potiahnuť dvaja kolegovia. Martinova snaha na čele sa skončila 35 km pred cieľom, keď ho dostihol Barguil, ktorý neprestával poľavovať a vyhral aj tretiu horskú prémiu znamenajúcu ďalších 10 bodov do súťaže o vrchársky dres. Medzitým sa Froome vrátil do skupiny favoritov.

V zjazde z Col de Peyra Taillade zaútočil z úniku Mollema, dostihol jazdcov na čele a vyhral aj poslednú horskú prémiu na Côte de Saint-Vidal (4. kat., 1,9 km, 6,8 %) 13 km pred cieľom. Za ním trielili Primož Roglič z tímu LottoNL-Jumbo a Barguil. V tej chvíli bolo jasné, že víťazom etapy bude jeden z jazdcov v úniku.

K Rogličovi a Barguilovi sa pridali aj Ulissi s Gallopinom a stíhali Mollemu, ktorý mal 7 km pred koncom k dobru asi 20 sekúnd. Mollema si stále držal odstup a napokon si pripísal prvú víťaznú etapu na Tour de France. Z hlavnej skupiny ešte zaútočil Daniel Martin (Quick-Step), ale pre Frooma nepredstavoval ohrozenie.

Výsledky – Tour de France 2017:

15. etapa (Laissac – Le Puy-en-Velay, 189 km): 1. Bauke Mollema (Hol.) Trek-Segafredo 4:41:47 h, 2. Diego Ulissi (Tal.) (UAE Team Emirates), 3. Tony Gallopin (Fr.) Lotto Soudal, 4. Primož Roglič (Slov.) Team LottoNl-Jumbo – všetci +19 s, 5. Warren Barguil (Fr.) Sunweb +23, 6. Nicolas Roche (Ír.) BMC Racing +1:00 min, 7. Lilian Calmejane (Fr.) Direct Energie, 8. Jan Bakelants (Belg.) AG2R La Mondiale, 9. Thibaut Pinot (Fr.) FDJ, 10. Serge Pauwels (Belg.) Dimension Data – všetci +1:04

Poradie po 15. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 64:40:21 h, 2. Fabio Aru (Tal.) Astana +18 s, 3. Romain Bardet (Fr.) AG2r La Mondiale +23, 4. Rigoberto Urán (Kol.) Cannondale Drapac +29, 5. Daniel Martin (Ír.) Quick-Step Floors +1:12 min, 6. Mikel Landa (Šp.) Sky +1:17, 7. Simon Yates (V Brit.) Orica-Scott +2:02, 8. Louis Meintjes (JAR) UAE Team Emirates +5:09, 9. Alberto Contador (Šp.) Trek-Segafredo +5:37, 10. Damiano Caruso (Tal.) BMC Racing +6:05

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Marcel Kittel (Nem.) Quick-Step Floors 373 bodov, 2. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 294, 3. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal 187

Súťaž vrchárov (bodkovaný dres): 1. Warren Barguil (Fr.) Sunweb 116 bodov, 2. Primož Roglič (Slov.) Team LottoNl-Jumbo 38, 3. Thomas de Gendt (Belg.) Lotto Soudal 36

Súťaž jazdcov do 25 rokov (biely dres): 1. Simon Yates (V. Brit.) Orica-Scott 64:42:23 h, 2. Louis Meintjes (JAR) UAE Team Emirates +3:07 min, 3. Pierre-Roger Latour (Fr.) AG2r La Mondiale +11:39

1 debata chyba