Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vitajte v Pyrenejách! Bude to maratón v kopcoch

Dvestoštrnásť a pol kilometra a šesť klasifikovaných stúpaní, z toho jedno špeciálnej kategórie a ešte aj záver v strmom kopci. Takéto menu s vysokým stupňom obtiažnosti pripravili organizátori Tour de France pre cyklistov v prvej pyrenejskej etape.

13.07.2017 08:52
Tour de France, stúpanie, Pyreneje Foto:
Stúpanie do Pyrenejí.
debata

Štart bude mať v Pau a cieľ v lyžiarskom stredisku Peyragudes vo výške 1580 m. Organizátori TdF pripomínajú, že práve na svahoch Peyragudes pred 20 rokmi natáčali Bondovku s názvom Zajtrajšok nikdy neumiera. Parafrázujúc tento úspešný film sa dá povedať, že vo štvrtok môžu umrieť nádeje niektorých ašpirantov na celkový triumf.

Trojnásobný šampión Tdf Christopher Froome vstúpi do Pyrenejí ako líder pretekov, pričom načne druhú päťdesiatku dní v žltom tričku. Na chrbát mu však dýchajú Talian Fabio Aru, Francúz Romain Bardet a Kolumbijčan Rigoberto Urán, ktorých odstup 18, 51, resp. 55 sekúnd je minimálny. A hoci Austrálčan Richie Porte je so zlomeninami už doma, Kolumbijčan Nairo Quintana na ôsmom mieste zaostáva o 2:13 min a Španiel Alberto Contador na dvanástom dokonca 5:15 min, boj o celkové poradie v Pyrenejach sľubuje atraktívne divadlo.

Najmä keď sa cyklistom v záverečných 100 km postavia do cesty Col de Menté – I. kat. (1 349 m, dĺžka 6.9 km, priemer 8.1%), Port de Balés – kat. HC (1 755 m, dĺžka 11.7 km, priemer 7,7%), Col du Peyresourde – I. kat. (1569 m, 9,7 km, 7,8%) a už spomenutý cieľový Peyragudes – II. kat. (1580 m, 2,4 km, 8,4%). K tomu treba prirátať rýchlostnú prímiu v Loures-Barousse na 120,5 km.

Profil 12. etapy Tour de France. Foto: Graphic News
Tour de France, 12. etapa Profil 12. etapy Tour de France.

„Po dvoch šprintérskych etapách nás čaká deň plný akčnej cyklistiky. Pretekári však musia mať na pamäti, že o deň neskôr ich čaká ešte jedna náročná pyrenejská previerka, aj keď s polovičným počtom kilometrov,“ píše špecializovaný portál Cyclingnews.

Jeden z ašpirantov na celkový triumf, vlani druhý, Francúz Romain Bardet z tímu AG2r La Mondiale, ubezpečil médiá, že po stredajšom páde v občerstvovacej časti etapy je v poriadku. „Nebolo to nič príjemné, spadol som dokonca dvakrát, som rád, že tie ploché etapy sú už za mnou a teším sa na lepšie dni v horách,“ vravel Bardet a k náročnému profilu v Pyrenejach s úsmevom poznamenal:

„Mali sme kráľovskú etapu minulú nedeľu, teraz nás čaká ďalšia v Pyrenejach a potom ešte jedna v Alpách. Zdá sa, že na tejto Tour ich máme akosi priveľa. Ak sa však pozrieme bližšie na štvrtkový profil, bude to cez 200 km, čiže maratón a značná časť v kopcoch. Čaká nás boj o celkové poradie a verím, že aj s mojou účasťou o dobrý výsledok.“

Štvrtková 12. etapa TdF má začiatok o 11.10 h, víťaz v cieli sa očakáva po 16.44 h, ale skôr až po 17.00 h v závislosti od rýchlosti čela pretekov.

Čo si myslí Peter Velits?

„Pyrenejská etapa s pravdepodobne suchým a horúcim počasím, ktoré bude samo o sebe náročné. Častokrát sa v tomto podnebí topí asfalt čo robí zjazdy ešte nebezpečnejšími ako obyčajne. Etapa, kde favoriti na celkové poradie budú mať šancu potrápiť Frooma alebo Froome ešte zvýši svoj náskok. Uvidíme, čo sa zmení pre Frooma po odstupení Thomasa.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France 2017