Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf UCI si váži Sagana, ale rozhodnutie o jeho vylúčení nevie zmeniť

Prezident Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) Brian Cookson ubezpečil vedenie Slovenského zväzu cyklistiky (SZC), že si váži osobnosť dvojnásobného majstra sveta Petra Sagana, ale nemá dosah na zmenu verdiktu o jeho diskvalifikácii, resp. vylúčení z Tour de France 2017.

12.07.2017 14:50 , aktualizované: 15:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (26)

„Slovenský zväz cyklistiky tri dni po diskvalifikácii Petra Sagana z Tour de France poslal oficiálny list prezidentovi Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) Brianovi Cooksonovi. Požiadal ho, aby zo svojej pozície najvyššieho predstaviteľa UCI očistil meno Petra Sagana, ktorý preslávil cyklistiku na celom svete, víťazil vždy len férovým spôsobom, vážil si všetkých súperov a zbavil ho viny, nakoľko existujú dôkazy o jeho nevine. Keďže všetci vieme, aké sú vzťahy medzi UCI a organizátormi Tour de France prepojené, len ťažko by sme vyhrali vopred prehraný „boj“,“ uvádza sa v tlačovej správe SZC.

Vedenie slovenskej cyklistiky vzápätí pridalo aj prerozprávanú odpoveď šéfa UCI Briana Cooksona. „Uviedol, že aj keď si Petra Sagana nesmierne váži ako veľkú osobnosť cyklistiky, ani zo svojej pozície nemôže zmeniť rozhodnutie rozhodcov. Na záver uviedol, že verí, že to Petra Sagana neznechutí v jeho ďalšej kariére a poprosil nás o rešpektovanie tohto jeho rozhodnutia.“

Sagan absolvuje BinckBank Tour a zrejme aj kanadské klasiky

Slovenský cyklista Peter Sagan by mal dodržať pôvodný program v druhej časti sezóny a to aj napriek jeho skorému vylúčeniu z Tour de France. Z informácií jeho tímu Bora-Hansgrhe na webe VeloNews vyplýva, že Sagan sa do súťažného diania vráti na etapových pretekoch BinckBank Tour (7.- 13. 8.), ktoré vlani absolvoval ešte pod pôvodným názvom Eneco Tour, vyhral tam dve etapy, celkovo skončil tretí a pridal aj prvenstvo v bodovacej súťaži. V septembri by sa mal potom presunúť do Kanady na dve jednorazové podujatia WorldTour v Québec City a Montreale (8. a 10. 9.), kde pred rokom obsadil prvé a druhé miesto. Potom sa už sústredí na zisk tretieho titulu majstra sveta v sérii, o ktorý sa pokúsi na MS v nórskom Bergene (24. 9.). Z uvedených informácií vyplýva. že účasť Petra Sagana na záverečnom podujatí Grand Tour španielskej Vuelte (19. 8. – 10. 9.) je nepravdepodobná, rovnako aj obhajoba titulu majstra Európy v dánskom Herningu (6. 8.).

„Vuelta v tejto chvíli nie je v jeho programe. Určite však bude jazdiť na BinckBank Tour a na majstrovstvách sveta,“ potvrdil španielsky športový riaditeľ tímu Bora-Hansgrohe Patxi Vila. VeloNews pripomína, že nikto v histórii cestnej cyklistiky dosiaľ nezískal tri tituly majstra sveta v neprerušenej sérii. Našli sa iba štyria jazdci, ktorí trikrát zvíťazili s časovou prestávkou. Sú nimi Talian Alfredo Binda, Španiel Óscar Freire plus Belgičania Rik van Steenbergen a legendárny Eddy Merckx.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #UCI #SZC