Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aru útočil, keď mal Froome defekt. Nevedel som o tom, bráni sa Talian

Deviata supernáročná etapa cyklistickej Tour de France v kopcoch pohoria Jura priniesla niekoľko ťažkých pádov, nedodržanie časového limitu viacerými jazdcami, ale aj rozporuplné emócie okolo údajne neférového počinu Taliana Fabia Arua. O čo išlo?

09.07.2017 20:04
Chris Froome Foto: ,
Chris Froome počas 9. etapy na Tour de France 2017.
debata (16)

Približne 32 km pred cieľom v stúpaní špeciálnej kategórie na posledný veľký kopec dňa Mont du Chat (1504 m) zo skupiny favoritov Aru (Astana) zrazu vyrazil dopredu ako šíp. Využil pritom práve moment, keď v žltom jazdiaci líder celkového poradia Brit Chris Froome (Sky) zdvihol ruku na znak mechanického problému a potreboval vymeniť bicykel. Takéto situácie sa v cyklistike stávajú, ale považujú sa za neférové.

Arua nasledovali ďalší favoriti na celkové poradie, ale po približne minúte a zisku 12 sekúnd náskoku zvoľnili tempo a nechali sa dostihnúť Froomom, ktorému v stíhacej jazde pomáhali aj dvaja tímoví kolegovia.

„V spodnej časti stúpania na Mont du Chat mi prestala fungovať prehadzovačka a musel som si preto vymeniť bicykel. V skupine, ktorá mi odišla, mal rozhodujúce slovo Richie Porte, ktorý ju výrazne spomalil. Čo viem, vravel, že takýmto spôsobom sa neodchádza lídrovi pretekov. Ďakujem mu za to a verím, že po páde sa rýchlo zotaví,“ uviedol na margo spornej situácie Christopher Froome na webe Cyclingnews.

Líder Astany a druhý muž celkovej priebežnej klasifikácie Aru sa najprv nechcel k celej záležitosti vyjadriť, ale neskôr pre taliansku televíziu stručne povedal: „Nevedel som o Froomovom mechanickom probléme. Keď som sa to dozvedel, zastavil som svoj pokus o únik.“

Froome a Aru napokon došli do cieľa v Chambéry na treťom, resp. piatom mieste a celkovo im patrí prvá a druhá priečka. Vďaka štvorsekundovej bonifikácii po 9. etape Brit zvýšil náskok pred Talianom na 18 sekúnd.

V pondelok je na programe TdF prvý voľný deň. Nedeľňajšie horské peklo si vyžiadalo aj niekoľko ťažkých pádov a odstúpenie favorita na celkový triumf Austrálčana Richieho Porteho, britského víťaza úvodnej časovky Gerainta Thomasa či holandského tempára Roberta Gesinka. Na následky pádov v celkovej klasifikácii výraznejšie zaostali aj Poliak Rafal Majka či Španiel Alberto Contador.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Fabio Aru #Tour de France 2017