Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tour stráca náboj. Froomov vyzývateľ Porte skončil po ťažkom páde v nemocnici

Chris Froome. Meno britského cyklistu je jasnou odpoveďou na to, ktorý z pretekárov je najvážnejším kandidátom na celkový triumf na Tour de France.

09.07.2017 11:54 , aktualizované: 18:16
Tour de France Foto: ,
Rigoberto Urán sa stal víťazom 9. etapy. O jeho triumfe rozhodol až fotofiniš.
debata (21)

Dvojnásobný víťaz legendárnych pretekov v deviatej, kráľovskej, etape potvrdil, že to s obhajobou titulu myslí vážne. Skončil tretí. V nedeľu naviac prišiel o najvážnejšieho súpera v boji o žltý dres. Austrálčan Richie Porte po ťažkom páde skončil v nemocnici.

V cieľovom meste Chámbery sa z mimoriadne tesnej výhry radoval Kolumbijčan Rigoberto Urán. "Naozaj som ani netušil, že som vyhral. Keď mi to prišli povedať, myslel som si, že si zo mňa iba robia žarty,“ povedal tesne po dojazde.

Najťažšia etapa tohtoročnej Tour nezaviedla cyklistov do Álp, či Pyrenejí, ale do pohoria Jura. Čakalo na nich sedem horských stúpaní, z toho až tri boli najvyššej kategórie. Pretekári museli prekonať viac ako 4700 výškových metrov.

To najpodstatnejšie sa začalo odohrávať 30 kilometrov pred cieľom počas stúpania na Mont du Chat. Najprv sa Fabio Aru pokúsil svojim súperom uniknúť v čase, keď Froome dostal defekt. V jeho nečestnom útoku mu však nik nepomohol a tak Talian svoje snaženie napokon vzdal.

Tesne pod vrcholom 8,7 kilometra dlhého stúpania vyštartoval Porte. Jeho rýchle tempo značne preriedilo pole pretekárov, odpadli Contador i Quintana, zostali Froome, Aru, Martin a Bardet.

V rovnakom zložení sa skupina favoritov vydala aj na technický zjazd. Práve tam sa odohral najdôležitejší, ale zároveň aj najsmutnejší moment etapy. Austrálčan Porte z BMC nezvládol výjazd z jednej zo zákrut a vo veľkej rýchlosti tvrdo narazil do protiľahlého skalnatého svahu. Tridsaťdvaročný cyklista sa spočiatku nemohol ani posadiť a bolo zrejmé, že Tour sa pre neho skončila. Zafixovali mu krk, naložili ho do auta a odviezli do nemocnice.

Lekár tímu BMC Max Testa potvrdil, že má zlomenú kľúčnu kosť aj panvu. Čakajú ho minimálne štyri týždne núteného oddychu. „Röntgen potvrdil zlomeninu pravej kľúčnej kosti a tiež pravej kĺbovej jamky. Richie tiež utrpel niekoko povrchových odrenín na pravom boku. V danom okamihu nie je potrebný operačný zákrok. Chceme, aby sme ho zajtra mohli transportovať domov. Pravda, ak zostane stabilizovaný a bez komplikácií,“ dodal Testa.

K približnému času návratu do sedla bicykla 32-ročného Austrálčana doplnil: „Normálne si takéto zlomeniny vyžadujú 4 – 6 týždňov na zotavenie. Ak však všetko pôjde podľa plánu, Richie by mohol byť naspäť začiatkom augusta a pomaly začať s tréningom.“

Pri páde doňho tvrdo vrazil aj Martin z tímu Quick-Step. „Teraz asi dostali, čo chceli. Nemyslím si, že ktokoľvek z nás chcel v tom zjazde riskovať, ale bolo tam šmykľavo a Richie to nezvládol,“ soptil v cieli na adresu organizátorov 30-ročný Ír.

„Bol pri vedomí od samého začiatku, čo je azda najdôležitejšia správa. Keď som prišiel na miesto nehody, nebol to pekný pohľad. Videl som, ako trpí,“ povedal na adresu Richieho Porteho Fabio Baldato, riaditeľ BMC a ďalej pokračoval:

„Sme z toho všetci smutní. Richie odviedol veľa práce, aby uspel na tohtoročnej Tour de France. Robili sme všetko, čo bol v našich silách, aby sme ho dostali na pódium. Utvorili sme okolo neho skvelý tím, aj preto je to celé také smutné. Verím, že sa bude môcť vrátiť a bude silnejší ako predtým. Zaslúži si dobrý výsledok.“

Richie Porte tesne po páde v 9. etape Tour. Foto: Reuters
Richie Porte Richie Porte tesne po páde v 9. etape Tour.

„Mám zmiešané pocity. Teší ma, že som si udržal žlté tričko, ale bola to šialená etapa. Keď vidíte obrázky pádu Richieho Porteho, zaplavia vás strašné pocity. Verím len, že bude oukej. Rovnako spadol a skončil aj môj tímový kolega Geraint Thomas. Zvyšok môjho tímu, klobúk dolu pred ich výkonmi, ako to dnes zvládli,“ povedal Froome v reakcii aj na cyclingnews.com.

V pondelok je v itenerári Tour prvý z dvoch voľných dní. Preteky budú pokračovať v utorok rovinatou, 178 kilometrov dlhou etapou z Périgueuxu do Bergeracu.

Výsledky – Tour de France 2017:

9. etapa (Nantua – Chambéry, 181,5 km): 1 Rigoberto Urán (Kol.) Cannondale-Drapac 5:07:22 h, 2. Warren Barguil (Fr.) Sunweb, 3. Christopher Froome (V. Brit.) Sky, 4. Romain Bardet (Fr.) AG2R La Mondiale, 5. Fabio Aru (Tal.) Astana, 6. Jakob Fuglsang (Dán) Astana – všetci v rovnakom čase ako víťaz, 7. George Bennett (N. Zél.) LottoNl-Jumbo +1:15, 8. Mikel Landa (Šp.) Sky, 9. Daniel Martin (Ír.) Quick-Step Floors, 10. Nairo Quintana (Col) Movistar – všetci +1:15

Poradie po 9. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 38:26:28 h, 2. Fabio Aru (Tal.) Astana +18 s, 3. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +51, 4. Rigoberto Urán (Kol.) Cannondale-Drapac +55, 5. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +1:31 min, 6. Daniel Martin (Ír.) Quick-Step Floors +1:44, 7. Simon Yates (V. Brit.) Orica-Scott +2:02, 8. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +2:13, 9. Mikel Landa (Šp.) Sky +3:06, 10. George Bennett (N. Zél.) LottoNL-Jumbo +3:53.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Richie Porte #Tour de France 2017