Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Renshaw pred rokmi pykal za hlavičkovanie. Ani on trestu nemohol uveriť

Vylúčenie Petra Sagana z tohtoročnej Tour de France v utorok šokovalo celý cyklistický svet. Hoci diskvalifikácia nie je v cyklistike bežná záležitosť, nejde o žiaden precedens.

06.07.2017 12:34
Mark Cavendish Foto: ,
Mark Cavendish (vpravo) a Mark Renshaw po víťaznej etape na Tour de France 2009.
debata (2)

Častejšie sa stáva, že jazdec doplatí na nepovolenú pomoc od tímu. Novinkou však nie je ani vylúčenie z pretekov za nebezpečnú jazdu v špurte. Tour de France zažila podobnú situáciu naposledy pred siedmimi rokmi.

Najvernejší pomocník Marka Cavendisha Mark Renshaw doplatil v roku 2010 na svoje správanie pri dojazde do cieľa v 11. etapy. Svoju úlohu splnil – jedného z najlepších špurtérov na svete tradične rozbehol k víťazstvu v etape, už tretiemu z celkovo piatich v ročníku – no preteky sa pre neho, podľa mnohých nečakane, skončili.

V záverečnom špurte minimálne trikrát atakoval hlavou Juliana Deana. Rozhodcovia vylúčili austrálskeho cyklistu, vtedy jazdiaceho za HTC Columbia, pre nebezpečnú jazdu, hoci nik po potýčke nespadol a nezranil sa.

„Renshaw skončil. Videli sme záznam inkriminovaného momentu. Bolo to nepríjemné a očividné. Udrel Deana ako zápasník. Toto je však cyklistika, nie aréna gladiátorov. Mohlo sa to skončiť zle pre viacerých jazdcov,“ vysvetlil rozhodnutie vtedajší technický riaditeľ Tour Jean-Francois Pescheux.

Seriál: Z histórie Tour de France

Logo Tour de France.

Aj počas 104. ročníka Tour de France vám redakcia Pravdy prináša zaujímavé príbehy z histórie najpopulárnejších cyklistických pretekov na svete. Víťazstvá i prehry, pády a intrigy, doping či smrť. Aj takéto bývali preteky Okolo Francúzska.

Čítajte seriál História Tour de France

Renshaw bol z vylúčenia šokovaný. Tvrdil, že si len bránil svoju pozíciu. „Som nesmierne sklamaný a prekvapený. Nikdy som si nemyslel, že by ma mohli vylúčiť z akýchkoľvek pretekov, nieto Tour de France. . Vždy som bol hrdý na to, že som pri špurtoch férový, dbám na bezpečnosť a idem vždy priamo. Nikdy som nedostal pokutu ani len varovanie. Julian sa na mňa tlačil lakťom. Musel som použiť hlavu, aby som si udržal rovnováhu,“ bránil sa Renshaw.

Zastal sa ho aj štvornásobný víťaz zeleného dresu Sean Kelly. „Keď vezmete do úvahy, že prvý pohyb urobil Dean, ktorý sa začal presúvať sprava doľava, Renshawova hlavička bola v poriadku,“ citovala ho stránka bicycling.com.

Pred Renshawom bol posledným vylúčeným jazdcom na Tour bez dopingového pozadia Tom Steels, ktorý v roku 1997 hodil po svojom súperovi počas záverečného špurtu fľašu s vodou.

Tridsťštyriročný Renshaw nechýba na Tour ani tento rok. Opäť mal byť hlavným pomocníkom Cavendisha v Tem Dimension Data. Na svojom konte má celkové víťazstvo z Tour of Katar 2011 a triumf na jednodňových pretekoch Clásica de Almería. Doma má aj dve zlaté medaily z majstrovstiev sveta v dráhovej cyklistike – v tímovej stíhačke.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #história Tour de France #Mark Renshaw