Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na cyklistov čaká šprintérsky dojazd v Troyes. Už bez dvoch najväčších es

Organizátori Tour de France nadelili cyklistom vo štvrtok poriadnu porciu 216 km, ale zväčša po rovine. Etapa z Vesoul do Troyes je druhou najdlhšou na trase 104. ročníka "Starej dámy" a v jej závere sa očakáva šprintérsky boj o víťazstvo aj body do súťaže o zelený dres.

06.07.2017 09:40
Arnaud Démare Foto: ,
Dočká sa Arnaud Démare ďalšieho triumfu na tohtoročnej Tour de France?
debata (2)

Tá už nebude mať taký náboj ako predtým. Nemci Marcel Kittel, André Greipel, Francúz Arnaud Démare či Nór Alexander Kristoff to budú mať o čosi jednoduchšie. Kontroverzný dojazd utorkovej etapy vo Vitteli ich pripravil o dvoch veľkých súperov – Marka Cavendisha a Petra Sagana. Cavendish predčasne skončil po páde so zlomenou lopatkou a Sagan nemôže pokračovať na Tour po dodatkovom prísnom verdikte rozhodcovskej komisie, ktorá ho označila za vinníka Cavendishovho pádu a následne aj niekoľkých ďalších cyklistov.

Vysokú motiváciu má najmä Démare, jazdec FDJ vedie klasifikáciu o zelený dres s náskokom 40 bodov pred Kittelom a môže sa stať po dlhej prestávke prvým Francúzom, ktorý privezie do Paríža na sebe druhú najprestížnejšiu farbu v pelotóne TdF. Zatiaľ posledným francúzskym „zeleným“ šampiónom bol v roku 1995 Laurent Jalabert, ktorý to stihol ešte pred začiatkom víťaznej éry Nemca Erika Zabela (1996–2001). „Fanúšikovia si začínajú nahlas klásť otázku, či sa Démare stane prvým Francúzom s víťazstvom v bodovacej súťaži v tomto storočí,“ napísal oficiálny portál Letour.fr.

Na trase Vesoul – Troyes budú dve horské prémie najnižšej IV. kategórie, rýchlostná prémia príde na rad po 135 km v Colombey-les-deux-Églises, dedinke, kde je pochovaná jedna z najväčších osobností francúzskych dejín Charles de Gaulle. Práve s francúzskym vojakom, generálom a neskôr aj obľúbeným prezidentom sa spája príhoda z Tour de France 1960. „Keď sa rozchýrilo, že De Gaulle stojí pri ceste, aby si pozrel prejazd pelotónu v Colombey-les-deux-Églises, francúzsky jazdec Henry Anglade zorganizoval neplánovanú prestávku, počas ktorej si mohol potriasť rukou s De Gaullom aj v žltom tričku lídra jazdiaci Talian Gastone Nencini. Ten istý pretekár sa o deň neskôr tešil v Parku Princov v Paríži z celkového víťazstva na Tour,“ informuje portál letour.fr.

Štvrtková etapa má štart o 12.25 h, v cieli sa najlepší očakávajú po 17.19 h.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France 2017