Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dvorščík: Pri treste sa neprihliada na to, o akého pretekára ide

Milan Dvorščík pozná svetovú cyklistiku nielen z vlastnej pretekárskej skúsenosti, ale aj z pozície rešpektovaného rozhodcu Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI).

06.07.2017 10:10
Milan Dvorščík Foto:
Milan Dvorščík.
debata (24)

„Rozhodcovská komisia Tour de France potrestala Petra Sagana najprísnejším trestom. Už sa na tom nič nezmení, hoci aj medzi odborníkmi i cyklistami nie je na výšku trestu jednoznačný názor,“ hovorí vicemajster sveta z roku1994.

Prekvapila vás výška trestu alebo ste ju tušili?

Preteky som sledoval v televíznom štúdiu. Z vlastnej skúsenosti viem, že rozhodcovský zbor vysloví verdikt po analýze všetkých vstupov, ktoré má k dispozícii. Bez ohľadu na to, o akého pretekára ide – či dvojnásobného majstra sveta, alebo menej známeho pretekára. Určite vychádzal zo záberov viacerých kamier, než aké sme videli v priamom prenose.

Ako sa zvykne postupovať v takejto situácii? Čo všetko predchádza konečnému rozhodnutiu?

Na základe dostupných informácií sa klasifikuje priestupok. Všeobecne platná tabuľka trestov – je aj na stránke Slovenského zväzu cyklistiky – taxatívne stanovuje ich výšku podľa závažnosti toho, čo sa stalo. Posudzuje sa nedodržanie smeru jazdy vo finiši, ohrozenie pretekára na zdraví, neregulárny šprint, úmyselný, resp. neúmyselný kontakt so súperom. Je toho viac, diskvalifikácia je najvyšší trest.

Prvý verdikt bol miernejší, hovoril o 30-sekundovej penalizácii a zaradení Sagana na koniec štartového poľa. Neunáhalil sa rozhodcovský zbor?

Situácia sa vyvíjala postupne podľa toho, aké vstupy o incidente pribúdali. Rozhodcovský zbor je flexibilný. Ako verdikt pritvrdili, mohli ho aj zmierniť – podľa argumentov, ktoré mal. Platí však, že celá záležitosť musí byť uzavretá najneskôr do štartu nasledujúcej etapy.

Rozhodcovský zbor určuje verdikt hlasovaním?

Spravidla áno, ak je priestupok nejednoznačný. Je to však interná záležitosť, kto ako hlasoval. Verejnosť sa dozvie len konečné rozhodnutie.

Zo spomalených záberov bolo vidieť, že prvý kontakt so Saganom mal Cavendish hlavou…

Pri špurtoch je bežné, že dochádza ku kontaktom cyklistov. Je na rozhodcoch, aby posúdili, či ide o náhodu alebo o úmysel. Je zrejmé, že táto situácia rozdelí laickú a odbornú verejnosť na dva tábory. Každý má svoje logické argumenty za i proti.

Nešiel Cavendish pri bariére do príliš veľkého rizika?

O tom nechcem špekulovať, no cyklistika je veľmi tvrdý šport. V tisícine sekundy musíte urobiť rozhodnutie, kadiaľ a ako ísť, sledovať situáciu vpravo i vľavo, ba neraz musíte mať oči aj vzadu. Spomeňte si, že Peter na minuloročných majstrovstvách sveta tiež riskoval, keď víťazne špurtoval tesne pri bariére na pravej strane. Aj vtedy sa ho držal Cavendish, bol za ním, no situáciu optimálne vyriešil Peter. Teraz rozhodcovia usúdili, že lakeť vystrčil úmyselne, čím ohrozil súpera, preto ho potrestali. Môžeme si o tom myslieť svoje, ale tak to platí. S Petrom súcitíme, je to preňho určite veľmi nepríjemné.

Aký to môže mať dopad na jeho kariéru?

Opäť len hypoteticky: Peter je silná osobnosť, psychicky odolný. Nemyslím, že by ho to nejako negatívne poznačilo. Keď vychladnú emócie a situácia sa upokojí, zrejme si z toho niečo odvodí pre seba.

Zažili ste z vlastnej skúsenosti podobný prípad?

Zažil. Na pretekoch Okolo Rakúska, kde som bol hlavným rozhodcom, sme diskvalifikovali domáceho cyklistu za to, že sa držal auta. Pretekár tvrdil, že sa nedržal, no my sme mali hodnoverne potvrdené, že si počínal nedovolene.

Kam sa najbližšie chystáte rozhodovať?

Koncom júla budem hlavným rozhodcom na klasike v španielskom San Sebastiane. Na majstrovstvách sveta, kde bude Peter Sagan obhajovať titul, budem členom rozhodcovského zbo­ru.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Milan Dvořščík #Tour de France 2017