Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velits: Peťa vylúčenie nepoznačí. O rok si vezme zelený dres späť

Celú etapu síce v televízii nevidel, ale záverečný špurt i nešťastný súboj Petra Sagana s Markom Cavendishom áno.

05.07.2017 23:18
Peter Velits Foto: ,
Peter Velits.
debata (10)

„Takéto situácie sú na najprestížnejších pretekoch ostro sledované. Oveľa pozornejšie než v bežných pretekoch. To, že rozhodcovia potrestali Petra za zmenu smeru, je v poriadku. Vylúčenie je však príliš prísne,“ tvrdí bývalý slovenský cyklista a šesťnásobný účastník Tour de France Peter Velits (32).

Aká bola vaša prvá reakcia po zhliadnutí záznamu zo špurtu?

Keď som prvý raz videl video, ešte nebolo známe, či a ako Peťa potrestajú. Samozrejme, na prvý pohľad to vyzeralo škaredo – zdalo sa mi, že Peťo trafil Cavendisha lakťom. Na ďalších videách však už bolo vidieť, že Peťo sa ho lakťom úplne nedotkol.

Ako ste reagovali na Saganovo vylúčenie?

Vylúčenie je príliš prísny trest. Ťažko môže niekto povedať, či v tom bol úmysel, či chcel Peter lakťom zhodiť súpera do bariéry. Na záberoch je vidieť, že lakeť pád nezapríčinil, Cavendish už v tom čase padal. Bohužiaľ, pohyb lakťom tam bol a práve preto mohli rozhodcovia pristúpiť aj k takémuto tvrdému trestu.

Nie je to prekvapujúco prísny trest, keďže ide o jednu z najväčších hviezd cyklistiky? Neublíži to samotnej Tour de France?

Rozhodcovia sa na to pozerali skôr z opačnej stránky. Peťo je pre nich výborný typ na exemplárny trest. Akoby všetkým ukázali, že je im úplne jedno, o koho ide, aj tak ho môžu potrestať najprísnejším trestom. Peter im, žiaľ, dal do rúk takúto alternatívu, i keď jeho lakeť pravdepodobne nezapríčinil pád.

Ak je trest prísny, zaslúžil si nejaký nižší?

Áno. Bolo by úplne normálne, keby rozhodcovia pristúpili k nejakému trestu – penalizácii, odsunutí na koniec skupiny alebo niečo podobné. Bolo vidieť, že Peter zmenil líniu a išiel doprava. Víťaz Démare prešiel okolo neho, Peter šiel doprava a Cavendish sa už okolo neho nedostal – akoby ho Peter zatlačil na bariéru. Rozhodcovia teda mali právo penalizovať ho, ale opakujem – vylúčenie je podľa mňa príliš prísne.

Prečo nesmie cyklista počas špurtu zmeniť smer?

Nie som expert, čo sa týka presných pravidiel. No šprintéri majú držať svoju líniu a nemali by úmyselne meniť smer doprava či doľava. Preto bola napríklad prvá verzia trestu pochopiteľná – rozhodcovia ňou ukázali, že Petrovo konanie bolo nebezpečné a zapríčinil pád, pri ktorom padli cyklisti a jeden má polámané kosti. Keby ostalo v platnosti toto rozhodnutie, bolo by to zaujímavejšie aj z pohľadu fanúšikov. Všetci by sledovali, či Peter zmaže veľkú stratu na zelený dres.

Špurtuje Sagan inak ako jeho najväčší súperi?

(smiech) Už som viackrát hovoril, že v júli sa na Slovensku zrazu objaví päť a pol milióna expertov na cyklistiku. Všetci nášmu športu rozumejú a ovládajú, čo a ako funguje. Sám sa nepasujem za žiadneho experta, ale Peter je rovnaký špurtér ako jeho súperi. Čo iné by mal byť? To, že sú niektorí rýchlejší na rovine nič neznamená, je to úplne bežné. On je zase rýchlejší v špurtoch do kopca.

Mohlo zohrať úlohu, že šlo o pád ďalšej veľkej hviezdy cyklistiky Marka Cavendisha?

Vôbec nešlo o Cavendisha. Keby bol na jeho mieste hocikto iný, konali by podľa mňa podobne. Rozhodne to nie je ani o tom, že by chceli poškodiť Peťa – ako to píše množstvo ľudí na sociálnych sieťach a v diskusiách. Tvária sa, ako by bol celý svet proti Slovensku a píšu, že sa mal Cavendish na bariére dokaličiť. Z toho mi je veru zle. Jednoducho to bola nepríjemná situácia, prišiel pád a lámali sa kosti. V Peťov neprospech hovorí asi len to, že je majster sveta a cyklistická superhviezda. Rozhodcovia chceli ukázať, že potrestajú hocikoho. To, že Peter spravil chybu, to asi chápu všetci. Veď aj sám sa šiel Cavendishovi ospravedlniť.

Trúfate si predpovedať, čo môže takýto trest spraviť s Petrom Saganom?

Vylúčili ho, ale garantujem vám, že o týždeň už na to ani nepomyslí. Rozhodne nebude plakať kvôli tomu, že nezíska o zelený dres viac. Bude ho to mrzieť, ale pôjde na dovolenku, potom sa pripraví na ďalšie preteky a niekoľko z nich vyhrá. Budúci rok bude Tour znova a získa zelený dres späť.

Zažili ste aj vy podobné nepríjemnosti?

Rozhodne som nebol typ, ktorý by vyhrával špurty, ale dosiahol som nejaké výsledky aj v nich. Zažil som napríklad situáciu, keď som sa tlačil do záverečného šprintu, bolo to asi kilometer pred cieľom, a jeden súper ma vytlačil lakťom. Vyletel som mimo cesty a zlomil si kľúčnu kosť. Nebolo z toho nič a pri ďalšej etape ma zas iný súper zatlačil do bariéry a tiež nedostal trest. Takéto veci sa v cyklistike stávajú, ale pri najprestížnejších pretekoch sú oveľa viac sledované. Rozhodcovia si všímajú každú malú chybu, lebo chcú zamedziť, aby sa z toho stala bežná záležitosť.

Na Tour de France naposledy vylúčili jazdca pre kríženie dráhy súperovi v roku 2010. Spomínate si na incident Marka Renshawa?

Dobre si na to pamätám, videl som vtedy celú etapu. Bolo to podobná situácia, no nikto vtedy nespadol a nezranil sa. Paralelne vedľa seba šli dva vláčiky a Renshaw bol jeden z posledných, ktorí rozbiehali Cavendisha. Jeden z jazdcov ho začal tlačiť na bariéru a on nešiel na brzdy, ale hlavou začal odtláčať súpera. Pre rozhodcov to stačilo, aby ho vylúčili z Tour. Potvrdzuje to, že na Tour si rozhodcovia všímajú takéto praktiky viac.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Velits #Tour de France 2017