Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

MYSLÍM SI: Lakeť Saganovi

Peter Sagan tento rok zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže do Paríža neprivezie. Rozhodlo sa o tom – paradoxne – za zeleným stolom. Striktne. A podľa názorov viacerých expertov aj unáhlene.

05.07.2017 16:38
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (139)

Pravidlá sú na to, aby sa dodržiavali. Prehnaná agresivita či zákernosť do pelotónu nepatria. Bez debaty. Cyklistika však často prináša množstvo sporných situácií. Normy vtedy môžu nahrať alebo ublížiť obom stranám. Konflikt neriešia, skôr zavádzajú a zahmlievajú.

Sagan si v utorok večer v hromadnom špurte vo francúzskom meste Vittel s fair play určite nepotykal. Súperovi nielenže skrížil cestu, prsty (nie lakeť!) mal aj v jeho nepríjemnom páde, čo malo za následok jeho vynútené odstúpenie z Tour. Rozhodnutie vylúčiť ho tak zrejme v rozpore s pravidlami nie je. S ich duchom však áno. Konal inštinktívne, nechcel ublížiť. Ani samotný trest nesplní vždy svoj účel. Alebo si viete predstaviť sterilný špurt Kittela s Cavendishom vo vlastných dráhach a bez lakťov? Rýchlo zabudnite.

Naopak. Veľká väčšina súčasných a bývalých cyklistov stojí za 27-ročným Slovákom. Vedia, že nie je žiadny "podrazák“. Aj to, ako to v pelotóne chodí a že drsné špurty ako vo štvrtej etape nie sú ničím výnimočným. Skôr pravidlom.

Sagan je fenomén, ikona cyklistiky, ktorá láka divákov, sponzorov i médiá. Vedenie Tour ho poslalo domov. Ako symbol rovnosti pred pravidlami. Odvážne rozhodnutie. Nie však najmúdrejšie. Bodová penalizácia by bola dostatočným trestom. Ten najprísnejší totiž nikomu nepomohol, skôr uškodil. Saganovi, cyklistike, i samotnej Tour de France.

Tá bude samozrejme pokračovať aj bez svojej najväčšej hviezdy. Zbytočne.

© Autorské práva vyhradené

139 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2017