Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dvorščík: Vylúčenie Sagana z Tour de France mu môže pridať na popularite

Ani bývalý skvelý slovenský cyklista Milan Dvorščík nevedel pár hodín po vylúčení Petra Sagana z Tour de France 2017 jednoznačne povedať, či išlo o správne rozhodnutie alebo 27-ročného lídra tímu Bora-Hansgrohe diskvalifikovali neprávom.

05.07.2017 10:26
Milan Dvorščík Foto: ,
Milan Dvorščík.
debata (12)

Dvojnásobného majstra sveta poslali rozhodcovia domov po tom, ako ho označili za zodpovedného za pád Marka Cavendisha v šprintérskom závere utorkovej 4. etapy z Mondorf-les-Bains do Vittelu. Podľa Dvorščíka to rozhodcovia na takomto fóre vôbec nemajú jednoduché, musia prihliadať na viacero skutočností a vyrieknuť verdikt na základe dostupných informácií.

„Rozhodcovský zbor rozhoduje na základe vstupov, ktoré má k dispozícii. Podľa klasifikácie priestupku a tabuľky trestov potrestá pretekára. V cyklistike neexistujú veľmi také možnosti ako oficiálne odvolanie, ale rozhodcovský zbor je otvorený rôznym vstupom tak, aby spravodlivo vyriešil situáciu. To znamená, že ak prišiel nejaký tím s nejakým prostriedkom, ktorý jury ohodnotila, že priestupok bol menej alebo veľmi vážny, podľa toho sa vyriekol konečný verdikt. Bolo vidieť, že rozhodnutie sa menilo a nemusí byť konečné. Dokedy sa nezačne ďalšia etapa, stále je teoretická šanca, hoci veľmi malá, že sa to môže zmeniť. Záleží aj na otvorenosti rozhodcovského zboru k prípadu. Či je ešte ochota brať do úvahy nové vstupy, lebo to tiež nejde donekonečna,“ povedal Milan Dvorščík.

Peter Sagan v utorok najprv finišoval na druhom mieste za domácim Arnaudom Démarom a pôvodne dostal 30-sekundovú penalizáciu a odpočítali mu 80 bodov z bodovacej súťaže o zelený dres. Viacero popredných osobností cyklistiky sa neskôr postavilo za Sagana a rozhodnutie arbitrov označili za príliš tvrdé.

Mark Cavendish padá po kontakte s Petrom... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Mark Cavendish, Peter Sagan Mark Cavendish padá po kontakte s Petrom Saganom v závere 4. etapy Tour de France.

„Rozhodcovský zbor musí uvažovať bez ohľadu na to, kto priestupok spravil. Inak by to nebolo správne. Tu ide o to, či sa priestupok stal, a ak sa stal, akej bol povahy a nakoľko bol závažný. Môj osobný názor je taký, že nemôžem v tejto situácii povedať do vetra nejaké stanovisko, keď nemám všetky informácie. Ja som to videl len v televízii alebo na sociálnych sieťach, ale rozhodcovia majú viacero kamier, pohľadov, mohli za nimi dôjsť diváci, amatéri, ktorí im mohli poskytnúť viaceré videá a obrázky. Toto sú veci, ktoré ja nemám, takže by nebolo odo mňa fér, aby som vyriekol nejaké stanovisko. Možno, že keby som ho aj povedal a neskôr by sa ukázalo, že som nemal pravdu, nepridalo by mi to na dôveryhodnosti,“ dodal amatérsky vicemajster sveta z roku 1994.

Saganov tím Bora-Hansgrohe na stredu predpoludnie zvolal tlačovku, kde by sa mal objaviť Peter Sagan aj manažér tímu Ralph Denk. Nemecké družstvo podalo proti verdiktu aj odvolanie a stále nie je isté, či rodený Žilinčan naozaj nenastúpi do piatej etapy.

„Ja si myslím, že sa to ešte môže zmeniť. Tour de France sú však preteky, kde sú vyvíjané obrovské tlaky. Napríklad tím Dimension Data, ktorého najlepší pretekár bol zranený (zlomenina lopatky, pozn.), bude za to, aby Sagana ako vinníka čo najprísnejšie potrestali. Bora zasa na druhej strane to vidí inak a bojuje za seba,“ uviedol ďalej Dvorščík, ktorý si tiež myslí, že táto kauza môže v konečnom dôsledku pridať Petrovi Saganovi na popularite:

„Tento prípad určite vyvolá polemiku, vzniknú dva tábory, jedni budú súhlasiť s rozhodnutím a ďalší nesúhlasiť, čo môže Petrovi prispieť k jeho popularite. Viem si predstaviť, že tu bude veľký tábor ľudí, ktorý bude tvrdiť, že bol potrestaný neprávom.“

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Dvořščík #Tour de France 2017