Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podvodníci? Sky si vylepšili dresy a sú rýchlejší. Podľa jury je to v poriadku

Britský cyklistický tím Sky vzbudil na Tour de France pri sobotňajšej časovke rozruch kombinézami, ktoré podľa niektorých rivalov mohli byť v rozpore s pravidlami.

03.07.2017 14:48
Chris Froome Foto: ,
Chris Froome počas úvodného prológu na Tour de France 2017.
debata (2)

Trojnásobný víťaz slávnych pretekov Chris Froome a spol. mali na bielom drese na ramenách a pažiach vyvýšenia zlepšujúce aerodynamiku.

Jazdci Sky v daždivej časovke v Düsseldorfe dominovali. V prvej osmičke sa umiestnili štyria, pričom najrýchlejší Geraint Thomas má až dosiaľ žltý dres. Na možné porušenie pravidiel upozornil napríklad kouč francúzskej stajne FDJ Fred Grappa.

„Zlepšuje to aerodynamiku a predpisy to zakazujú,“ posťažoval sa Grappa. „Podľa štúdií sa výhoda odhaduje na štyri až sedem percent. A to je skutočne veľa,“ doplnil.

Zástupcovia Sky argumentujú, že žiadne nepovolené prvky na kombinézu nepridali, že sa jedná iba o súčasť dresu. „Bolo to overené. Nebudeme predsa riskovať podvod aj to, že všetko stratíme už v prvý deň. Pravidlá dodržiavame,“ reagoval športový riaditeľ Nicolas Portal.

Za pravdu mu dala aj jury pretekov. „Sú upevnené priamo v materiáli, z ktorého sú kombinézy, takže sa o porušenie pravidiel nejedná. Rozumiem rozhorčeniu ostatných tímov, ale v tejto chvíli to zakázať nemôžeme,“ povedal riaditeľ jury Tour de France Philip Marien.

Časovka sa v 104. ročníku pôjde ešte v predposledný deň 22. júla v Marseille.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France 2017