Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Teraz alebo nikdy! Cieľ v Longwy je pre Sagana ako uliaty

Tretia etapa na cyklistickej Tour de France 2017 by vzhľadom na svoj profil, dĺžku a územie, ktorým prechádza, mohla mať prívlastok Ardenská klasika.

03.07.2017 10:22
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Meria 212,5 km a jazdiť sa bude územím troch krajín. Štart bude mať v belgickom Verviers, rodisku víťaza tohtoročného monumentu Okolo Flámska Philippa Gilberta, 130 km povedie cez územie Luxemburska a jej záver sa odohrá v Longwy na severovýchode Francúzska.

Pelotón už po 20 km navštívi známy motoristický okruh formuly Spa-Francorchamps a jazdiť sa bude aj po cestách najstaršej cyklistickej klasiky Li?ge-Bastogne-Li?ge. Zvlnený profil s piatimi horskými prémiami nižších kategórií nahráva vyznavačom cyklistických klasík, čiže jednorazových pretekov, medzi ktorých patrí aj slovenský líder tímu Bora-Hansgrohe Peter Sagan.

A keďže cieľovej méte predchádza 1,6 km dlhé stúpanie III. kategórie s priemerom 5,8% na úzkych cestách s množstvom zákrut, v závere by si to mali rozdať klasikári na čele s úradujúcim olympijským víťazom či šampiónom Paríž-Roubaix Gregom van Avermaetom.

Podľa odborníkov záver v Longwy pripomína vlaňajšiu 2. etapu TdF, v ktorej dominoval Peter Sagan a prvýkrát sa obliekol do žltého dresu lídra najslávnejších pretekov.

„Koncovka na vrchole stúpania na Religieuses určite poteší Petra Sagana tak ako vlani La Glacerie v Cherbourg-en-Cotentin. Finiš vyhovuje aj Gilbertovi a celkovo sa môže očakávať útok na prezliekanie žltého dresu,“ píše oficiálny web letour.fr.

Profil 8. etapy Tour de France. Foto: Graphic News
Tour de France, 8. etapa Profil 8. etapy Tour de France.

Po úvodnom víkende Tour de France je v žltom drese lídra Brit Geraint Thomas z tímu Sky s náskokom 5 sekúnd pred Švajčiarom Stefanom Küngom, Petrovi Saganovi patrí 17. priečka s mankom 25 sekúnd. V zelenom drese vedúceho pretekára bodovacej súťaže pôjde na štart Nemec Marcel Kittel, ktorý v nedeľu v Liége zaokrúhlil počet etapových triumfov na „Starej dáme“ na desať. Obhajcovi Saganovi priebežne patrí 15. priečka.

Štart 3. etapy TdF je vo Verviers o 12.25 h, najlepší v cieli sa očakávajú najskôr po 17.08 h. Rýchlostná prémia príde na rad po 89 km vo Wincrange už na luxemburskom území.

Čo si myslí Peter Velits

„Tretiu etapu rozhodne nepovažujem za jednu z tých ľahších. Síce v jej itenerári nie je žiadny veľký kopec, ale roviny tam tiež nie je príliš veľa. Pred cieľom sa nachádza kratšie, 1,5 kilometrové stúpanie, to by mohlo vyhovovať Peťovi Saganovi. Ale nezabúdajme ani pretekárov, akým je napríklad Austrálčan Mathews."

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France 2017