Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Upršanú časovku vyhral Thomas, skvelý Sagan finišoval v prvej dvadsiatke

Nečakaným víťazom úvodnej etapy na 104. ročníku cyklistickej Tour de France, ktorou bola časovka v nemeckom Düsseldorfe na 14 km, sa stal Brit Geraint Thomas z tímu Sky.

01.07.2017 14:47 , aktualizované: 19:50
debata (3)
Peter Sagan počas úvodnej etapy Tour de France... Foto: SITA/AP, Daniel Karmann
Peter Sagan Peter Sagan počas úvodnej etapy Tour de France v Düsseldorfe.

Dvojnásobný olympijský víťaz a trojnásobný majster sveta v dráhovej cyklistike dosiahol vôbec prvý etapový triumf na pretekoch Grand Tour. Víťaz časovky je zároveň prvým pretekárom, ktorý si na seba navliekol žltý dres lídra celkovej priebežnej klasifikácie.

Thomas zvíťazil s náskokom 5 sekúnd pred Švajčiarom Stefanom Küngom (BMC Racing) a 7 sekúnd pred Bielorusom Vasilom Kirijenkom (Team Sky). Domáci favorit Tony Martin z tímu Kaťuša-Alpecin, jazdiaci v drese úradujúceho majstra sveta, obsadil až štvrté miesto. Slovák Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) predviedol skvelý výkon a s odstupom 25 sekúnd sa zaradil na 18. priečku.

Obhajca celkového triumfu a trojnásobný víťaz TdF Brit Christopher Froome (Team Sky) skončil šiesty a z favoritov na celkové poradie si počínal najlepšie. Jazdci tímu Sky na hlavu porazili konkurenciu, keď až štyria skončili v najlepšej sedmičke a výrazne naznačili svoju silu.

„Je to úžasný pocit, ani neverím tomu, čo som dokázal. Nečakal som to. Je to pre mňa veľký deň, ani som len neuvažoval o tom, že by som mohol vyhrať časovku na Tour de France. Keď som bol v cieli priebežne najlepší, čakal som, že ma ešte niekto zdolá,“ uviedol Geraint Thomas v prvom televíznom rozhovore.

Brit z tímu Sky Geraint Thomas si oblieka žltý... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Geraint Thomas Brit z tímu Sky Geraint Thomas si oblieka žltý dres lídra Tour de France.

Technicky náročnú časovku na brehu Rýna výrazne poznačilo daždivé počasie a pády viacerých pretekárov. Najväčšiu smolu mal známy Španiel Alejandro Valverde (Movistar), ktorý ešte pred prvým medzičasom nevybral jednu zo zákrut a po páde tvrdo narazil do ochrannej bariéry a putoval na lekárske ošetrenie. Pre skúseného 37-ročného vrchára to znamená predčasný koniec na jeho desiatej TdF v kariére.

Peter Sagan sa na štartovacej rampe predstavil ako 77. z celkového počtu 198 pretekárov. Aj on sa musel boriť s nepriazňou počasia. S jemným, ale hustým dažďom sa vyrovnal veľmi dobre. Od začiatku do konca udržal vysoké tempo a výsledným časom 16:29 min sa zaradil k najlepším. Saganovi dlho patrilo v cieli piate miesto, ešte aj pred štartom poslednej desiatky stále figuroval v najlepšej desiatke.

Napokon z nej vypadol, ale celkové 18. miesto je pre hlavného adepta na zelený dres veľmi dobrým štartom do pretekov. A to aj napriek tomu, že body do bodovacej súťaže nezískal. Starší zo Saganovcov Juraj vo svojej premiére na pretekoch Grand Tour skončil v časovke na 162. priečka s odstupom 1:37 min na víťaza.

„Časovka sa jazdí naplno, možno by bolo lepšie, keby bola o trochu kratšia. Nevadí. Jazdil som, ako som mohol, a dopadlo to celkom dobre na začiatok. Dôležité je, že som nespadol. Pršalo, bolo mokro, ale opakujem, celkom dobré z mojej strany na úvod pretekov,“ uviedol Peter Sagan v rozhovore pre RTVS.

Juraj Sagan pre rovnaký zdroj skonštatoval: „Dážď nebol až taký náročný, iba mrholilo. Niektoré pasáže však boli viac technické. Iba Peťo a Maciej Bodnar mali ísť naplno. My ostatní sme to mali prejsť na pohodu, bez zbytočných riskov, aby sme sa vyhli pádom. Budú nás totiž ešte potrebovať. Zbytočne som teda neriskoval, ale pocity boli dobré a od zajtra sa to celé pre mňa naozaj začne. Tlak som pociťoval už na rozjazďovaní, keď som videl to množstvo fanúšikov. Teším sa na svoju prvú Tour.“

Úvodná etapa Tour de France 2017 Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Nemec Paul Martens na štarte úvodnej etapy Tour...

Stoštvrtá edícia Tour de France pokračuje v nedeľu 2. júla 2. etapou z Düsseldorfu do Liége (203,5 km) s rovinovým profilom. Bude to jedna z ôsmich vyše 200 km merajúcich etáp v programe Tour de France 2017 a cyklisti sa počas nej presunú z Nemecka do Belgicka.

Bude to prvá veľká šanca pre šprintérov ukázať svoje schopnosti a šanca aj pre Petra Sagana rozširiť počet svojich etapových vavrínov na TdF. Cieľ Tour de France bude tradične na parížskych Elyzejských poliach, a to v nedeľu 23. júla. Na cyklistov čaká počas 23 dní dovedna 21 etáp a 3540 km v sedle bicykla.

Výsledky – Tour de France 2017:

1. etapa: (individuálna časovka Düsseldorf – Düsseldorf, 14 km): 1. Geraint Thomas (V. Brit.) Team Sky 16:04 min, 2. Stefan Küng (Švaj.) BMC Racing +5 s, 3. Vasil Kirijenka (Biel.) Team Sky +7, 4. Tony Martin (Nem.) Kaťuša-Alpecin +8, 5. Matteo Trentin (Tal.) Quick-Step Floors +10, 6. Chris Froome (V. Brit.) Team Sky +12, 7. Jos van Emden (Hol.) LottoNL-Jumbo +15, 8. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Team Sky +15, 9. Marcel Kittel (Nem.) Quick-Step Floors +16, 10. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Dimension Data +16, …18. Peter Sagan +25 s,…161. Juraj Sagan (obaja SR) obaja Bora-Hansgrohe +1:37 min.

Poradie po 1. etape: 1. Geraint Thomas (V. Brit.) Team Sky, 16:04 min, 2. Stefan Küng (Švaj.) BMC Racing +5 s, 3. Vasil Kirijenka (Biel.) Team Sky +7, 4. Tony Martin (Nem.) Kaťuša-Alpecin +8, 5. Matteo Trentin (Tal.) Quick-Step Floors +10, 6. Chris Froome (V. Brit.) Team Sky +12,…18. Peter Sagan +25,…161. Juraj Sagan (obaja SR) obaja Bora-Hansgrohe +1:37 min.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Geraint Thomas #Tour de France 2017