Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Favorit časovky Martin je na tlak zvyknutý. V čase štartu Sagana spŕchne

Ak sa niekto volá Tony Martin, na konte má štyri tituly majstra sveta a dovedna sedem medailí z MS v časovke, je favoritom tejto špecifickej cyklistickej disciplíny všade, kde sa objaví.

01.07.2017 10:28
Bora-Hansgrohe, Peter Sagan, Juraj Sagan Foto: ,
Cyklisti tímu Bora-Hansgrohe vrátane Petra a Juraja Saganovcov pred bilbordom nemeckej skupiny Kraftwerk, ktorá v centre Düsseldorfu zahrá set z albumu Tour de France.
debata

Platí to aj vtedy, keď ide o slávnu Tour de France a časovka sa navyše koná v jeho rodnom Nemecku. Odborníci sa zhodujú, že niet väčšieho adepta na sobotňajší triumf v Düsseldorfe, kde odštartuje 104. ročník TdF časovkou na 14 km.

Ibaže pozor, Tony Martin síce má na konte 5 etapových triumfov z Tour de France, ale len tri pochádzajú z časovky a tzv. Grand Départ ešte ani raz nepremenil na víťazstvo a možnosť obliecť si žlté tričko lídra pretekov ako prvý. Najbližšie k tomuto honoru bol dvakrát v Holandsku, keď skončil druhý. Martina v roku 2010 v prológu v Rotterdame zdolal Švajčiar Fabian Cancellara a o päť rokov neskôr ho v Utrechte predstihol Austrálčan Rohan Dennis.

V roku 2012 mal smolu, keď v belgickom Liége skončil na zemi po tom, ako sa pokĺzol na skle na ceste. Pocit obliecť sa do žltého na TdF však už má zažitý. Pred dvoma rokmi ovládol koncovku 4. etapy na kockách v severnom Francúzsku a dočkal sa.

"Martin bude pod tlakom, ale na to je dávno zvyknutý. Krátka a rýchla časovka na 14 km by mu mala vyhovovať. Faktom je, že v tomto roku ešte časovku na pretekoch UCI s výnimkou nedávneho nemeckého šampionátu v Chemnitzi nevyhral, bol iba trikrát druhý. Na Volta ao Algarve ho zdolal Jonathan Castroviejo (Movistar), na Okolo Belgicka Matthias Brändle (Trek-Segafredo) a na Critérium du Dauphiné bol nad jeho sily Richie Porte (BMC).

Jeho hlavní sobotňajší rivali papierovo sú práve Castroviejo, ale aj Jos van Emden (LottoNL-Jumbo), Stefan Küng (BMC), Maciej Bodnar (Bora-Hansgrohe), Taylor Phinney (Cannondale-Drapac) a Luke Durbridge (Orica-Scott). Tradične silný v časovke je aj obhajca celkového triumfu Christopher Froome (Sky) a jeho už spomenutý vyzývateľ Porte," píše oficiálny portál letour.fr.

Tridsaťdvaročný nemecký cyklista s tímovou príslušnosťou Kaťuša-Alpecin a príznačnou prezývkou „Panzerwagen“ čiže „Obrnený voz či tank“, si verí. „Profil mi vyhovuje, snívam o žltom drese. Mal som možnosť prejsť si trať tak na 90%, ale iba počas premávky. Som uvoľnený a v pohode,“ povedal Tony Martin aj na webe handelsblatt.com. „Domáce víťazstvo by bolo pre Nemecko krásne, ale stať sa môže všeličo,“ diplomaticky poznamenal šéf Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) Brian Cookson.

zväčšiť Tony Martin na prezentácii jazdcov v Düsseldorfe. Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Tony Martin Tony Martin na prezentácii jazdcov v Düsseldorfe.

Na štarte časovky, ktorá sa z veľkej časti bude odohrávať na nábreží Rýna, sa predstavia v tíme Bora-Hansgrohe aj slovenskí bratia Saganovci. Peter Sagan nemusí byť úplne bez šance na popredné umiestnenie. Pred dvoma rokmi v takmer identicky dlhej časovke (13,8 km) na úvod TdF v Utrechte finišoval devätnásty s odstupom 41 sekúnd na víťazného Dennisa.

„Najprv chcem dobre odštartovať preteky úvodnou časovkou a až potom budem myslieť na ďalšie etapy a šprintérske koncovky,“ povedal Peter Sagan na TB Bora-Hansgrohe dva dni pred štartom TdF 2017.

Prvý pretekár zo 198-členného pelotónu sa na trati časovky objaví o 15.15 h, bude ním mladý Francúz Elie Gesbert z tímu Fortuneo – Oscaro. Peter Sagan pôjde ako 77. v poradí o 16.31 h, jeho starší brat Juraj sa vo svojej premiére na pretekoch Grand Tour postaví na štart ako 143. o 17.37 h. Tony Martin začne ako trinásty od konca (18.20 h) a na úplný záver sa predstaví obhajca Froome (18.32).

Štart aj cieľ časovky budú v blízkosti Veľtržného centra, čo znamená, že cyklisti sa po absolvovaní polovice trate otočia a zamieria k miestu štartu. Až do 4. km sa pôjde prakticky priamo bez zmien smeru či zákrut, pôjdu aj okolo známej Rheinturm, čiže 240 m vysokej telekomunikačnej veže, a tiež sa bude míňať Altstadt – Staré mesto známe rekordne vysokým počtom barov a pohostinstiev.

Podľa aktuálnej predpovede počasia počas časovky aj spŕchne. „Najväčšia pravdepodobnosť dažďa bude o 16.31, čiže presne v čase, keď sa na trať vydá Peter Sagan,“ píše web Cyclingnews.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tony Martin #Tour de France 2017