Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štartuje slávna Tour. Peter Sagan sa môže zapísať do histórie

Päť zelených tričiek a sedem víťazných etáp. Taká je bilancia slovenského cyklistu Petra Sagana na najprestížnejších a najväčších etapových pretekoch planéty Tour de France.

01.07.2017 07:00
Peter Sagan Juraj Sagan Foto: ,
Peter Sagan sa na najslávnejších pretekoch planéty prvý raz predstaví aj so svojím bratom Jurajom.
debata

Od soboty do 23. júla sa bude pokúšať zlepšiť si ju a pripísať si ďalšie veľké triumfy. Prvý raz mu k tomu bude pomáhať aj jeho starší brat Juraj, ktorého na Tour čaká premiéra. Slovenská cyklistika už mala raz v pelotóne bratskú dvojicu – dvojčatá Petra a Martina Velitsovcov. Bolo to pred piatimi rokmi.

„Hlavným cieľom je obhajoba zeleného dresu,“ zdôrazňuje žilinský rodák pred štartom 104. ročníka. Vie, že ak sa mu ho na svetoznámom parížskom bulvári Champs-Élysées podarí obliecť aj šiesty raz, vyrovná historický rekord Nemca Erika Zabela.

„Každý rok je na Tour iný, verím, že tento bude opäť dobrý,“ dúfa 27-ročný Sagan, ale tak ako každý rok sa do veľkých prognóz nechce púšťať: „Pôjdeme etapu za etapou. Najskôr musíme odjazdiť úvodnú časovku.“

Slovenský supertalent je v plnení cieľov na Tour stopercentný. Päťkrát sa doteraz postavil na štart a päťkrát vybojoval zelený dres lídra bodovacej súťaže, v pelotóne sa považuje za druhý najcennejší.

Inou otázkou sú etapové triumfy. Zažil sezóny, keď odchádzal z Tour bez víťaznej etapy – bolo to v roku 2014 a 2015. Vo svojom prvom (2012) a doteraz poslednom (2016) ročníku si pripísal po tri etapové víťazstvá.

Na Tour de France nastúpi v sobotu prvý raz vo farbách nemeckého tímu Bora-Hansgrohe. Stane sa jeho lídrom v dojazdoch etáp, Saganovou hlavnou zbraňou sú tradične záverečné špurty. Tímový kandidát na celkové poradie bude Poliak Rafal Majka. Nepatrí medzi najväčších favoritov, ale má už dosť skúseností a svoju silu potvrdil viackrát aj vo vysokých kopcoch. Dva razy vyhral súťaž o najlepšieho vrchára, hoci celkovo skončil zatiaľ najvyššie pred rokom – na 27. mieste.

Bitka o celkové víťazstvo sa očakáva najmä medzi obhajcom, 32-ročným Christopherom Froomom z tímu Sky a Nairom Quintanom z Movistaru. Brit sa zo štyroch posledných štartov tešil z celkového triumfu tri razy a v roku 2014 preteky po páde nedokončil. Mladší, 27-ročný Kolumbijčan býval tradične jeho tieňom, z uplynulých štyroch ročníkov skončil dva razy druhý, raz tretí. Obhajca Froome pred rokom zdolal najväčších súperov o viac ako štyri minúty. Odborníci tento rok veria aj ďalšiemu komplexnému cyklistovi – Austrálčanovi Richiemu Portemu. A na svoju príležitosť bude opäť číhať bývalý Saganov spolujazdec z tímu Tinkoff Španiel Alberto Contador, ktorý už dva razy v Tour triumfoval (2007, 2009). Domácim tromfom bude Romain Bardet, vlani obsadil celkové druhé miesto.

Tour môže vyhrať len borec, ktorý udrží tempo aj na najvyšších bodoch trasy 104. ročníka. Pelotón aj tento rok najskôr zavíta do Pyrenejí a potom do Álp, v troch etapách bude finišovať do kopca. Cyklistickým peklom bude 17. alpská etapa, v ktorej sa jazdci dva razy dostanú nad 2000 metrov. Čaká na nich aj legendárny Col du Galibier, čo je aj najvyšší bod trasy 104. ročníka (2642 m).

Až tretí deň zavítajú preteky domov, na francúzsku pôdu. Dovtedy ich budú hostiť tri okolité krajiny: Nemecko, Belgicko a Lichtenštajnsko. Štart sa uskutoční v nemeckom Düsseldorfe, kde na pelotón čaká prvá, kratšia časovka jednotlivcov (14 km). Ani druhá časovka, na ktorú nastúpia cyklisti v predposledný deň podujatia v Marseille, nie je extrémne dlhá (22,5 km). Tour štartovala mimo francúzskeho územia 22-krát, len štyri razy v Nemecku, predtým pred tridsiatimi rokmi v Berlíne. V tohtoročnom programe je okrem dvoch časoviek aj deväť rovinatých etáp, päť kopcovitých a päť horských, trasa meria dovedna 3540 km. Cyklisti sa môžu tešiť na dva dni voľna.

Saganova zelená éra trvá päť rokov

Na Tour de France sa súperí o štyri cenné dresy. Peter Sagan si vyskúšal vlani aj najcennejší – žltý. Ten nosí líder celkového poradia. Slovák ho mal na sebe tri dni.

Saganova farba na najvýznamnejších pretekoch je však zelená. Od jeho nástupu na Tour pred piatimi rokmi sa začala jeho zelená éra, ktorú sa zatiaľ nikomu nepodarilo ohroziť. Ak ho získa aj tento rok, bude nielen v tejto súťaži stopercentný, ale aj rekordný. Šesť zelených tričiek vybojoval (takisto v rade) len Nemec Erik Zabel (1996 až 2001).

„Nenaháňam Zabela, nepozerám sa na iných. Urobím však všetko, čo bude v mojich silách, aby som získal zelený dres aj šiesty raz,“ zdôrazňuje Sagan pred svojím šiestim štartom na Tour de France.

K splneniu jeho cieľa mu bude pomáhať tím Bora-Hansgrohe, v ktorom dostal miesto prvý raz aj jeho starší brat Juraj. Okrem slovenskej dvojice budú v tíme aj Poliaci Rafal Majka a Maciej Bodnar, trojica Nemcov Emanuel Buchmann, Rüdiger Selig, Marcus Burghardt a Austrálčan Jay McCarthy.

O zelený dres sa bude bojovať 65. raz, prvý ho získal víťaz bodovacej súťaže v roku 1953, jeho držiteľom bol Nemec Fritz Schär. O druhom najcennejšom drese rozhoduje zisk bodov na rýchlostných prémiách (boduje prvých 15 cyklistov, prvý berie 20 bodov) a v cieli etáp (takisto prvých 15 jazdcov, ale výška bodov je určená podľa charakteru etapy, víťaz získa od 20 do 50 bodov).

Sagan vlani vyhral súťaž s najvyšším náskokom zo všetkých piatich víťazných ročníkov. Druhého Nemca Marcela Kittela zdolal o 242 bodov. Najtuhší boj bol rok predtým, keď mal len o 66 bodov viac ako druhý Nemec André Greipel. Obaja nemeckí cyklisti budú patriť aj teraz k jeho najväčším súperom. Okrem nich sa postaví na štart aj Brit Cavendish, ktorý sa dal dokopy po chorobe. Ten vyhral na Tour už 30 etáp. Saganove plány sa pokúsi prekaziť aj Francúz Arnaud Demare či Austrálčan Michael Matthews.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2017