Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bolo to bláznovstvo, ale dobre, zvykám si, vravel Peter Sagan

Predtým sa na slovenských cestách predstavil pred dvoma rokmi. Doma v Žiline získal piaty titul majstra Slovenska. Jeho návrat na Slovensko sprevádzal uplynulú nedeľu veľký divácky ošiaľ v Žiari nad Hronom.

28.06.2017 10:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v zajatí novinárov na majstrovstvách Slovenska a Česka 2017.
debata (2)

Peter Sagan prilákal na preteky, v ktorých sa bojovalo o slovenské i české tituly, rekordnú návštevu divákov. Organizátori odhadovali, že ich sledovalo asi 25-tisíc fanúšikov. Žilinský rodák sa prvý raz na slovenských cestách predviedol v dúhovom drese majstra sveta.

Mimoriadny záujem, až hystéria neušli Saganovej pozornosti. „Je to bláznovstvo, ale dobre. Zvykám si, je to pekné, teší ma to," reagoval s úsmevom.

Hoci na slovenskom cyklistickom tróne sa usadil aj druhý raz po sebe jeho starší brat Juraj, nebol sklamaný. Titul ostal v rodine i v nemeckom tíme Bora-Hansgrohe. Jeho jazdci obsadili prvé tri miesta (na treťom sa umiestnil Erik Baška).

„Všetko napokon dopadlo, ako sme si to predstavovali. Som rád, že sa to takto skončilo. Nám bolo vcelku jedno, či vyhrá Juraj, Michael alebo Erik. Preteky sa však vyvinuli tak, ako sa vyvinuli a potom sme už nemali veľa možností na výber. Museli sme meniť taktiku. To je vec, o ktorej hovorím často. Pred pretekmi sa ťažko určuje nejaká taktika."

Nielen jeho však prekvapilo, že vo vedúcej skupine bolo dvanásť českých cyklistov a len jeden Slovák – Juraj Sagan. „Takáto je slovenská cyklistika, jeden odíde a vzadu nemá kto ťahať. Čudné i smutné zároveň sa mi zdá, že nie je na Slovensku tím, ktorý by sa poskladal a kontroloval preteky. Aj preto sme prišli do cieľa s veľkou stratou. Chceli sme sa ubezpečiť, že Juraj získa titul. Spravili sme to tak, aby sme boli na stupni všetci traja z Bory-Hansgrohe." Peter Sagan sa už v stredu presúval do nemeckého Düsseldorfu, kde sa v sobotu začnú časovkou jednotlivcov najvýznamnejšie etapové cyklistické preteky sveta – Tour de France.

Petra čaká šiesty štart na tomto podujatí, Juraja prvý. Jeho starší brat do poslednej chvíle váhal, či sa postaví na štart. Po zisku titulu oznámil, že to chce predsa len skúsiť. Petrova reakcia bola jednoznačná: „Je to super, veľmi sa teším. Lepšie nám bude ubiehať čas. Pre Juraja to bude určite veľká skúsenosť. Každý rok na Tour je iný, dúfam, že tento bude dobrý." Zajtra je v kalendári Petra a Pavla, ale na to v zhone posledných dní ani príliš nemyslel. „To už budeme v dejisku štartu Tour. Oslavovať príliš nemôžeme. Možno len trochu, symbolicky," doplnil.

Peter Sagan sa prvý raz na slovenských cestách... Foto: SITA, Peter Rusko
Peter Sagan Peter Sagan sa prvý raz na slovenských cestách predviedol v dúhovom drese majstra sveta.

Privítal, že významné podujatie štartuje na nemeckej pôde. „Myslím si, že je dobré pre náš tím, ale aj celkovo pre nemeckú cyklistiku, že sa práve tu začína Tour de France. Ale inak to pre mňa a ďalší priebeh etáp nič špeciálne neznamená," pripomenul.

Na otázku, ako sa cíti pred ďalším vrcholom svojej sezóny, aj v porovnaní s minulými rokmi, odvetil: „Na to neviem odpovedať. Na pocity pred predchádzajúcimi ročníkmi si už príliš nepamätám. Všetko sa rozhodne v etapách, uvidíme."

S manželkou Katarínou sa už tešia na prírastok do rodiny. „Už na to síce zavše myslím, ale v tom kolotoči, v ktorom žijem, mi veľa času nezostáva," skonštatoval a dodal, že prvé povinnosti sú zatiaľ na manželke a on nemá priestor, aby jej viac pomohol.

Budú mať Saganovci syna alebo dcéru? „Neviem, aké bude pohlavie dieťaťa. A ani to nechcem vedieť. Nechám sa prekvapiť," vyhlásil Peter Sagan, ktorý od soboty bude na Tour de France obhajovať zelený dres lídra bodovacej súťaže.

Ak by ho získal aj šiesty raz za sebou, vyrovnal by doterajší rekord Nemca Erika Zabela, ktorý ho vybojoval v rokoch 1996 až 2001.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #majstrovstvá Slovenska a Česka v cyklistike #Tour de France 2017