Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šprintér Kittel či klasikár Gilbert. Líder medzi tímami má silnú zostavu

Líder klasifikácie tímov vo World Tour Quick-Step Floors predstavil deviatku cyklistov pre nadchádzajúce slávne preteky Tour de France (1.- 23. 7.).

27.06.2017 14:59 , aktualizované: 17:31
debata
Marcel Kittel z tímu Quick-Step Floors v cieli... Foto: SITA/AP, Rich Pedroncelli
Marcel Kittel, Peter Sagan Marcel Kittel z tímu Quick-Step Floors v cieli pred Petrom Saganom počas prvej etapy májových pretekov Okolo Kalifornie.

V silnom belgickom zoskupení nechýba nemecké šprintérske eso Marcel Kittel, skvelý belgický klasikár Philippe Gilbert či vlani deviaty muž celkovej klasifikácie TdF Ír Daniel Martin. Tímovou jednotkou bude Kittel, ktorý v tomto roku zaútočí na desiaty etapový triumf na Tour de France.

Na predchádzajúcich 9 mu stačili tri roky (2013, 2014, 2016). Dvadsaťdeväťročný Nemec môže rátať s tímovou podporou v rýchlych koncovkách etáp najmä od Novozélanďana Jacka Bauera, Talianov Fabia Sabatiniho a Mattea Trentina či Belgičana Juliena Vermoteho. Silnú deviatku dopĺňajú čerstvý český šampión v pretekoch s hromadným štartom Zdeněk Štybar a Talian Gianluca Brambilla.

V zostave chýba Slovák jazdiaci vo farbách Quick-Stepu Martin Velits. Účastníci TdF v tíme Quick-Step Floors sa v tomto roku postarali o 17 z 35 víťaz­stiev tohto družstva na profitour.

Zostava Quick-Step Floors na Tour de France 2017: Marcel Kittel (Nem.), Jack Bauer (N. Zél.), Gianluca Brambilla, Fabio Sabatini, Matteo Trentin (všetci Tal.), Philippe Gilbert a Julien Vermote (obaja Belg.), Daniel Martin (Ír.) a Zdeněk Štybar (ČR)

Quintana so snahou detronizovať Frooma

Španielske zoskupenie Movistar povedie na Tour de France podľa očakávaní hviezdny Kolumbijčan Nairo Quintana, ktorý by mal byť jedným z najväčších favoritov na celkový triumf. Jeho pomocníkom „par excellence“ bude najmä španielsky nestarnúci univerzál Alejandro Valverde, ale aj iný Španiel Jesús Herrada, Kostaričan Andrey Amador či Kolumbijčan Carlos Betancour. V silnej zostave Movistaru sú tiež časovkári Jonathan Castroviejo a Jasha Sütterlin, taliansky šprintér Daniele Bennati a Španiel Imanol Erviti.

Dvadsaťsedemročný Quintana sa opäť raz pokúsi prebojovať sa na vrchol poradia na „starej dáme“. Vo všetkých predchádzajúcich troch účastiach bol na pódiu, ale nikdy nie najvyššie. V rokoch 2013 a 2015 bol druhý (za Christopherom Froomom, pozn.), v sezóne 2016 tretí. Vo svojej zbierke má triumfy z ostatných dvoch Grand Tour – Gira d'Italia (2014) a Vuelty (2016).

Otázne je, nakoľko sa šťúply jazdec dokázal zotaviť z náročného storočnicového Gira, kde koncom mája celkovo skončil druhý za Holanďanom Tomom Dumoulinom. Quintanovým najväčším konkurentom bude podľa všetkého znovu Froome z tímu Sky.

„Zdolať Frooma v priamom boji je veľmi ťažké pre každého. Je to jeden z najlepších jazdcov v pretekoch Grand Tour za posledných päť či šesť rokov. Je však pravda, že vlani ho Nairo zdolal na Vuelte. Froome má teraz neuveriteľne silný tím, bude veľmi komplikované ho prekonať. Jedného dňa bude ale jeho víťazstvám koniec, o to bojujeme a pracujeme na tom,“ povedal manažér Movistaru Eusebio Unzué.

Nominácia: Nairo Quintana (Kol.), Alejandro Valverde (Šp.), Imanol Erviti (Šp.), Jonathan Castroviejo (Šp.), Jesús Herrada (Šp.), Andrey Amador (Kos.), Jasha Sütterlin (Nem.), Daniele Bennati (Tal.), Carlos Betancour (Kol.)

Talansky a Urán lídrami tímu Cannondale-Drapac

Američan Andrew Talansky a Kolumbijčan Rigoberto Urán budú lídrami tímu Cannondale-Drapac. Obaja sa budú pokúšať o dobrý výsledok v celkovej klasifikácii Tour.

Dvadsaťosemročný Talansky bol zatiaľ najvyššie na Tour de France desiaty (2013), jeho doteraz posledné vystúpenie na pretekoch Grand Tour na Vuelte a Espaňa 2016 sa skončilo piatym miestom. O rok starší Urán bol v celkovej klasifikácii na Giro dˇItalia dvakrát na druhej priečke (2013, 2014), ale na TdF to dotiahol najvyššie zatiaľ len na celkové 23. miesto (2011). Na slávne preteky sa vracia po dvoch rokoch.

„Vstupujeme do boja s dvomi lídrami pre celkové poradie Andrewom a Rigom. Tento projekt však nebude brzdiť našich pretekárov v tom, aby sa nepokúsili o etapové víťazstvo. Keď sa pozriem na našu zostavu, vidím tam nadšenie, potenciál a skutočnú kvalitu. A najmä ľudí, ktorí sú pripravení navzájom sa podporovať a dodávať si energiu,“ povedal športový riaditeľ tímu Cannondale-Drapac Charly Wegelius na webe Cyclingnews. „Tour de France je jedinečná. Je to aj dvojsečná zbraň a nikdy neviete, akú výzvu pred vás postaví,“ uviedol Andrew Talansky.

Cannondale-Drapac na Tour de France 2017: Alberto Bettiol, Patrick Bevin, Nate Brown, Simon Clarke, Andrew Talansky, Taylor Phinney, Pierre Rolland, Rigoberto Urán, Dylan van Baarle.

Ag2r La Mondiale má s Bardetom najvyššie ambície

Zostávajúcimi troma cyklistami, ktorí sa objavia v tíme Ag2r La Mondiale na Tour de France, sa stali Jan Bakelants, Ben Gastauer a Cyril Gautier. Čierny Peter zostal v rukách skúseného šprintéra Samuela Dumoulina.

Väčšiu časť deväťčlennej zostavy oznámilo vedenie francúzskeho zoskupenia počas minulého týždňa a jednoznačným lídrom bude domáca hviezda Romain Bardet. Dvadsaťšesťročný vrchársky špecialista sa stále snaží o čo najlepší výsledok v celkovej klasifikácii, vlani obsadil skvelé druhé miesto za suverénnym Chrisom Froomom. Momentálne môže mať už len jediný cieľ – celkové víťazstvo. Jeho kľúčovými pomocníkmi v horách budú krajan Alexis Vuillermoz a Švajčiar Mathias Frank.

„Tour de France sú dôležité preteky sezóny a cieľ číslo jeden pre naše družstvo. Zložili sme najsilnejšiu možnú skupinu jazdcov, ktorá pomôže Romainovi Bardetovi. Navyše máme aj jazdcov schopných vyhrať etapu,“ vyjadril sa manažér Ag2r Vincent Lavenu.

Nominácia: Romain Bardet (Fr.), Pierre Latour (Fr.), Alexis Vuillermoz (Fr.), Oliver Naesen (Belg.), Mathias Frank (Švaj.), Axel Domont (Fr.), Jan Bakelants (Belg.), Ben Gastauer (Lux.), Cyril Gautier (Fr.)

Direct Énergie bez Saganovho súpera Coquarda

V nominácii prokontinentálneho družstva Direct Énergie sa nenachádza talentovaný francúzsky šprintér Bryan Coquard, ktorý zvykol byť konkurentom slovenského dvojnásobného majstra sveta Petra Sagana v rovinatých etapách Tour de France.

Dvadsaťpäťročný rodák zo Saint-Nazaire Coquard nemá dobré vzťahy s tímovým manažérom Jeanom-Reném Bernaudeauom a už v máji vyslovil pochybnosti o svojej účasti na „starej dáme“. Po sezóne sa chystá zoskupenie opustiť. Coquard je v tomto roku druhým najúspešnejším jazdcom Direct Énergie s piatimi víťazstvami.

Namiesto neho tím povedie veterán Thomas Voeckler, ktorý sa bude snažiť o etapové prvenstvo. Tridsaťosemročný jazdec vyhral na TdF štyri etapy, v sezóne 2012 vyhral vrchársku súťaž a v rokoch 2004 a 2011 strávil niekoľko dní aj v žltom drese lídra pretekov. V zostave je aj ďalší veterán Sylvain Chavanel a vychádzajúca hviezda Lilian Calmejane, ktorý si na Tour de France odkrúti debut.

Nominácia: Thomas Voeckler (Fr.), Sylvain Chavanel (Fr.), Lilian Calmejane (Fr.), Adrien Petit (Fr.), Romain Sicard (Fr.), Perrig Quéméneur (Fr.), Angelo Tulik (Fr.), Thomas Boudat (Fr.), Yohann Géne (Fr.)

Aru a Fuglsang spoločnými lídrami Astany

Talian Fabio Aru a Dán Jakob Fuglsang si podelia líderské úlohy v tíme Astana na Tour de France. Do deväťčlennej zostavy sa dostali dvaja Taliani, dvaja Dáni, štyria Kazachovia a jeden Ukrajinec. Miesto nezvýšilo pre španielskeho vrchárskeho špecialistu Miguela Ángela Lópeza, ktorý sa zotavuje zo zlomeniny palca na nohe z pretekov Okolo Švajčiarska. V lepšom svetle z dvoch vedúcich mužov kazašského zoskupenia sa v poslednom období ukázal Fuglsang, ktorý triumfoval na Critérium du Dauphiné, keď zdolal favorizovaného Austrálčana Richieho Porta.

„Jakob a ja sme v pretekoch ako bratia. Na ceste sa ukáže, z ktorého z nás sa vyvinie líder tímu. Myslím si, že momentálne som silnejší ako kedykoľvek predtým, v tejto sezóne je predo mnou ešte mnoho výziev,“ povedal Aru pre Gazzetta dello Sport po víkendovom víťazstve na domácom šampionáte.

Nominácia: Fabio Aru (Tal.), Jakob Fuglsang (Dán.), Dario Cataldo (Tal.), Alexej Lucenko (Kaz.), Dmitrij Gruzdev (Kaz.), Michael Valgren (Dán.), Bachtijar Kožatajev (Kaz.), Andrij Grivko (Ukr.), Andrej Zejc (Kaz.)

====== Lídrom Lotto Soudal šprintér Greipel ======

Lídrom tímu Lotto Soudal na Tour de France bude rovnako ako v minulosti nemecký šprintér André Greipel. Belgické zoskupenie sa na „starej dáme“ sústredí na etapové víťazstvá, 34-ročný rodák z Rostocku prezývaný Gorila ich má na konte jedenásť z rokov 2011 – 2016. Najúspeš­nejšie obdobie na francúzskych cestách zažil Nemec predvlani, keď ovládol štyri etapy.

V minulej sezóne vyhral len jednu, ale zato najprestížnejšiu na Elyzejských poliach. Greipelovým tradičným rozbiehačom bude krajan Marcel Sieberg. V tíme sa budú spoliehať v únikoch na Thomasa de Gendta a vo zvlnených etapách nebudú bez šance Tony Gallopin alebo Tim Wellens. Austrálčan Adam Hansen sa postaví na štart svojich 18. pretekov Grand Tour v sérii.

Nominácia: Lars Bak (Dán.), Tiesj Benoot (Belg.), Thomas de Gendt (Belg.), Tony Gallopin (Fr.), André Greipel (Nem.), Adam Hansen (Aus.), Jürgen Roelandts (Belg.), Marcel Sieberg (Nem.), Tim Wellens (Belg.)

Cofidis sa bude spoliehať na šprintéra Bouhanniho

Francúzsky šprintér Nacer Bouhanni bude lídrom prokontinentálneho tímu Cofidis. Dvadsaťšesťročný jazdec má za sebou kvalitnú jar, no potom ho pribrzdil otras mozgu a vrátil sa až na nedávnom podujatí Critérium du Dauphiné. Napriek tomu by mal byť vo forme, čo potvrdil druhým miestom v nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom na domácom šampionáte. Bouhanni sa predstaví na TdF po tretí raz v kariére, na konte ešte nemá víťaznú etapu.

„Dvanást etáp sa môže skončiť šprintom, musíme si dávať pozor na úniky. Musíme pracovať pre Nacera, sme tu, aby sme pre neho odviedli maximum. Všetci sme na tom dobre po fyzickej stránke a dúfame, že konečne prekonáme smolu na Tour,“ povedal Bouhanniho spolujazdec Luis Ángel Maté. Tour de France štartuje 1. júla časovkou v Düsseldorfe.

Nominácia: Nacer Bouhanni (Fr.), Dimitri Claeys (Belg.), Christophe Laporte (Fr.), Cyril Lemoine (Fr.), Luis Ángel Maté (Šp.), Daniel Navarro (Šp.), Florian Sénéchal (Fr.), Julien Simon (Fr.), Geoffrey Soupe (Fr.)

Lídrami tímu Bahrain-Merida Colbrelli a Ion Izagirre

Lídrami tímu Bahrain-Merida na Tour de France budú Sonny Colbrelli a Ion Izagirre. Taliansky šprintér Colbrelli má za sebou vydarenú jarnú časť sezóny, počas ktorej vyhral etapu na Paríž-Nice a triumfoval na Brabantskom šípe. Na „starej dáme“ sa predstaví po prvý raz v kariére, z podujatí Grand Tour má na konte päť štartov na Giro d'Italia.

V kopcoch a časovkách novovytvorené zoskupenie povedie skúsený Španiel Izagirre, ktorý si bude konečne užívať úlohu lídra. Predtým roky pomáhal v Movistare Alejandrovi Valverdemu a Nairovi Quintanovi.

„Budeme to brať deň po dni, pred každou etapou si stanovíme ciele. Podľa profilu etapy pôjdeme buď na jedného lídra alebo druhého. Niektoré budú stavané pre univerzálnych cyklistov a tam dostanú šancu všetci, najdôležitejšie však bude jazdiť tímovo,“ povedal manažér Bahrain-Merida Philippe Mauduit.

Nominácia: Janez Brajkovič (Slovin.), Ondřej Cink (ČR), Jukija Araširo (Jap.), Tsgabu Grmay (Et.), Ion Izagirre (Šp.), Sonny Colbrelli (Tal.), Borut Božič (Slovin.), Javier Moreno (Šp.), Grega Bole (Slovin.)

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Kittel #Philippe Gilbert #Tour de France 2017 #Quick-Step Floors