Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Juraj Sagan: Petra môžu na Tour zastaviť len pády. Verím, že sa mu vyhnú

Cyklistický pelotón na majstrovstvách Slovenska ovládli Saganovci. Už sedem rokov nikoho pred seba nepustili. Najprv získal päť titulov po sebe Peter a teraz prevzal štafetu po ňom starší Juraj. V Kyjove pred rokom získal premiérový titul a v nedeľu ho v Žiari nad Hronom obhájil. Obaja Saganovci sú členmi nemeckého tímu Bora-Hansgrohe.

27.06.2017 10:00
Juraj Sagan Foto: ,
Juraj Sagan v cieli majstrovstiev Slovenska.
debata

Obhájili ste titul v konkurencii svojho brata a ďalších popredných jazdcov. Ako vnímate tento úspech?

Každý takýto úspech poteší, bude veľmi príjemné nosiť majstrovský dres aj ďalší rok. Mám o to väčšiu radosť, že pred pretekmi som tomu príliš neveril, necítil som sa úplne najlepšie.

Čo v pretekoch rozhodlo?

Ocitol som sa sám zo Slovákov na čele pelotónu, keď sa už nečakane v prvom okruhu rodil rozhodujúci únik. Už zopár rokov sa venujem vrcholovej cyklistike, ale mám pocit, že ešte nikdy doteraz som nemal také veľké šťastie. V správny moment som bol na správnom mieste.

Vybojovať titul pred rokom bolo podľa vás náročnejšie?

Určite. Okruh bolo náročnejší i vývoj pretekov iný. Teraz nám znepríjemňovalo situáciu najmä počasie. Fúkal vietor a vládla horúčava. Ale zažil som už aj väčšie. V úniku boli viacerí špičkoví českí cyklisti, bol som prekvapený, koľko sa ich tam zišlo. Ja som bol medzi nimi jediný Slovák, stačilo vydržať vpredu do cieľa.

Neprekvapilo vás, že zozadu nik neútočil?

Mrzí ma, že slovenská cyklistika trochu spí. Každý v takýchto pretekoch čaká, čo urobí Peter Sagan.

Ako sa vám páčila atmosféra v Žiari nad Hronom?

Organizácia pretekov bola veľmi dobrá. Potešilo nás, koľko ľudí nás prišlo povzbudiť. Mal som pocit, že cyklistické Slovensko ocenilo hodnotu Saganovcov.

Takýto ošiaľ okolo vašich osôb nie je pre vás aj trochu rušivý?

Je to rušivé, ale príjemne… Uvedomujeme si, že toto množstvo ľudí nás prišlo povzbudiť a užívajú si to s nami.

Peter má už päť titulov, máte ho čo dobiehať…

Veď ja ešte nevešiam cyklistiku na klinec (smiech)…

Máte nomináciu na svoju prvú Tour de France, ktorá sa začne už najbližšiu sobotu. Pred majstrovstvami Slovenska ste však váhali, či sa postavíte na štart. V čom bol problém?

Celú doterajšiu sezónu som mal dobré výsledky, v tíme boli so mnou spokojní, aj preto som mal dôveru. Nedávno vo Švajčiarsku som mal menší výbuch, preteky mi nevyšli, nebol som sám so sebou spokojný. Váhal som, navrhol som, aby sa do nominácie dostali tí, ktorí majú momentálne najlepšiu formu. Bol som zvedavý, ako dopadnú majstrovské preteky v Žiari nad Hronom, či to bude lepšie. Išlo sa mi dobre a myslím si, že napokon sa na štart Tour postavím.

zväčšiť Juraj Sagan (druhý sprava) so svojimi tímovými... Foto: Facebook
Peter sagan, bora, juraj sagan Juraj Sagan (druhý sprava) so svojimi tímovými kolegami. Jeho brat Peter je úplne vpravo.

Brat Peter túto správu prijal s radosťou. Mali by ste mu pomáhať k jeho ďalším víťazstvám. Myslíte si, že je dobre pripravený na obhajobu zeleného trička?

Záverečné špurty a bodovacia súťaž sú veľmi aj o šťastí. Stačí malé zaváhanie, nejaká zlá etapa, kolízia, pád a body uletia. Nechcem však maľovať čerta na stenu, zakríknuť to. Len pády ho môžu zastaviť, verím, že sa mu budú vyhýbať.

Máte pochybnosti o svojej forme. Na čo si na premiérovej Tour trúfate?

Budem fungovať ako pomocník, v pelotóne budem najmä na sťahovanie únikov. Alebo sa do nejakého zapojím, ak bude na to možnosť. Uvidíme. Máme svojich lídrov, Peťa na zelený dres, Majku na celkové poradie, to sú pre nás kľúčoví pretekári.

Peter dopredu trasu nikdy príliš neštuduje. Ako je to s vami? Máte predstavu, čo vás na Tour čaká?

Trať som si pozrel, predovšetkým ma potešilo, že v programe nie je časovka družstiev, to nie je moja silná stránka. Sú tam však dve individuálne časovky. Tam môj výsledok nie je pre tím natoľko podstatný.

Máte z niečoho pred štartom Tour obavy?

Mám trochu obavy, budú to pre mňa vôbec prvé trojtýždňové preteky v kariére. Chystám sa na svoju prvú Grand Tour a hneď na najťažšiu, najvýznamnejšiu, najsledovanejšiu. Z toho vyplýva aj môj pocit väčšej zodpovednosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Juraj Sagan #majstrovstvá Slovenska a Česka v cyklistike #Tour de France 2017