Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Juraj čakal na Petrovu gratuláciu pätnásť minút

Saganovci ovládli slovenský cyklistický pelotón aj v najvýznamnejších pretekoch na domácich cestách. Zopakoval sa vlaňajšok z Kyjova: titul majstra Slovenska vybojoval Juraj Sagan, druhý skončil jeho mladší brat, dvojnásobný majster sveta Peter. Rozdiel bol len v tom, že Juraj tentoraz čakal na Petrovu gratuláciu v cieli celú štvrťhodinu.

25.06.2017 18:00
debata
Juraj Sagan v cieli spoločných majstrovstiev... Foto: SITA, Peter Rusko
Juraj Sagan Juraj Sagan v cieli spoločných majstrovstiev Slovenska a Česka.

V Žiari nad Hronom a v jeho okolí vypukol cyklistický ošiaľ. Na majstrovstvách Slovenska a Česka v cestnej cyklistike sledovalo preteky elity a mužov do 23 rokov tisíce divákov. Prilákali ich zvučné cyklistické mená z oboch krajín známe z najsilnejšieho profesionálneho pelotónu, ale najväčším magnetom bol Peter Sagan.

Prvý raz súťažil na Slovensku v drese svetového šampióna. Do cieľa pretekov dorazil s výraznou, bezmála trinásťminútovou stratou na najlepších. Po príchode zamieril najskôr k svojmu bratovi, ktorý už medzitým poskytoval rozhovory, aby mu zablahoželal k titulu. Peter obsadil 16. miesto, ale bol druhý zo Slovákov. Hneď za ním finišoval Erik Baška, ktorý vybojoval z majstrovstiev Slovenska bronz. Všetky miesta na stupni víťazov obsadili jazdci nemeckého tímu Bora-Hansgrohe.

„Teším sa, že Juraj vyhral, som rád, ako sa to vyvinulo,“ komentoval preteky Peter. „Pravda, takáto je slovenská cyklistika, jeden ujde a vzadu nemá, kto ťahať. Preto sme aj prišli do cieľa s takou stratou, už sme sa chceli uistiť, že Juraj získa titul. Potom sme to už urobili všetko tak, aby sme boli na stupni všetci traja jazdci z Bory-Hangsrohe. Vyšlo nám to úplne podľa predstáv.“

Peter nebol na čele, keď sa hneď v úvode, v prvom okruhu utvorila 13-členná skupina. Neskôr sa roztrhala, ale jazdila pred pelotónom celé preteky a dotiahla svoje úsilie až do konca. Jediným Slovákom v tejto konkurencii bol Juraj Sagan.

Skupina vpredu si vypracovala výrazný náskok, ktorý narástol v polovici pretekov až na bezmála šesť minút. Niektorí pretekári, medzi nimi aj Peter Sagan, sa pokúsili tento rozdiel stiahnuť, ale nikomu sa to nepodarilo.

V predposlednom okruhu sa z vedúcej skupiny odpútala dvojica českých jazdcov Štybar a Černý, pelotón vtedy zaostával už o vyše 11 minút. Za lídram sa vedúca skupina rozdelila, dvojicu vpredu stúhali štyria pretekári, medzi nimi bol aj Juraj Sagan. V závere vyrazil dopredu Štybar a po sólovej jazde suverénne vybojoval svoj druhý titul majstra Českej republiky.

„Tentoraz to veľmi bolelo, boli to asi najťažšie majstrovské preteky, ktoré som absolvoval. Vyvíjali sa úplne inak, než som očakával. Netušil som, že hneď prvý únik vydrží až do cieľa,“ hodnotil cyklista tímu Quick-Step Floors. Ocenil vysokú úroveň podujatia. „Preteky mali vynikajúcu atmosféru. Chcel by som sa poďakovať divákom, utvorili úžasnú atmosféru, bolo to nádherné.“

Najviac fanúšikov bolo v cieli v Žiari nad Hronom, ale ľudia sledovali vývoj pretekov aj vedľa okruhu, ktorý viedol okolitými obcami. Meral 27,5 km a pelotón ho absolvoval sedemkrát.

Majster bol v správny čas na správnom mieste

Bratia Saganovci vybojovali už sedem slovenských majstrovských titulov za sebou, päť ich má na konte Peter a dva posledné Juraj. „Som rád, že som titul obhájil. Každý titul poteší a je príjemné nosiť majstrovský dres aj ďalší rok. Pred pretekmi som tomu príliš neveril, necítil som sa úplne najlepšie,“ priznal Juraj, ktorý by sa spolu so svojím bratom Petrom mal už tento týždeň premiérovo postaviť aj na štart najslávnejšieho cyklistického podujatia planéty Tour de France.

Potvrdil, že vývoj pretekov bol nečakaný, všetko podstatne sa zomlelo v úvodných kilometroch. „Bola to aj trochu náhoda, že sa zrodil únik a mal som šťastie, že som v ňom nechýbal,“ pokračoval. „Keď sa formovala vedúca skupina, bol som jediný z nášho tímu vpredu. Prekvapujúco tam boli všetko veľmi silní českí pretekári, takú skupinu je potom ťažko stíhať. Nemusel som v úniku príliš ťahať, ale škoda, že tam nebol ešte niekto ďalší z nášho tímu. Bol to titul, ktorý som získal aj so šťastím. Ale dôležité bolo, že som sa ocitol v správny čas na správnom mieste.“

Juraj priznal, že chcel vyhrať preteky aj celkovo, na trati ušetril o niečo viac síl ako jeho súperi, ale napokon bol spokojný s titulom a tretím miestom. „V závere som nezachytil nástup Zdeňka Štybara. Síl som mal dosť, ale aj s Černým mi ušiel. A potom to už bolo náročné,“ vysvetlil.

Podľa neho to neboli profilom také náročné preteky ako pred rokom. „Ale sťažilo ich najmä počasie, vietor a teplo,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Juraj Sagan