Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tybor: Rád by som zdolal Sagana, ale som realista. Je to nereálne

Vlani zažil atmosféru olympijských pretekoch v Riu de Janeiro. O tri mesiace oslávi tridsiatku a na cyklistických pretekoch Okolo Slovenska sa v uplynulých dňoch postavil na štart dvanásty raz.

13.06.2017 09:00
Patrik Tybor Foto: ,
Patrik Tybor.
debata

Patrik Tybor bol v cieli spokojný. Nielenže sa stal najlepším Slovákom v 150-člennom pelotóne prestížnych pretekov, ale vybojoval aj svoj najlepší výsledok. Pred dvoma rokmi skončil v celkovom poradí na 10. mieste. Teraz svoje maximum vylepšil o tri priečky.

Pred štartom poslednej etapy, viedla v okolí Trnavy, mu patrila 13. priečka a už príliš neveril, že sa ešte zlepší. „Mojou ambíciou bolo skončiť v prvej desiatke. Už asi ostanem najlepším Slovákom v tohtoročnom pelotóne, ale do desiatky sotva skočím," tipoval skúsený jazdec banskobystric­kej Dukly.

Napokon sa posunul nečakane až o šesť miest, k čomu mu pomohli aj sekundové bonusy za víťazstvo na prvej rýchlostnej prémii nedeľňajšej etapy. Na bronzovú priečku mu chýbali dve sekundy.

„Nohy som mal dobré, povedal som si, že sa pokúsim o únik. Škoda, v druhom okruhu sa skončil. Z celkového výsledku mám však radosť. Možno mohol byť aj lepší. Dôležitý bol prológ, mal som ho ísť lepšie, urobil som v ňom chybu," doplnil.

Hoci etapy v 61. ročníku podujatia boli náročné, do cieľa finišovala vždy veľká skupina a hlavné slovo mali šprintéri. Len v tretej etape udržal Slovinec Mugerli svoj náskok až do cieľa, ale bol už len sedemsekundový. Prečo náročné etapy v slovenských kopcoch neroztrhali v cieli pelotón?

„Bolo v ňom mnoho silných tímov a cyklistov. Vládla veľká vyrovnanosť, preto sa bojovalo o každú sekundu. Aby boli medzi jazdcami väčšie rozdiely, musel by byť dojazd niektorej z etáp v náročnom kopci," domnieva sa rodák z Dubnice nad Váhom. Na slovenských cestách jazdil v tomto roku so štartovným číslom jeden.

V pelotóne bol cyklistom s najvyšším počtom účastí na tomto podujatí. Koľko si ich trúfa ešte pripísať? „Zatiaľ nekončím, tak dúfam, že ich bude ešte dosť, aspoň päť. A že budú aj úspešné," smial sa v cieli svojho 12. ročníka.

Už o necelé dva týždne sa uskutočnia v okolí Žiaru nad Hronom majstrovstvá Slovenska a Česka v cestnej cyklistike. „Pre nás je to jeden z vrcholov sezóny. Chcem sa pobiť o niektorú z medailí, bolo by pekné, keby som ju získal. Uvidíme, ale s jazdcami z Bory to bude veľmi náročné," pripomína.

Na štart sa postaví aj Peter Sagan. Pre Tybora bude zážitok stretnúť sa s ním v priamom súperení o titul. „Samozrejme, takú šancu mám výnimočne. Vlani som sa s ním stretol len na majstrovstvách Európy, na domácom šampionáte som sa nezúčastnil, bol som chorý."

Trúfa si ho zdolať? „Súperiť s Peťom Saganom je veľká motivácia. Musím byť však realista – je to nereálne," tvrdí s úsmevom popredný slovenský cyklista, ktorý na domácom šampionáte skončil zatiaľ najlepšie na 3. mieste.

Trasu, na ktorej sa bude súperiť o majstrovské tituly, pozná dobre. „Myslím si, že profilom boli vlani preteky ťažšie. Ale môže sa prihodiť všeličo, čo ich skomplikuje. Mám na mysli počasie, najmä silný vietor, nepríjemná bude dĺžka, merajú vyše dvesto kilometrov, dajú nám zabrať."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Patrik Tybor #Okolo Slovenska 2017