Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Nitre bol najrýchlejší Malucelli pred Tratnikom, Slovák Čanecký skončil 32.

Víťazom 2. etapy na 60.+1. ročníku cyklistických pretekov Okolo Slovenska z Banskej Bystrice do Nitry (172 km) sa v piatok popoludní stal Talian Matteo Malucelli z tímu Androni-Sidermec.

09.06.2017 18:30
Matteo Malucelli Foto: ,
Primátor mesta Nitra Jozef Dvonč (vpravo) a víťaz etapy Matteo Malucelli.
debata

Dosiahol čas 4:11:50 h. Druhý skončil v šprinte veľkej skupiny jazdcov líder celkovej priebežnej klasifikácie Slovinec Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice) a po tretie miesto si došpurtoval jeho krajan Matej Mugerli (Amplatz-BMC).

Slováci sa v koncovke etapy výraznejšie nepresadili. Najlepší z nich Marek Čanecký z tímu Amplatz-BMC skončil na 32. priečke, štyri miesta za ním finišoval Patrik Tybor (Dukla Banská Bystrica). Lídrom pretekov zostal Tratnik, ktorý je aj vedúcim mužom bodovacej súťaže. Vrchársky bodkovaný dres bude mať naďalej na sebe Čech Daniel Turek (Israel Cycling Academy) a najlepším Slovákom Tybor.

"Dnes som robil ‚vrátnika‘, ako hovoríme cyklistovi, ktorý zostáva posledný za šprintérom. Moja úloha je taká, že ak by šprintér stratil pozíciu, musím ho dotiahnuť naspäť do ‚vláčika‘. Celkovo to bolo dnes svižné, každý tím sa pokúšal dostať do úniku. Ostré tempo sa jazdilo až po Zvolen, kde sme sa totálne potrhali a tam na prvom vrchole na Breznici odišli vpredu dvaja jazdci.

V tíme sme mali ísť na nášho Slovinca, nakoniec špurtoval ten, čo bol pred ním – Matej Mugerli. Zajtra nás čaká dlhá etapa, bude to veľmi ťažké. Kolumbijčania aj Slovinci určite budú útočiť," uviedol Marek Čanecký.

Cyklisti sa v piatok vybrali z Banskej Bystrice smer juhozápad Slovenska. V stúpaní na prvú horskú prémiu na Železnej Breznici (26,5. km) sa ocitli v úniku Kolumbijčan Egan Bernal (Androni Sidermec) a Portugalčan Ricardo Vilela (Manzana Postobón). Postupne si podľa „live“ sekcie portálu okoloslovenska.com vybudovali až 4-minútový náskok a rozdelili si body aj na prveh rýchlostnej prémii v dejisku tohtoročného spoločného šampionátu Čechov a Slovákov v Žiari nad Hronom (46,8 km).

Po tretie miesto si tam z pelotónu došpurtoval líder pretekov Jan Tratnik. Druhú vrchársku prémiu na Salamandre (74,5. km) vyhral bez boja Vilela, vedúcu dvojicu už vtedy stíhal osamotený Talian Marco Zamparella (Amore & Vita-Sella SMP).

Nasledovala rýchlostná prémia v Banskej Štiavnici a triumf talentovaného Kolumbijčana Bernala, budúceho kolegu Chrisa Frooma v tíme Sky. Na Zamparellu sa dotiahol jeho tímový kolega Albánec Redi Halilaj, v polovici etapy zaostávali za vedúcim duom približne o 1 minútu. Aj na vrchole stúpania v Sedle Peciny (84,7 km) bol ako prvý Vilela a celkovo si v piatok pripísal na vrchárskych prémiách 11 bodov.

Náskok dvojice utečencov sa pomaly zmenšoval, 40 km pred cieľom klesol pod 1 minútu. Neskôr sa obe skupinky spojili a posledná rýchlostná prémia v Zlatých Moravciach (142,5 km) sa stala korisťou Zamparellu. Hlavné pole pravidelne ukrajovali z náskoku štvorice a 10 km pred cieľom to bolo už len 20–30 sekúnd. Napokon únik nevydržal až do konca a v špurte sa presadil Talian Malucelli.

Do druhej etapy pretekov Okolo Slovenska nastúpilo 142 cyklistov z 25 tímov a 28 krajín. O kvalitný športový zážitok sa budú až do nedele starať jazdci z 5 prokontinen­tálnych tímov (PCT), 16 kontinentálnych zoskupení (CT) a 4 národných reprezentácií (NT). Medzi nimi figuruje aj jediné profesionálne slovenské družstvo UCI – Dukla Banská Bystrica patriace do kategórie CT.

Celkový víťaz na Okolo Slovenska bude známy v nedeľu 11. júna v historickom centre Trnavy. V hre je 738 bodov do rebríčka UCI a tiež finančné odmeny v celkovej sume 30 455 eur. Celkový víťaz získa prémiu 3000 eur, víťaz každej etapy sa môže tešiť na 1300 eur.

V sobotu príde na rad 3. etapa z Nitry do Trnavy, ktorá meria 222,1 km, má zvlnený charakter a jej súčasťou sú 3 rýchlostné a 4 horské prémie.

Okolo Slovenska 2017 – piatok:

2. etapa (Banská Bystrica – Nitra, 172 km): 1. Matteo Malucelli (Tal.) Androni-Sidermec 4:11:50 h, 2. Jan Tratnik (Slovin.) CCC Sprandi Polkowice, 3. Matej Mugerli (Slovin.) Amplatz-BMC, 4. Marco Benfatto (Tal.) Androni-Sidermec, 5. Zakkari Dempster (Aus.) Israel Cycling Academy, 6. Josef Černý (ČR) Elkov – Author Cycling Team,…32. Marek Čanecký, Amplatz-BMC,…36. Patrik Tybor (obaja SR) Dukla Banská Bystrica – všetci rovnaký čas ako víťaz.

Poradie po 2. etape: 1. Jan Tratnik (Slovin.) CCC Sprandi Polkowice 5:10:57 h, 2. Josef Černý (ČR) Elkov-Author Cycling Team +13 s, 3. Mattia Cattaneo (Tal.) Androni -Sidermec +21, 4. Marco Frapporti (Tal.) Androni – Sidermec +24, 5. Piotr Brožyna (Poľ.) CCC Sprandi Polkowice +25, 6. Ricardo Vilela (Portug.) Manzana Postobon +26,…14. Patrik Tybor, Dukla Banská Bystrica +30,…28. Marek Čanecký (obaja SR) Amplatz-BMC +39.

Zostávajúci program

  • 10. júna: Nitra – Trnava – 3. etapa (222,1 km) – 3 rýchlostné prémie – 4 horské prémie
  • 11. júna: Trnava – Trnava – 4. etapa (152,5 km) – 3 rýchlostné prémie
debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Slovenska 2017