Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Okolo Slovenska: lahôdka čaká na kopaniciach

Prológ, štyri etapy, dovedna 762,1 km, 12 rýchlostných a 14 vrchárskych prémií, 25 tímov, 150 cyklistov, 738 bodov do rebríčka UCI, finančné prémie 30 455 eur a päť tričiek, o ktoré sa bude bojovať.

07.06.2017 09:00
cyklistika, koleso, pedál Foto:
Ilustračné foto.
debata

To je sumár 61. ročníka pretekov Okolo Slovenska, ktoré posunuli v kalendári Medzinárodnej cyklistickej únie o kategóriu vyššie.

Odštartujú dnes od 16.30 prológom v Levoči. Pelotón bude putovať tento rok cez kráľovské mestá. Z Levoče zamieri do Banskej Bystrice, Nitry a Trnavy, kde v nedeľu 11. júna podujatie vyvrcholí.

Nebude v ňom chýbať ani 13 slovenských cyklistov v troch tímoch. Talian Mauro Finetto neobhajuje minuloročné prvenstvo, štartové číslo jeden pripadlo slovenskému reprezentantovi Patrikovi Tyborovi, ktorý sa vlani predstavil na OH v Riu de Janeiro. Na štart Okolo Slovenska sa postaví dvanásty raz.

„V pretekoch si prídu na svoje všetky typy jazdcov,“ tvrdí dlhoročný autor trate Stanislav Holec.

„Uplatnia sa šprintéri, vrchári i tempári. Už prvá etapa bude podľa počtu vrchárskych prémií a výškou kopcov kráľovská. Cyklisti prejdú Štrbským Plesom a čaká ich aj Čertovica. Aj v druhej etape, ktorá povedie Štiavnickou vrchovinou, budú náročné stúpania. Rýchlostná prémia bude v Žiari nad Hronom, v dejisku tohtoročných majstrovstiev Slovenska a Česka, na ktorých sa o necelé tri týždne predstaví aj Peter Sagan. Tretia etapa je z môjho pohľadu možno najzaujímavejšia, jej veľká časť sa bude odvíjať v zvlnenom, technickom teréne na kopaniciach v okolí Myjavy, bude to cyklistická lahôdka. Podľa mňa sa práve tam bude lámať chlieb, rozhodne sa o osude pretekov. Na ňu sa najviac teším. V poslednej etape v Trnave a okolí dávame šancu vyniknúť najmä šprintérom.“

O dnešnom prológu Holec povedal: „Je síce krátky, ale aj on môže rozhodnúť. Vybrali sme veľmi technický okruh, s pekným zjazdom, množstvom zákrut, cyklisti budú jazdiť na námestí po kockách. Bude to divácky veľmi atraktívne.“

V Trnave Energia na kolesách
Súčasťou pretekov sa aj tento rok môžu stať cyklistickí nadšenci. V záverečnej etape v okolí Trnavy budú mať šancu si vyskúšať jeden okruh. Organizátori pripravili 4. ročník populárnej akcie Energia na kolesách. Štart i cieľ bude v nedeľu predpoludním (od 10.30) na Trojičnom námestí v Trnave. „Záujemcovia sa môžu celý týždeň registrovať na stránke pretekov, ale aj priamo na štarte v nedeľu od 8.30 do 10.15. Budú jazdiť rovnako ako pretekári na uzavretých cestách s vylúčením premávky,“ pripomína manažérka cyklistického zväzu Katarína Ďurková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Patrik Tybor #Okolo Slovenska 2017