Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na pretekoch Okolo Slovenska sa predstaví najsilnejší pelotón

O šesť dní odštartuje prológom v Levoči 61. ročník pretekov Okolo Slovenska.

01.06.2017 16:20
Okolo Slovenska Foto: ,
Štart minuloročnej prvej etapy na námestí SNP v Banskej Bystrici.
debata

Ďalšími etapovými mestami budú Banská Bystrica, Nitra a Trnava, kde v nedeľu 11. júna podujatie vyvrcholí. Najvýznamnejšie cyklistické preteky na slovenských cestách, nad ktorými prevzal záštitu šéf SOV Anton Siekel, postúpili v kalendári o kategóriu vyššie (2.1). Prináša to nielen silnejšiu a početnejšiu konkurenciu, ale tiež vyššie náklady (rozpočet stúpol na 350-tisíc eur) i náročnejšiu organizáciu.

„Nejde len o finančnú stránku, ktorá je dôležitá. Vyplynulo nám obrovské množstvo nových povinnosti. Tímy, ktoré prichádzajú, majú vyššie nároky. Konvoj, ktorý sa každý deň presúva, bude mať 420 ľudí. V etapových mestách bude viac ako päťdesiat štátnych policajtov plus mestská polícia a organizátori, každý deň vedľa trate bude niekoľko sto policajtov. Na prvom mieste je pre nás bezpečnosť,“ zdôraznil generálny riaditeľ pretekov Peter Privara.

Tento rok sa bude bojovať o päť dresov. Jeden z nich bude určený pre najlepšieho Slováka v pelotóne. „Na to sme museli žiadať výnimku, lebo v tejto kategórii taká súťaž nie je,“ dodal Privara.

Podľa slov športového riaditeľa Ľudovíta Lučaniča do stredajšieho večera bolo na štartovej listine 156 cyklistov v 26 tímoch, čo je rekord v histórii podujatia. Odhlásil sa však nórsky tím, zatiaľ nie je jasné, či príde zaň náhrada. „V pelotóne budú aj cyklisti, ktorí štartovali na Tour de France, Giro d' Italia či Vuelte. Najpočetnejšie zastúpenie bude mať Slovensko, Česko a Taliansko, z týchto krajín sa predstaví po 13 cyklistov, slovenskí budú v troch tímoch. Ak prídu aj Nóri, potom na štarte budú cyklisti z 28 krajín,“ uviedol Lučanič.

Dva tímy budú čisto slovenské. Keďže neštartuje minuloročný víťaz, štartové číslo jeden dostal líder domáceho výberu Patrik Tybor. Silný bude ruský tím Gazprom – Rusvelo. Jeden z jeho lídrov Trusov jazdil so Saganom v Tinkoffe.

V záverečnej etape v okolí Trnavy si môže vyskúšať jeden okruh aj verejnosť na akcii Energia na kolesách. „Záujemcovia sa môžu prihlásiť už teraz na stránke podujatia alebo aj pred etapou 11. júna. Budú jazdiť rovnako ako pretekári na uzavretých cestách s vylúčením premávky,“ informovala manažérka cyklistického zväzu Katarína Ďurkovská.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Slovenska 2017