Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kolumbijčan Gaviria má prvý triumf na Grand Tour aj ružový dres lídra

Víťazom 3. etapy 100. ročníka cyklistických pretekov Giro d'Italia z Tortoli do Cagliari (148 km) na ostrove Sardínia sa stal Kolumbijčan Fernando Gaviria z tímu Quick-Step Floors. Jeho víťazný čas bol 3:26:33 h.

07.05.2017 17:20 , aktualizované: 18:28
Tour de France, pelotón Foto:
Ilustračné foto
debata

Dvadsaťdvaročný supertalent svetového šprintu si vo svojej prvej účasti na pretekoch Grand Tour pripísal premiérový triumf a ako bonus k tomu získal aj ružový dres lídra pretekov. V záverečnom špurte zdolal Rüdigera Seliga z tímu Bora-Hansgrohe a Taliana Giacoma Nizzola (Trek-Segafredo).

Doterajší líder storočnicového Gira Nemec André Greipel (Lotto Soudal) prešiel cieľkom ako desiaty s odstupom 13 sekúnd a to mu nestačilo na udržanie si prvej pozície. Na Gaviriu celkovo má manko 9 sekúnd.

Tretie miesto patrí Rakúšanovi Lukasovi Pöstlbergerovi (Bora-Hansgrohe) s odstupom 13 sekúnd. Obhajca celkového triumfu Talian Vincenzo Nibali si kontroluje situáciu s 12. miesta a odstupom 23 sekúnd.

Záverečné kilometre v blízkosti mora mali cyklisti výrazne sťažené silným bočným vetrom. Víťazný Kolumbijčan profitoval aj z výbornej práce tímového kolegu Boba Jungelsa, ktorý odtiahol na čele posledné kilometre v úniku jedenástich, neskôr siedmich a napokon piatich jazdcov, ktorí prišli do cieľa s náskokom 13 sekúnd pred hlavným poľom. Slováci na Giro d'Italia neštartujú.

„Víťazstvo venujem celému tímu. O triumf v etape sme sa usilovali už aj v predchádzajúcich dvoch etapách, ale až teraz to vyšlo. Pred dňom voľna to príde vhod,“ povedal Fernando Gaviria v prvej reakcii na Eurosporte.

V pondelok čaká na účastníkov Giro d'Italia deň voľna a presun zo Sardínie na Sicíliu. Tam sa v utorok uskutoční jedna z najočakávanejších etáp stého Gira so štartom v Cefalú a 18 km dlhým cieľovým stúpaním pod kráter majestátnej sopky Etna v Sapienza Rifugio vo výške 1892 m.

Sicílsky rodák Nibali sa môže tešiť na tisícky fanúšikov, ktorí ho už v tejto včasnej fáze Gira poženú za obhajobou celkového triumfu. „Giro sa ešte len rozbieha, ale táto etapa bude veľmi dôležitá,“ povedal Nibali ešte pred začiatkom pretekov na webe Cyclingnews.

Giro d'Italia 2017:

3. etapa (Tortoli – Cagliari, 148 km): 1. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors 3:26:33 h, 2. Rüdiger Selig (Nem.) Bora-Hansgrohe, 3. Giacomo Nizzolo (Tal.) Trek-Segafredo, 4. Nathan Haas (Aus.) Dimension Data, 5. Maximiliano Richeze (Arg.) Quick-Step Floors – všetci rovnaký čas ako víťaz, 6. Konstantin Sivcov (Biel.) Bahrain-Merida +3 s.

Poradie po 3. etape: 1. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors 14:45:16 h, 2. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal +9 s, 3. Lukas Pöstlberger (Rak.) Bora-Hansgrohe +13, 4. Bob Jungels (Lux.) Quick-Step Floors +13, 5. Konstanin Sivcov (Biel.) Bahrain-Merida +13, 6. Caleb Ewan (Aus.) Orica-Scott +17,…12. Vincenzo Nibali (Tal.) Bahrain-Merida +23.

debata chyba
Viac na túto tému: #Giro d'Italia 2017 #Fernando Gaviria