Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Scarponiho pochovali v cyklistickom drese. Na rozlúčke nechýbal ani Sagan

Viac ako 5000 ľudí sa v utorok zúčastnilo na poslednej rozlúčke s talianskym cyklistom Michelom Scarponim, ktorý zomrel v sobotu na tréningu po kolízii s dodávkou.

25.04.2017 19:38
Michele Scarponi Foto: ,
Michele Scarponi na snímke z roku 2010.
debata

Medzi smútočnými hosťami na futbalovom štadióne v Scarponiho rodnom Filottrane bolo okrem fanúšikov i mnoho kolegov z cyklistického pelotónu vrátane Slováka Petra Sagana.

Spolu s dvojnásobným majstrom sveta nechýbali na ceremoniáli ani líder Scarponiho stajne Astana Fabio Aru či víťaz Gira d'Italia a Tour de France Vincenzo Nibali. S Talianom sa rozlúčili aj šéf Astany Giuseppe Martinelli, predseda Talianskeho olympijského výboru Giovanni Malago či šéf talianskej cyklistickej federácie Renato Di Rocco.

Pamiatku víťaza Gira d'Italia z roku 2011 si mohli fanúšikovia uctiť už v pondelok, keď bola rakva s jeho telom vystavená v miestnej športovej hale. Po utorňajšom obrade, ktorý viedol kardinál Edoardo Menichelli z Ancony, vyprevadil tisícky priaznivcov Scarponiho na posledný odpočinok hromadným potleskom.

„Scarponi nemal v pelotóne žiadneho súpera, len priateľov. Bol vždy veselý, aj keď práve prehral. Bol to skvelý človek a výborný kamarát,“ povedal jeho bývalý kolega Gilberto Simoni.

zväčšiť Pohreb Michela Scarponiho. Foto: Cristian Ballarini
Michele Scarponi Pohreb Michela Scarponiho.

Rodina sa rozhodla pochovať tridsaťsedemročného Scarponiho v cyklistickom drese Astany. „Bicykel bol jeho život, rozlúčime sa s ním ako s cyklistom,“ povedala jeho manželka Anna pre Corriere della Sera. „Pre mňa a deti bol toto ten Michele, ktorý sa každý deň vracal z práce,“ dodala.

Scarponiho zrazil v sobotu skoro ráno pri tréningu päťdesiatsedemročný vodič dodávky, ktorý ho podľa svojich slov prehliadol na križovatke. „Dobre sa poznáme. Stratil som syna, ale myslím aj na neho,“ povedal Scarponiho otec Giacomo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Michele Scarponi