Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagana zlomili defekty. Paríž-Roubaix vyhral suverén jari Greg van Avermaet

Belgičan Greg van Avermaet z tímu BMC Racing vyhral 115. edíciu Paríž-Roubaix, najstarších a najprestížnejších cyklistických pretekov z kategórie jednorazoviek.

09.04.2017 17:18 , aktualizované: 22:29
Paríž - Roubaix Foto: ,
Paríž - Roubaix.
debata (11)

Úradujúci olympijský víťaz v pretekoch s hromadným štartom Van Avermaet sa dočkal premiérového triumfu na tzv,. monumente, čiže jednom z piatich najväčších klasických pretekov v cyklistickom kalendári.

Vzdialenosť 257 km medzi Compiégne a Roubaix zvládol najrýchlejšie, keď v záverečnom špurte päťčlennej skupiny na staručkom Velodróme v Roubaix zdolal Čecha Zdeňka Štybara (Quick-Step Floors) a Holanďana Sebastiana Langevelda (Cannondale-Drapac).

„V závere som sa obával Štybara, pretože veľmi s nami nespolupracoval. Som rád, že konečne mám triumf na monumente. Načakal som sa veľmi dlho… Pred Arenberským lesom som mal kus smoly, ale tím ma v tom nenechal a odviedol výbornú prácu. Najväčšie uznanie si zaslúži Daniel Oss a nakoniec sa to všetko pre mňa skončilo najlepšie,“ povedal Greg van Avermaet aj na webe Cyclingnews.

Slovenský líder tímu Bora-Hansgrohe Peter Sagan vo víťaznej skupine chýbal, hoci počas pretekov niekoľkokrát ukázal svoju silu. Na trati mal dva defekty a najmä ten druhý 30 km pred cieľom mu výrazne skrížil plány. Napokon skončil v poli porazených a do cieľa prišiel v pomalom tempe s odstupom 5:12 min na 38. priečke. Juraj Sagan obsadil 85. miesto s časovým mankom 18:28 min. Tretí zo slovenskej partie z Bora-Hansgrohe Michael Kolář náročné preteky nedokončil.

„Paríž-Roubaix bolo veľmi náročné a rýchle. Moji tímoví kolegovia odviedli počas dňa naozaj skvelú prácu, ale dostal som defekty počas dvoch dôležitých momentov, keď som mal dobrú pozíciu vpredu. Ako som už povedal, potrebujete viac ako dobrú formu a nohy, aby ste vyhrali Paríž-Roubaix. Je to však súčasť cyklistiky a zabojujeme znovu o rok!“ napísal Sagan na facebooku.

Francúzske pavé sú na rozdiel od belgických ešte viac nerovnomerné a nekompaktné a tým aj viac zradné. Najznámejšie sektory boli ako každoročne Trouée d'Arenberg, čiže Arenberský les na 161. km s dĺžkou 2,4 km a Carrefour de l’Arbre 17 km pred cieľom (2,1 km), kde sa už často rozhoduje o víťazovi.

Od začiatku sa jazdilo veľmi rýchlo, ale bez výraznejších únikov. Na prvý úsek s kockami Troisvilles a Inchy 160 km pred cieľom prišlo vpredu trio Mickael Delage (FDJ), Jelle Wallays (Lotto-Soudal) a Yannick Martinez (Delko), ale iba s minimálnym náskokom. Ani obávaný Arenberský les 95,5 km pred cieľom s dĺžkou 2,4 km ešte favoritov nerozdelil a nepriniesol ani žiadny pád.

Potom sa však začalo častejšie nastupovať a vpredu sa zrazu objavila silná štvorica, v ktorej boli až dvaja členovia tímu Bora-Hansgrohe. Okrem Petra Sagana aj jeho poľský kamarát Maciej Bodnar a spolu s nimi Daniel Oss z BMC Racing a Jasper Stuyven (Trek-Segafredo).

Pozoruhodné kvarteto nevydržalo dlho spolu, lebo Sagan dostal defekt a musel meniť koleso. V úniku však zostali Oss a Stuyven a keďže spolupracovali, utvorili si miestami až minútový náskok. Neskôr zostal vpredu sám Oss a Sagan v snahe posúvať sa dopredu mal opäť smolu, 30 km pred cieľom dostal defekt na zadnom kolese a neplánovane zaostal.

Medzitým si Oss počkal na svojho lídra Grega van Avermaeta, ktorý ho dotiahol spoločne s ďalšou pätorkou, v ktorej nechýbali Zdeněk Štybar z Quick-Step Floors, Jasper Stuyven (Trek-Segafedo) či Jürgen Roelandts (Lotto-Soudal). Sagan ako aj lúčiaca sa legenda Tom Boonen 25 km pred cieľom zaostávali o 35 sekúnd. Túto skupinu ťahal dopredu Nemec Markus Burghardt s jasným cieľom – pomôcť Saganovi.

Lenže ten po dvoch defektoch už zatínal zuby a pri nástupe do päťhviezdičkového sektoru pavé Carrefourde de l'Arbre zaostával už 50 sekúnd za lídrami pretekov. Vpredu sa vtedy starala o tempo najmä dvojica Van Avermaet – Štybar, dobre sa držal aj Sebastian Langeveld z tímu Cannondale-Drapac.

Posledných 12 km už odtiahlo na čele iba trio Štybar, Van Avermaet a Langeveld. Tesne pred nástupom na velodróm v Roubaix začali lídri pretekov taktizovať a napokon sa nechali dostihnúť ďalšou dvojicou cyklistov – Talianom Giannim Mosconom a Belgičanom Jasperom Stuyvenom.

Po jeden a pol okruhu na velodróme sa však s rukami nad hlavou tešil najväčší favorit Van Avermaet, ktorý tak zvýšil svoj náskok na čele rebríčka WorldTour.

Výsledky:

Paríž-Roubaix 2017 (Compiégne – Roubaix, 257 km): 1. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 5:41:07 h, 2. Zdeněk Štybar (ČR) Quick-Step Floors, 3. Sebastian Langeveld (Hol.) Cannondale-Drapac, 4. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo, 5. Gianni Moscon (Tal.) Sky – všetci rovnaký čas ako víťaz, 6. Arnaud Démare (Fr.) FDJ +12 s, 7. André Greipel (Nem.) Lotto-Soudal, 8. Edward Theuns (Belg.) Trek-Segafredo, 9. Adrien Petit (Fr.) Direct Energie, 10. John Degenkolb (Nem.) Trek-Segafredo – všetci +12.

Posledných 10 víťazov Paríž-Roubaix (2008–2017):
2008 Tom Boonen (Belg.) Quick-Step
2009 Tom Boonen (Belg.) Quick-Step
2010 Fabian Cancellara (Švaj.) Saxo Bank
2011 Johan Vansummeren (Belg.) Garmin-Cervélo
2012 Tom Boonen (Belg.) Omega Pharma-Quick Step
2013 Fabian Cancellara (Švaj.) RadioShack-Leopard
2014 Niki Terpstra (Hol.) Omega Pharma-Quick Step
2015 John Degenkolb (Nem.) Giant-Alpecin
2016 Mathew Hayman (Aus.) Orica-GreeneEDGE
2017 Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Paríž - Roubaix #greg van avermaet