Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan čaká na triumf z veľkej klasiky. Pokúsi sa oň v Pekle severu

Cyklisti tieto preteky volajú Peklo severu alebo Kráľovná klasík. Majú výnimočnú tradíciu, sú najstaršie vôbec medzi jarnými klasikami.

09.04.2017 07:00
Peter Sagan Foto: ,
Obrovská radosť Petra Sagana.
debata (7)

A Petrovi Saganovi sa na nich z monumentov, ktoré tradične absolvuje, darí najmenej. Legendárne podujatie Paríž – Roubaix.

Na štart týchto pretekov sa cyklisti prvý raz postavili ešte v 19. storočí. Premiérovo v roku 1896 a len dve svetové vojny na zopár rokov prerušili toto výnimočné podujatie. Zajtra sa pôjde už ich 115. ročník. „Sú to veľmi náročné preteky, na ktorých sa nedá dopredu niečo predpovedať,“ vyjadril sa o nich 27-ročný žilinský rodák.

Legendárny Belgičan Eddy Merckx,ktorý na nich triumfoval tri razy, sa domnieva, že cyklisti sa im zavše zámerne vyhýbajú. A český reprezentant Zdeněk Štybar, ktorý v roku 2015 skončil na Paríž – Roubaix druhý, tvrdí, že z týchto pretekov sa jazdci týždeň spamätávajú.

Pre Sagana to bude po pretekoch Miláno – San Remo (2. miesto) a Okolo Flámska (27.) tretia a posledná veľká klasika v tejto časti sezóny. V porovnaní s dvoma predchádzajúcimi má na nej najmenej štartov. Zatiaľ len päť a hneď prvé v roku 2010 nedokončil. Dva razy ich zo svojho kalendára vynechal a vôbec najlepší výsledok, ktorý tu dosiahol, bol pred troma rokmi. Finišoval šiesty s dvadsaťsekundovou stratou. Teraz sa pokúsi zlepšiť si túto bilanciu.

Pred týždňom spadol na pretekoch Okolo Flámska, bolestivo sa síce udrel na viacerých miestach tela, ale, našťastie, sa vážnejšie nezranil. Už v stredu absolvoval v rámci prípravy klasiku Scheldeprijs, vydržal bezmála až do konca, pomáhal tímovým spolujazdcom a tesne pred cieľom z pretekov odstúpil. Podľa informácii z jeho tímu sa už cíti lepšie, absolvoval aj tréning na trati zajtrajších pretekov.

O ich nevyspytateľnosti svedčí i minulý ročník, v ktorom nečakane triumfoval pred všetkými esami vtedy 37-ročný, menej známy Austrálčan Mathew Hayman, ktorý sa na sklonku kariéry dožil mimoriadneho úspechu. Dovtedy si pripísal len jedno víťazstvo v profesionálnom pelotóne. Vo finiši tesne zdolal legendu pelotónu i týchto pretekov, Belgičana Toma Boonena. Zabránil mu, aby na tomto prestížnom podujatí triumfoval aj piatykrát v kariére. Sagan nezachytil rozhodujúci únik a dorazil do cieľa na druhom mieste druhej skupiny – jedenásty a s vyše dvojminútovou stratou.

Na štart sa teraz postavia aj dvaja víťazi z nedávnych rokov – Holanďan Niki Terpstra (vyhral v r. 2014) a Tom Boonen (2005, 2008, 2009, 2012), ktorý sa v tomto roku lúči s kariérou. Spolu s ďalším Belgičanom Rogerom De Vlaeminckom je so štyrmi triumfami najúspešnejším jazdcom histórie tohto podujatia a rád by sa osamostatnil na čele rebríčka. Siedmi ďalší cyklisti ho vyhrali tri razy.

Podujatie často komplikuje drsné počasie na severe Francúzska, ale najmä charakter pretekov, ich náročnosť, nekonečná jazda na úzkych a prašných cestách a najmä obávaných 27 úsekov po kamenných kockách, takzvaných pavé, ktoré majú dovedna viac ako 50 kilometrov z 257-kilometrovej tohtoročnej trasy.

Od roku 1977 posunuli štart asi 60 km od hlavného mesta Francúzska – do mesta Compiégne, odkiaľ vyrazia cyklisti na dlhú cestu aj tentoraz. Cieľ bude na velodróme v Roubaix. Tam finišuje pelotón s dvojročnou pauzou už od roku 1943.

V tíme Bora-Hansgrohe sú v štartovej listine okrem Sagana aj dvaja ďalší Slováci. Jeho brat Juraj a Michael Kolář. Doplnia ich traja Nemci Marcus Burghardt, Andreas Schillinger a Rüdiger Selig, Poliak Maciej Bodnar a Lotyš Aleksejs Saramotinš. Stojí za povšimnutie, že posledný z tejto zostavy finišoval vlani ôsmy, pravda, pred rokom bol v tíme IAM Cycling. Na víťaza stratil rovnú minútu.

Sagan na Paríž – Roubaix
2010 nedokončil  
2011 86. +13:04 min
2012 neštartoval  
2013 neštartoval  
2014 6. +20 s
2015 23. +31 s
2016 11. +2:20 min

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Paríž - Roubaix