Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Belgičania majú národný poklad opäť doma. Iba Sagan im ho mohol uchmatnúť

Ronde van Vlaanderen. Alebo stručne De Ronde. Cyklistický monument, ktorý svet pozná pod názvom Tour of Flanders.

04.04.2017 09:30
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan.
debata (2)

Klasika na slávnej klasike

Populárne preteky Okolo Flámska ukrajujú už z druhej stovky svojej histórie. V Belgicku sú športovým národným pokladom ako vo Francúzsku Tour de France. Domáci už majú svoj klenot konečne opäť doma pod zámkom. Po piatich rokoch. Na prvých dvoch miestach skončili v 101. ročníku Belgičania.

Nič nové pod slnkom, skôr klasika na slávnej cyklistickej klasike. Dve prvé miesta patrili Belgičanom už 47-krát a domáci triumfovali na De Ronde 69-krát. V predchádzajúcich rokoch ich však na najvyšší stupeň nepustili výnimoční cudzinci. Vlani vyhral Peter Sagan. Teraz skončil v poli porazených, ale ak im mohol niekto opäť vyfúknuť prvé miesto, bol to práve on. Trúfal si, ale plány mu skrížil pád sedemnásť kilometrov pred cieľom, keď naháňal lídra pretekov a neskoršieho víťaza Philippa Gilberta. Jeho výkon vyčnieval v pretekoch, ktoré mali v sebe všetko, čo takéto výnimočné cyklistické divadlo prináša: napätie, zvraty i heroické výkony.

Žilinčan nevie, čo sa stalo

Čo sa vlastne na Oude Kwaremonte presne stalo? Odpoveď nečakajte, nepozná ju ani Sagan. „Neviem, čo sa stalo, ale aj takéto momenty patria k cyklistike,“ uviedol 27-ročný žilinský rodák.

Priznal, že to bola jeho chyba. Išiel na čele trojčlennej skupiny, bola to chvíľková nepozornosť, možno sa po takmer šiestich tvrdých hodinách v sedle prejavila aj únava. Zavadil s bicyklom o zábranu, ktorú mohol ešte posunúť divák opierajúci sa o ňu. Sagan mal pocit, že sa mu do kolesa zaplietla nejaká súčasť odevu, tričko či bunda, ktorá bola prevesená na prekážke. Ani televízne zábery však presnú príčinu nehody neodhalili.

Pády sú bežnou súčasťou každých cyklistických pretekov. Zažil ich už aj slovenský rýchlik, ale doteraz mu šťastie viac prialo a akoby si ho trochu vyčerpal. V rozpätí týždňa druhý raz doplatil na pád. Ocitol sa v ňom aj 40 km pred cieľom pretekov E3-Harelbeke, čakal na nový bicykel a dorazil do cieľa s veľkou stratou. Tiež z toho vyťažili silní Belgičania, vyhral Van Avermaet pred Gilbertom…

Dvorščík: Bola to chyba

Na Okolo Flámska štartoval slovenský šampión siedmy raz a ešte ho pád nikdy neodpísal ako teraz. Saganov predchodca, strieborný medailista z MS 1994 a dnes uznávaný medzinárodný rozhodca Milan Dvorščík sa vie vžiť do jeho situácie.

„Cyklista, ktorý jazdí na doraz vo vyčerpávajúcej jazde, vníma preteky úplne inak ako fanúšik v obývačke pri televízore. Kladieme si otázku, prečo v konkrétnej situácii urobil to či ono, prečo začal špurtovať zľava a nie sprava, ale jazdec sa musí v zlomku sekundy rozhodnúť, uvažuje inak, jeho reakcie ovplyvňuje množstvo vecí, ktoré sa v pretekoch objavia. Pomáha mu aj intuícia, spraví niečo, čo nik nečaká, tým sa však neraz odlišuje od ostatných a stáva sa šampiónom. Nemám síce pocit, že v tomto prípade išiel Peter príliš riskantne blízko zábran, ale urobil chybu, na ktorú doplatil,“ približoval kritický okamih Dvorščík.

Dodáva, že sám zažil podobnú situáciu v čase, keď prechádzal železničné priecestie. „Zaseklo sa mi predné koleso, vyletel som zo sedla. Nič sa mi nestalo, aj bicykel zostal celý, ale dodnes neviem, čo sa vtedy udialo.“

Sagan vydržal, bicykel nie

Sagan pád vydržal, jeho bicykel nie. Práve to bola jedna z príčin, prečo stratil viac ako súperi, ktorých jeho zaváhanie poslalo takisto na tvrdú zem. Van Avermaet sa rýchlo pozbieral a napokon finišoval druhý.

Môžeme už len špekulovať o tom, či by mal Sagan ešte šancu obhájiť minuloročný triumf, nebyť smoliarskeho incidentu. Gilbert jazdil famózne, ale je otázkou, či by 55-kilometrové sólo vydržal až do cieľa. Van Avermaetovo druhé miesto aj po páde a jeho len polminútová strata naznačujú, že odvážny líder by ťažko odolával.

„Boli to zložité preteky, ale cítil som sa v dobrej forme a bol som v pozícii, ktorá by mi umožnila atakovať Gilberta. Pád na Oude Kwaremont všetko zmaril, čo ma mrzí, lebo náš tím odviedol výbornú prácu a pomohol mi utvoriť si dobrú pozíciu pred záverom,“ vyjadril sa Sagan na stránke svojho tímu Bora-Hansgrohe.

Potvrdil to aj športový manažér tímu Enrico Poitschke. „Preteky sa vyvíjali pre nás dobre, Peter si držal pred záverom dobrú pozíciu a jeho šance boli veľké. Aj keď Gilbert bol veľmi silný a Quick Step pripravil výbornú taktiku,“ domnieva sa.

Vyšetrenia zranenia neodhalili

Dvorščík odhaduje, že prenasledovatelia by Gilbertov náskok zlikvidovali. „Som o tom presvedčený na 99 percent. Gilbert bol dlho v úniku a bol už unavený. Van Avermaet ho skoro dostihol, keby spolupracoval so Saganom, bolo by to jednoduchšie,“ myslí si Dvorščík. Je otázne, kto by ich prípadný súboj potom vyhral, Sagan aj v tomto roku už v priamom súboji Van Avermaetovi podľahol. Olympijský šampión z Ria a aj Gilbert mali v uplynulých týždňoch výbornú formu.

Sagan sa v nedeľu večer bolestivo doudieral na celom tele, ale ani vyšetrenia v nemocnici, našťastie, neodhalili nijaké vážnejšie zranenia. Plánuje sa postaviť už v stredu na štart pretekov Scheldeprijs, ktoré budú pre neho prípravou na ďalšiu legendárnu klasiku Paríž – Roubaix.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Paríž - Roubaix