Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan odstúpil zo Strade Bianche, klasiku ovládol po sóle Kwiatkowski

Poľský cyklista Michal Kwiatkowski z tímu Sky sa stal víťazom 11. ročníka cyklistickej klasiky Strade Bianche.

04.03.2017 14:18 , aktualizované: 15:51
debata

Stosedemdesiatpäť kilometrov so štartom a cieľom v Siene Kwiatkowski zvládol za 4:42:42 h a po troch rokoch si zopakoval svoj triumf na pretekoch s prívlastkom monument nového Milénia. Na druhom mieste skončil s odstupom 15 sekúnd belgický favorit Greg van Avermaet (BMC Racing) a na tretej priečke došiel do cieľa ďalší Belgičan Tim Wellens (Lotto Soudal).

Z pôvodného štvorčlenného úniku nezostalo pódium iba na Čecha Zdeňka Štybara (Quick-Step Floors), ktorý v náročnom stúpaní v závere „nemal nohy“ a skončil štvrtý s 23-sekundovým mankom. Sobotňajšie preteky sprevádzal dážď, ktorý mal za následok aj pády v pelotóne. Do jedného z nich sa zaplietol aj taliansky favorit Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) a výraznejšie zaostal. Trať pretekov Strade Bianche viedla zvlneným terénom južného Toskánska vrátane vyše 60 km dlhej porcie po štrkových a prašných cestách rozdelených do 11 sektorov. Tie boli v daždivom počasí obzvlášť nebezpečné.

Poľský majster sveta spred troch rokov Kwiatkowski približne 15 km pred cieľom ušiel konkurentom v úniku a svoje sólo doviedol do úspešného konca v srdci historickej Sieny. Po prechode mestskou bránou Fontebranda bravúrne zvládol miestami až 16-percentné stúpanie na Ulici Santa Caterina po úzkych stredovekých uličkách a bezpečne prišiel až do cieľa na Piazza del Campo.

Dvojnásobný cyklistický majster sveta Peter Sagan odstúpil počas pretekov pre zdravotné problémy. Líder tímu Bora-Hansgrohe nedokázal udržať tempo s vedúcou skupinou a napokon sa rozhodol nepokračovať. „Necítil sa dobre, napriek tomu sa snažil ísť tak ďaleko, ako mohol,“ informoval jeho tím prostredníctvom twitteru.

Sagan bol jedným z favoritov Strade Bianche aj vzhľadom na jeho skvelé výsledky počas minulého víkendu v Belgicku, kde ovládol podujatie Kuurne-Brusel-Kuurne a na Omloop Het Nieuwsblad bol druhý. V sobotu sa vydal v ústrety 175 km so štartom aj cieľom v Siene, ale približne 70 km pred koncom pretekov už ďalej nepokračoval. Sagan skončil vlani na Strade Bianche štvrtý, na konte má aj dve druhé miesta z rokov 2013 a 2014.

Strade Bianche (Siena – Siena, 175 km): 1. Michal Kwiatkowski (Poľ.): 1. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Team Sky 3:44:45 h, 2. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing +15 s, 3. Tim Wellens (Belg.) Lotto Soudal +17, 4. Zdeněk Štybar (ČR) Quick-Step Floors +23, 5. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb +1:26, 6. Luke Durbridge (Aus.) Orica-Scott +1:26,…Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe – nedokončil

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Strade Bianche #Michal Kwiatkowski